واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سيگار، آفت خانمانسوز كه به بلاي جان و مال افراد مبدل شده است
داخلي. اجتماعي. دخانيات.
سيگار و مواد دخاني آفت خانمانسوزي است كه هر روز علاوه بر از بين بردن سرمايه كشور ، سلامت جسماني و رواني مردم را به خطر مياندازد.
اكنون استعمال دخانيات يكي از مهمترين معضلات اساسي جامعه ماست، مشكلي كه پيامدهاي شوم غيربهداشتي، نابساماني اقتصادي و گرههاي مختلف اجتماعي را به همراه دارد.
بسياري از كارشناسان و پزشكان معتقدند: دخانيات، انواع توتون و تنباكو است كه دود حاصل از مصرف آن متشكل از موادي سمي و گاز آلودي مانند منو- اكسيد كربن، نيكوتين، ارسنيك و مواد راديواكتيو و...از آن متساعد ميشود.
يكي از اين پزشكان ايلامي گفت: اكنون اكثر مجامع علمي بر اين حقيقت گواهند كه سيگار عامل بسياري از بيماريهاي خطرناك و حداقل بيش از ۲۰نوع بيماري مهلك و شناخته شده است.
دكتر"شكوفه ملكي" افزود: سرطان ريه به عنوان شايعترين بيماري و انواع ديگر سرطانها، بيماريهاي قلبي و عروقي و بيماريهاي تنفسي از جمله اين امراض هستند كه به طور مستقيم باسيگار كشيدن ارتباط دارند.
وي گفت: بر اساس تحقيقات در زنان، بيماريهاي ناشي از مصرف دخانيات بيشتر از مردان است و از آن جمله ميتوان امراضي همچون ناباروري يا باروري با تاخير، سقط جنين و يا بدنيا آوردن نوزاد مرده را نام برد.
تحقيقات علمي نشان ميدهد كه دود سيگار علاوه برسيگاريها بر غيرسيگاريها و كساني كه تنها جرمشان نزديكي و همنشيني اجباري و يا اختياري با آنهاست نيز تاثير بسزايي دارد.
دود سيگار به دليل مواد مضري كه در خود دارد براي انسان ومحيط زيست او جز تخريب چيز ديگري بدنبال ندارد.
بر اساس اطلاعات موجود از تحقيقات انجام شده، در سال ۸۴سن استفاده از دخانيات كاهش چشمگيري داشته و تا حدود ۱۵سال و حتي كمتر نيز رسيده است.
در حال حاضر سالانه بيش از ۵۷ميليارد تومان از سرمايههاي كشور فقط توسط سيگاريها دود ميشود كه هزينه آن در سال بالغ بر ۷۰۰ميليارد تومان است.
با توجه به اينكه كشور ما براي نيل به توسعه همه جانبه اقتصادي، سياسي و فرهنگي نيازمند تمامي سرمايههاي خود ميباشد، آيا زمان آن نرسيده كه فكري براي اين سرمايههاي دود شده كرد؟
علاوه بر اين نيروي انساني كارآمد و فعال، خود يكي از مهمترين عوامل توسعه ميباشد كه مصرف بيرويه دخانيات و نيز شيوع آن در ميان جوانان و نوجوانان (بزرگترين سرمايههاي انساني هرجامعه) سبب تخريب نيروي انساني ميشود.
اين هزينه بويژه زماني به چشم ميآيد كه بدانيم بسياري از شهرهاي بزرگ و كوچك بويژه مناطق دورافتاده كشور با كمبود شديد فضاي آموزشي اعم از مدرسه و دانشگاه و كمبود دارو، مسكن و سرپناه بويژه براي اقشار كم درآمد و ناتوان اقتصادي روبرواست.
بر اساس پيش بيني كارشناسان با اين هزينه سوخته ميتوان ۱۴۰هزار شغل دائمي بوجود آورد يا براي تمام روستاهاي بالاي ۲۰خانوار كشور، امكانات آب آشاميدني سالم، برق و راه مناسب ساخته و يا هر سال ۳۵سد بزرگ ساخت.
در عين حال اگر آمار صحيح هزينه سالانه درمان ناشي از استعمال دخانيات در سيگاريها دراين رقم لحاظ شود، بيشك رقم واقعي خسارتهاي اقتصادي ناشي از يك آتش زدن ساده سيگار دقيق تر خواهد بود.
عواملي مانند غيبت از كار، خسارت، آتش سوزي، كاهش قدرت توليد، و چشم پوشي از درآمد ناشي از مرگ و مير زودرس را برعوارض اقتصادي ناشي از مصرف دخانيات افزود.
يكي از كارشناسان اجتماعي در ايلام معتقد است با استفاده از يك برنامه فرهنگي مناسب و برنامه ريزي اصولي ميتوان گامهايي كوچك اما موثر برداشت.
"ديانا كريمي" در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: شايد استفاده يا عدم استفاده از سيگار امري شخصي محسوب شود، اما فراگيري اين پديده در حدي كه صدمات جبران ناپذيري به نيروي انساني فعال جامعه و محيط زيست همگاني وارد كند، بايستي مورد كنترل و اعمال نظر مسوولان در بخشهاي مختلف قانونگذاري، اجرايي و قضايي قرارگيرد.
وي گفت: ضرورت برخورد با اين معضل بويژه با توجه به اين حقيقت تلخ كه سيگار كشيدن در بسياري از موارد سبب ايجاد برخي از بيماريهاي مهم و كجرويهاي اجتماعي مانند اعتياد ميشود، بيش از پيش روشن است.
وي افزود: به نظر ميرسد برخي از راهكارهاي زير در يك اقدام جمعي و در سطح گسترده و كلان ملي، ميتواند گامهايي هرچند كوچك اما قاطع در برخورد با معضل استعمال دخانيات باشد.
وي گفت: اتخاذ تدابير و كاركردهايي درخصوص آشكارسازي نقش تخريبي استفاده از سيگار در ابعاد مختلف فرهنگ، اقتصاد، محيط زيست و سلامتي افراد و استفاده از فرآيندهاي فرهنگي صحيح به منظور تغيير الگوهاي رفتاري بويژه در مراكز مختلف اجتماع بويژه در سطح مدارس و دانشگاهها از جمله اين راهها است.
كريمي گفت: تشويق و تقويت جايگاه فردي كه اقدام به ترك سيگار ميكند، بكارگيري اقدامات قانوني و تنبيهي مناسب براي برخورد با عوامل قاچاق سيگار به داخل كشور، كم كردن مصرف سرانه سيگار و كنترل ميزان ورود سيگار به جامعه از ديگر راههاي پيشگيري از افزايش مصرف سرانه دخانيات است.
وي، عدم ارائه پست و مشاغل دولتي بويژه درسطح مديران و مسولان ردههاي مختلف به افراد سيگاري (به دليل الگو گرفتن) و عدم استفاده از مربيان ، مسولان، معلمان و دبيران در مقاطع مختلف آموزش و پرورش از سيگار درساعات حضور درمدارس از ديگر راههاي مبارزه با شيوع دخانيات است.
بر اساس اطلاعات موجود از اداره دخانيات استان ايلام سالانه ۳۳۶ميليون نخ در استان ايلام استعمال ميشود و سرانه مصرف سيگار در اين استان ۱/۷نخ سيگار براي هر فرد است.ك/۴
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 439]