واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /دومين روز درگيري سنگين در اوستياي جنوبي/ ادامهي حملات روسيه وزير خارجهي روسيه: تاكنون ١٥٠٠ تن كشته شدهاند آمادگي اتحاديه اروپا و آمريكا براي ميانجيگري
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بينالملل - منطقهيي
با اعلام ديميتري مدودف، رييس جمهور روسيه مبني بر اين كه نيروهاي حافظ صلح اين كشور عمليات نظامي را عليه نيروهاي گرجستان در اوستياي جنوبي آغاز كردهاند، وزارت دفاع روسيه امروز (شنبه) اعلام كرد كه سه تن از نيروهاي صلحبان اين كشور طي شب گذشته در اوستياي جنوبي كشته شدهاند كه اين آمار كل تلفات صلح بانان را به 15 تن ميرساند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاري فرانسه، خبرگزاريهاي ايتارتاس و نووستي به نقل از ديميتري مدودف رييس جمهور روسيه كه در نشستي در كرملين با وزير دفاع روسيه و رييس نيروهاي مسلح اين كشور شركت كرده بود، گزارش دادند: نيروهاي حافظ صلح و واحدهاي متبوع انها هماكنون در حال انجام يك عمليات هستند تا طرف گرجي را مجبور كنند صلح كند.
گرمان ژيتنيف، سخنگوي نيروهاي زميني روسيه، به خبرگزاري فرانسه گفت: سه تن ديگر در حملات شب گذشته كشته شدند. روي هم رفته 15 نيروي حافظ صلح كشته شدهاند.
بنا بر گزارشها، روسيه و گرجستان، همسايهي طرفدار غرب اين كشور، امروز (شنبه) در منطقه مناقشه آميز اوستياي جنوبي وارد يك درگيري شديد شدند. اين در حالي است كه جامعه بينالمللي سخت در تلاش است تا جلوي يك جنگ تمام عيار را بگيرد.
يك سخنگوي دولت اوستياي جنوبي گفت، نيروهاي گرجي اوايل امروز جديدترين حملات خمپارهاي خود را به تسخينوالي -پايتخت منطقهي جدايي خواه اوستياي جنوبي- انجام دادند.
نيروهاي روسي اعلام كردند كه به اين حمله پاسخ دادهاند.
خبرگزاريهاي روسي طي شب گذشته از درگيريهاي شديد ميان نيروهاي روسي و گرجي در حومههاي جنوبي تسخينوالي خبر دادند.
گرجستان اظهار كرده است توسط هواپيماهاي روسي بمباران شده است.
ساكاشويلي در مصاحبه با سي.ان.ان، روسيه را متهم كرد و گفت: بيشتر تصميم گيرندگان به تعطيلات رفتهاند و اين يك لحظهي عالي براي حمله به يك كشور كوچك است.
ساكاشويلي گفت: نيروهاي نظامي گرجستان كنترل كامل منطقهي اوستياي جنوبي را در دست دارند.
شتا يوتاباشويلي، وزير كشور گرجستان، اعلام كرد كه هواپيماهاي روسي بر روي يك خط لولهي نفتي باكو – تفليس – جيحان بمب انداختهاند.
يوري پپف، يك ديپلمات ارشد روسيه و مسوول درگيري اوستياي جنوبي اما ادعاي بمباران شدن خط لولهي نفتي و ديگر مكانها را از سوي جنگندههاي روسيه تكذيب كرد.
در همين حال، وزارت دفاع روسيه اعلام كرد كه در حال فرستادن نيروهاي بيشتر به تسخينوالي است.
تلويزيون دولتي روسيه و مقامات گرجي گزارش دادند، يك كاروان از تانكهاي روسي از مرز رد شدهاند. به گزارش كانال يك تلويزيون روسيه، انتظار ميرود اين كاروان تا پيش از بعد از ظهر امروز وارد تسخينوالي شود.
كلنل ايگور كناشنكف، مشاور فرمانده نيروهاي پياده نظام روسيه، اعلام كرد: واحدهاي ارتش پنجاه و هشتم اين كشور شب گذشته وارد تسخينوالي شدند.
وي افزود: يگانهاي ويژهاي نيز ظرف چند ساعت آينده وارد اين مكان خواهند شد.
ايراكلي آلاسانيا سفير گرجستان در سازمان ملل، اين اقدام را يك حمله تمام عيار نظامي خواند.
هر دو طرف درگيري هنگام ادامهي درگيريها اعلام كردهاند نسبت به طرف ديگر برتري دارند.
ميخاييل ساكاشويلي، رييس جمهور گرجستان در يك سخنراني تلويزيوني گفت: نيروهاي روسي كنترل كل منطقهي اوستياي جنوبي را به جز جاوا شهري در شمال تسخينوالي در دست دارند.
