واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: تحليل فرانس پرس: ترديد درباره حذف كره شمالي از فهرست حاميان تروريسم
تهران/ واحد مركزي خبر/ سياسي 87/05/19
خبرگزاري فرانسه امروز شنبه در گزارشي به قلم پارامسواران از واشنگتن نوشت از لحاظ نظري ممكن است امريكا از روز دوشنبه اين هفته نام كره شمالي را از فهرست كشورهايي كه به زعم مقامات كاخ سفيد از تروريسم در جهان حمايت مي كنند حذف كند هر چند به اعتقاد كارشناسان و تحليلگران امور سياسي احتمال خروج سريع نام كره شمالي از اين فهرست چندان زياد نيست.
بر اساس اين گزارش؛ كره شمالي در تاريخ بيست و ششم ژوئن گذشته سرانجام پس از هفته ها انتظار گزارشي از تمام فعاليتهاي هسته اي خود در اختيار پنج كشور كره جنوبي، چين، امريكا، ژاپن و روسيه گذاشت كه از مدتها پيش براي حل و فصل مسئله هسته اي كره شمالي و پاكسازي شبه جزيره كره از سلاحهاي هسته اي، در چارچوب مذاكرات شش جانبه تلاش مي كنند.
پس از ارائه اين گزارش، جرج بوش رئيس جمهور امريكا، بلافاصله در ان زمان اعلام كرد به زودي به كنگره اعلام خواهد كرد كه قصد دارد در پايان دوره اي چهل و پنج روزه نام كره شمالي را از فهرست كشورهاي حامي تروريسم حذف كند.
با اين وجود رئيس جمهور امريكا هفته پيش هشدار داد حذف نام كره شمالي از اين فهرست به طور خودكار صورت نمي گيرد. وي تصريح كرد براي اينكه نام كره شمالي از فهرست كشورهاي حامي تروريسم خارج شود اين كشور بايد موافقت خود را با پروتكلي درباره شفاف سازي كامل برنامه ها و فعاليتهاي هسته اي خود اعلام كند.
يك مسئول وزارت امور خارجه امريكا كه نخواست نامش فاش شود در گفتگو با خبرگزاري فرانسه اعلام كرد فردا يكشنبه چهل و پنجمين روز از اعلام بوش مبني بر امادگي امريكا براي حذف نام كره شمالي از فهرست حاميان تروريسم است اما از نظر قانوني كندوليزا رايس وزير امور خارجه امريكا پيش از روز دوشنبه كه چهل و ششمين روز است هيچ اقدامي در اين زمينه نمي تواند انجام دهد، چرا كه بايد چهل و پنج روز تمام به كنگره وقت داده شود. در عين حال دولت امريكا بر اين مسئله تاكيد مي كند كه فرصت چهل و پنج روزه كه پس از اظهار نظر بوش شروع مي شود يك " دوره حداقل" است نه يك ضرب الاجل كه با پايان يافتن ان دولت امريكا وارد عمل شود.
افزون بر اين، دولت جرج بوش سازوكار سختگيرانه اي براي بررسي دقيق فعاليتهاي هسته اي كره شمالي پيشنهاد كرده است كه نه تنها برنامه هاي اين كشور را درباره پلوتونيوم شامل مي شود بلكه فعاليتهاي غني سازي اورانيوم و تكثير سلاحهاي هسته اي را نيز در بر مي گيرد. كره شمالي در سال دو هزار و شش ازمايش هسته اي انجام داد و نگراني برخي از سازمانها و كشورها به ويژه امريكا و همسايگان خود را برانگيخت.
دولت امريكا پيونگ يانگ را به كمك به سوريه براي دستيابي به سلاح اتمي متهم كرده و وجود يك برنامه هسته اي نظامي را از طريق غني سازي اورانيوم در اين كشور محكوم كرده است اما دولت كره جنوبي در ماه ژوئن به انتقادات و اتهامات امريكا در اين زمينه پاسخ نداد اما در گزارشي جداگانه ضمن اشاره به نگراني مقامات امريكايي
در اين زمينه به امريكا اطمينان داد كه در چنين فعاليتهايي دست نداشته است و در اينده نيز به چنين فعاليتهايي نخواهد پرداخت.
كره شمالي پيش از اين فعاليت رئاكتور هسته اي اصلي خود را متوقف كرده و كارهاي مربوط به برچيدن انرا در چارچوب توافق نامه اي كه در مذاكرات شش جانبه حاصل شده، انجام داده است. كشورهاي شركت كننده در مذاكرات شش جانبه به دولت كره شمالي تعهد داده اند كه اگر اين كشور به فعاليتهاي هسته اي خود پايان دهد
در ازاي ان در زمينه انرژي و امنيتي مساعدتها و ضمانتهايي دريافت خواهد كرد.
مقامات پيونگ يانگ توافق اصولي خود را با سازوكار شفاف سازي پيشنهادي امريكا درباره برنامه هسته اي كره شمالي اعلام كرده اند. بازديد ناگهاني و اعلام نشده از مراكز هسته اي كره شمالي يا امكان بازجويي از مسئولان و دانشمندان اين كشور در فرصتهاي مختلف از جمله تدابير مهم پيش بيني شده در سازوكار پيشنهادي امريكا است.
اما كارشناسان و تحليلگران اسيايي معتقدند در شرايط كنوني توافق مشخصي درباره دامنه و حدود سازكار پيشنهادي امريكا براي بررسي برنامه هسته اي كره شمالي وجود ندارد.
كارنامه كره شمالي در زمينه حقوق بشر، مانع ديگري است كه به گفته كارشناسان ممكن است حذف نام كره شمالي را از فهرست كشورهاي حامي تروريسم با مشكل مواجه سازد.
كريستوفر هيل مذاكره كننده ارشد امريكا درباره برنامه هسته اي كره شمالي، دو هفته پيش در نشست سناي امريكا اعلام كرد مقامات كره شمالي مايل نيستند درباره وضع حقوق بشر در كشورشان سخني به ميان اورده شود اما اين به معناي ان نيست كه ما نبايد اين مسئله را مطرح و بررسي كنيم.
كريستوفر هيل در همين نشست اعلام كرد كارنامه كره شمالي در زمينه حقوق بشر وحشتناك است. وي افزود درد و رنج مردم كره شمالي همچنان ادامه دارد و به مسئله اي روزمره تبديل شده است، اما اين از نظر ما به هيچ وجه قابل قبول نيست.
جرج بوش رئيس جمهور امريكا نيز به صراحت اعلام كرده است كه اگر هم كره شمالي از فهرست سازمانها و كشورهاي حامي تروريسم حذف شود همچنان با خطر تحريمهاي گسترده روبرو خواهد بود. بوش تاكيد كرد كره شمالي همچنان بيشترين تحريمها را در عرصه بين المللي تحمل خواهد كرد.
163/122
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]