واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: رضايت به تعليق موقتعقب نشيني بزرگ غرب
يك كارشناس مسايل بين الملل گفت: بدون ترديد حضور آمريكا در مذاكرات موثر است، البته نه به عنوان شنونده و ناظر، بلكه به عنوان مذاكره كننده.
دكتر داود هرميداس باوند با اشاره به مخالفت روسيه با اعمال تحريم هاي بيشتر عليه ايران پس از اين كه دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در نامه اخير خود خواستار پاسخ روشني در برابر پاسخ روشن ايران شده است گفت: روسيه هميشه موضع تاكتيكي دارد و اين موضع سبب مي شود ايران قوت قلب پيدا كند، اما وقتي به مرحله تصميم گيري استراتژيك مي رسد روسيه با چهار كشور ديگر در شوراي امنيت همراه مي شود; از اين رو معتقدم روسيه نقش تعديل كننده دارد، اما سبب مي شود ايران فكر كند اختلاف بين 1+5 به نفع اش است. در حالي كه در نهايت روسيه به قطعنامه احتمالي بعدي راي مثبت خواهد داد.
وي گفت: ايران بايد بيش از اين كه بر مواضع روسيه و يا حتي چين تكيه كند به ارزيابي هاي خود از فضاي موجود در ميان كشورهاي 1+5 توجه كند.
اين استاد دانشگاه با بيان اين كه مهمترين مساله براي 1+5 موضوع تعليق است گفت: آمريكا انتظار دارد با پيشنهاد «فريز در برابر فريز» و مذاكرات بدون انجام پيش شرط ايران به بسته پيشنهادي غرب پاسخ مثبت دهد.
وي با اشاره به اين پس از حضور آمريكا در مذاكرات روند مذاكرات مثبت شده است گفت: هنوز مشخص نيست آمريكا چه گامي با انتخاب اين مسير مي خواهد بردارد، اما معتقدم براي آمريكا مساله فشارهاي اسرائيل و ادامه تهديداتش عليه ايران و دعوت از آمريكا براي همراهي او باعث مي شود تا آمريكا نيز اقدامي را صورت دهد.
هرميداس باوند با اشاره به مواضع 1+5 پس از نامه اخير جليلي به آنها، افزود: كشورهاي 1+5 معتقدند تمام مشوق هايي كه در بسته پيشنهاديشان آمده، براي اين است كه ايران در مقابل تعليق كند، بنابراين اگر تعليق در كار نباشد، يعني آنها مشوق داده اند تا ايران به فعاليت هاي هسته اي اش ادامه دهد، از اين رو معتقدم غرب بدون دستيابي به تعليق كوتاه نمي آيد.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: فكر مي كنم طرفين بايد به طور جدي در رفتارشان تغييراتي را صورت دهند.
وي ادامه داد: 1+5 در حالي امروز به مذاكرات ژنو وارد شده است كه موضوع تعليق دايم و كامل غني سازي از سوي ايران كه در قطعنامه هاي شوراي امنيت آمده است به مدت زمان مذاكرات تقليل داده شده و اين عقب نشيني بزرگي در مواضع غرب است.
اين كارشناس مسايل بين الملل يادآور شد: آمريكا در پنج سال گذشته نمي پذيرفت كه در مذاكرات هسته اي حضور يابد، اما امروز نماينده اش در مذاكرات حاضر مي شود. بدون ترديد حضور آمريكا موثر است، البته نه به عنوان شنونده و ناظر، بلكه به عنوان مذاكره كننده.
هرميداس باوند افزود: علائم نشان مي دهد كه آمريكا با توجه به مسايل منطقه كه در برخي از آنها به طور جدي درگير است و نيز مسايل داخلي اش تمايل دارد تا موضوع هسته اي ايران از مسير تعامل و گفت و گو حل و فصل شود.
او در ادامه ابراز عقيده كرد كه اخيرا شاهد كمرنگ شدن نقش سولانا و يا تاثير روسيه و چين در بحث هسته اي هستيم. اين استاد دانشگاه گفت: ادامه مسير گفت و گو مي تواند براي طرفين در مقطع فعلي تا پايان سال جاري ميلادي موثر باشد، اما از آن به بعد نمي توان پيش بيني كرد كه چه رويكردي در پيش گرفته خواهد شد.
منبع: ايسنا
جمعه 18 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]