خبرگزاري اينترفاكس گزارش داد: نيروهاي اوستياي جنوبي كمي بعد اعلام كردند كه كنترل تسخينوالي را به دست گرفتهاند.
ساكاشويلي اعلام داشت: 30 تن از نيروهاي گرجي كشته شدهاند. اين در حالي است كه ادوارد كاكويتي، رييس جمهوري اوستياي جنوبي اين آمار را بسيار بيشتر دانست.
اينترفاكس به نقل از كاكويتي گفت: تقريبا بيش از 1400 تن كشته شدهاند. اين اطلاعات چك شده است اما اين يك آمار تقريبي بر اساس اطلاعات خويشاوندان كشته شدگان است.
درگيري اوايل امروز در تسخينوالي متمركز بود.
ايرينا گاگلويوا، سخنگوي دولت اوستايي جنوبي، در تلويزيون گفت: طرف گرجي هم اكنون به بخشهاي مسكوني تسخينوالي در حال شليك است.
ايگور كناشنكف، سخنگوي نيروهاي زميني روسيه، به تلويزيون روسيه گفت: ما به آخرين بارش آتش كه به مواضع نيروهاي صلح بان ما اصابت كرد با يك ضد حمله از توپخانه و تانكهايمان پاسخ داديم.
وزارت كشور گرجستان عنوان داشت، پنج هواپيماي روسي هدف قرار داده شدهاند، اما مسكو اين ادعا را رد كرد.
ارتش روسيه در بيانيهاي اظهار كرد كه بيش از 10 نيروي حافظ صلح روسيه در تسخينوالي كشته شدهاند.
ديگر مقامات گرجي اعلام كردند، هواپيماهاي روسيه نزديكي يك پايگاه نظامي را در وازياني، فرودگاه نظامي مارنئولي، بندر پتي و يك تقاطع راهآهن و يك فرودگاه را در سناكي بمباران كردند.
نيروهاي روسي به اين ادعا پاسخي تاكنون ندادهاند.
آلكساندر لمايييا، يك مقام ارشد دولت گرجستان گفت: ساكاشويلي امروز خود را آماده ميكند تا يك وضعيت فوقالعاده اعلام كند.
واكنشهاي بينالمللي
آمريكا در جبهه ديپلماتيك خواستار آتش بس فوري و خروج نيروهاي روسي از منطقه درگيري شد.
كاندوليزا رايس وزير امور خارجه آمريكا، در بيانيهاي گفت: ما از روسيه ميخواهيم تا به حملات هواپيمايي و موشكي خود به گرجستان پايان دهد، به تماميت ارضي گرجستان احترام بگذارد و نيروهاي جنگي زميني خود را از خاك روسيه بيرون ببرد.
رايس هم چنين اعلام كرد، روسيه بايد به حاكميت گرجستان احترام بگذارد و با ميانجيگري بينالمللي براي پايان دادن به بحراني كه اين منطقهي ناآرام را در بر خواهد گرفت، موافقت كند.
وي گفت: ما سريعا در پي حمايت روسيه از اين تلاشها هستيم.
رايس گفت، وي و ديگر مقامات ارشد آمريكا با طرفين گرجي درگيري در تماسند.
وي اما اعلام نكرد كه با چه كسي صحبت كرده است.
اتحاديهي اروپا نيز بيان كرد كه اين اتحاديه، آمريكا و سازمان امنيت و همكاري اروپا آمادهاند تا در تلاش براي ميانجيگري حل بحران قفقاز جنوبي يك هيات مشترك به اين منطقه بفرستند.
وزارت امور خارجه روسيه در مسكو اعلام كرد: رايس با سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه گفتوگوي تلفني داشته است.
لاورف نيز به رايس گفته است، بايد گرجستان را متقاعد كرد تا نيروهاي خود را از اوستياي جنوبي بيرون بكشد.
يك مقام آمريكايي در واشنگتن اعلام كرد، ماتيو برايزا، معاون دستيار وزير امور خارجه آمريكا قرار است فرستاده آمريكا به منطقه باشد و به زودي به تفليس خواهد رفت و با ديگر ديپلماتهاي اروپايي در تلاش براي حل و فصل اين وضعيت صحبت خواهد كرد.
جان نگروپونته معاون وزير امور خارجهي آمريكا نيز از روسيه خواست تا يك آتش بس فوري اعلام كند، تمام نيروهاي جنگي خود را از اوستياي جنوبي بيرون بكشد و به وضعيت سابق برگردد.
در همين حال، الكساندر دارچيف، كاردار روسيه در واشنگتن احضار شده است تا با جان نگروپونته در اين باره ديدار كند.
نگروپونته گفت: اين حملات نشان دهندهي وخيمتر شدن اوضاع است، زيرا اين حملات در مناطقي در گرجستان اتفاق ميافتد كه از محل درگيري بسيار دور است.
يك مقام ارشد دفاعي در پنتاگون اعلام كرد كه مقامات گرجستان از آمريكا خواستهاند نيروهاي اين كشور از عراق خارج شوند.
گرجستان در حدود دو هزار نيرو در عراق دارد كه با نيروهاي ائتلاف در عراق فعاليت ميكنند. اين كشور پس از آمريكا و بريتانيا، سومين كشور است كه بيشترين نيرو را به عراق فرستاده است.
اين مقام كه به دليل محرمانه بودن اين مذاكرات خواست نامش فاش نشود، گفت: هيچ تصميم رسمي در اين باره گرفته نشده است وي اما اعلام كرد احتمالا آمريكا اين كار را خواهد كرد.
همچنين دريادار مايكل مولن، رييس ستاد مشترك ارتش آمريكا، با همتايان روسي و گرجي خود صحبت كرده است اما اين مقامات جزييات صحبتهايشان را فاش نكردند.
واسيل سيخاروليدزه، سفير گرجستان در آمريكا، در مصاحبهاي گفت: ما از دوستان خود و آمريكا ميخواهيم تا به گونهاي تلاش كنند در اين ميان ميانجي باشند و روسيه را متقاعد كنند تا به حملات نظامي و حمله به گرجستان پايان دهد.
وي گفت: آنچه كه ما شنيديم اين است كه وزارت امور خارجه و كل دولت آمريكا عميقا نگرانند و آنها در حال مذاكره با روسيه هستند تا تلاش كنند بتوانند تنش زدايي كنند.
برايان ويتمن سخنگوي پنتاگون گفت، مقامات وزارت دفاع آمريكا با مقامات گرجستان به گونهاي در تماس بودهاند.
وي افزود: آمريكا اين وضعيت را از نزديك تحت نظر دارد.
ويتمن اعلام كرد، گرجستان از آمريكا هيچ كمكي نخواسته است.
وي جزييات اين مذاكرات را ذكر نكرد، اما گفت كه معتقد است مقامات نظامي آمريكا با روسها در تماس نيستند.
به گفته ويتمن، آمريكا در حدود 130 آموزش دهنده در گرجستان دارد از جمله چندين غير نظامي كه در حال آماده كردن نيروهاي گرجي براي استقرار بعدي آنها در عراق هستند.
وي گفت: تمام آن آموزش دهندگان سالم هستند و هيچ كدام زخمي نشدهاند و هيچ برنامهيي براي خارج كردن آنها از اين كشور وجود ندارد.
ويتمن اعلام كرد، اين آموزش دهندگان در منطقه تفليس هستند. وي اما از ذكر محل دقيق آنها خودداري كرد.
در اين ميان نامزدهاي انتخابات نهايي رياست جمهوري آمريكا نيز در مورد وضعيت تنش زاي منطقه صحبت كردند.
جان مك كين نامزد جمهوري خواه انتخابات رياست جمهوري آمريكا، اعلام كرد كه روسيه بايد سريعا تمام نيروهاي خود را از منطقهي تحت حاكميت گرجستان خارج كند.
وي با درخواست از جامعه بينالمللي براي ايجاد يك نيروي صلح بان مستقل و بيطرف در اوستياي جنوبي گفت: آنچه كه هم اكنون بسيار اهميت دارد جلوگيري از رويارويي بيشتر ميان نيروهاي نظامي روسيه و گرجستان است.
باراك اوباما نامزد دموكرات اين انتخابات نيز گفت كه گرجستان و روسيه بايد خود را كنترل كنند و از يك جنگ تمام عيار بپرهيزند.
وي در بيانيهاي گفت: تمام طرفين بايد وارد يك مذاكرات مستقيم به نفع ثبات در گرجستان شوند.
اتحاديه اروپا و ناتو نيز خواستار پايان خصومتها شدند.
شوراي امنيت سازمان ملل متحد نيز در دو جلسهي مذاكرات اضطراري در نيويورك نتوانست با درخواست آتش بس سريع ميان روسيه و گرجستان موافقت كند.
قرار است جلسه سوم اين مذاكرات امروز دوباره آغاز شود.
هم چنين گنسالو گالگوس، سخنگوي رسمي وزارت امور خارجهي آمريكا، گفت كه آمريكا با هم پيمانان اروپايي خود در مورد وضعيت گرجستان صحبت كرده است.
وي خاطر نشان كرد، آمريكا براي كار مذاكره با طرفين درگير فرستاده ويژه خود را خواهد فرستاد.
وي اما از پاسخ دادن به اين سوال كه آيا آمريكا مخالف فعاليتهاي روسيه است و آيا مسكو نيروهاي خود را از اوستيا خارج خواهد كرد و يا خير امتناع كرد.
وي گفت: من قصد ندارم به اين سوال پاسخ دهم. مهمتر از همه هم اينك اين است كه خشونت متوقف شود تا طرفين بتوانند وارد مذاكره شوند.
انتهاي پيام
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]