واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: گنبد کاووس - بارش هایی که روز دوشنبه در شرق گلستان انجام شد، شرایط کاشت گندم و جو را برای کشاوزان این منطقه فراهم ساخت. به گزارش خبرنگار ایرنا، کشت گندم و جو در شرق گلستان به روال هر سال از آبان ماه آغاز شده و در اوایل دی ماه خاتمه می یافت، اما امسال به خاطر فقدان بارش و عدم آمادگی اراضی ، در بخش های محدودی از اراضی کشت صورت گرفت.
بنابه آماری که مدیریت جهاد کشاورزی ارائه نموده است، این مدیریت تاکنون برای کاشت ۱۲۸هزار هکتار ، قرارداد کشت گندم آبی و دیم با کشاورزان منعقد نموده، اما از این میزان حدود ۶۰هزار هکتار زیر کشت رفته است.
تاثیر عدم بارش هنگامی ملموس تر می شود که آمار سطح سبز مد نظر قرار گیرد و براساس همین آمار، سطح سبز گندم آبی و دیم منطقه گنبدکاووس تا قبل از بارندگی حدود ۱۰هزار هکتار بوده است.
وضع کشت جو نیز کمابیش با وضعیت کشت گندم مشابه است. امسال در گنبد برای کشت حدود ۱۷هزار هکتار جو آبی و دیم با مدیریت جهاد کشاورزی گنبدکاووس قرارداد بسته شده که از این میزان تاکنون حدود۹۵۰۰هکتار زیر کشت رفته که سطح سبز آن نیز قریب به سه هزار هکتار است.
به عقیده کشاورزان و کارشناسان ، تاخیر در کشت گندم ، در راندمان تولید در واحد سطح تاثیر منفی می گذارد.
برخی از کشاورزان که به امید بارش های آتی، اقدام به کشت محصول کرده بودند اینک با نگرانی هایی روبه رو هستند.
یکی از نگرانی ها آنان مربوط به از بین رفتن بذرهایی است که در شرایط نامناسب در اراضی خود پاشیده بودند، زیرا بذر گندم در شرایطی که رطوبت خاک کافی نبوده باشد ، جوانه زده و فقط مدت کوتاهی را به انتظار باران یا آبیاری در زیر خاک می ماند.
به گفته کارشناسان، این جوانه ها به مرور مواد مغذی بذر را مصرف کرده و در صورت عدم آبیاری و یا بارش باران ، خشک می شود.
یکی دیگر از نگرانی های این قبیل کشاورزان مربوط به حشرات و پرندگان است که به جمع آوری بذرهای توزیعی در اراضی می پردازند.
اگر کشاورزی با چنین مشکلاتی روبه رو شود ، ناچار باید با تحمل هزینه های مجدد ، اقدام به کشت دوباره زمین خود کند.
پائین بودن سطح اراضی سبز شده نسبت به کل اراضی کشت شده ، این نگرانی را بیشتر می کند.
احمد محمدی نیا رییس اداره تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گنبدکاووس در مورد کشت گندم و جو در این منطقه می گوید: در سالجاری به علت عدم وقوع بارندگی به موقع و مناسب ، بخشی از کشاورزان گندمکار روبه کشت محصولات دیگری مانند کلزا آوردند.
وی مناسب ترین زمان کشت گندم را آذرماه می داند و می گوید: بسیاری از کشاورزان برغم ادامه وضعیت خشکی ، اقدام به کشت انتظاری ، یعنی کشت در شرایط خشکی و انتظار برای وقوع بارش، کردند.
محمدی نیا، در مورد ادامه کشت در دهه سوم دیماه می گوید: علی رغم خسارت های قابل انتظاری که از تاخیر در زمان کشت و عدم امکان تهیه بستر مناسب به علت خشکی می رود ، کشاورزانی که هنوز موفق به کشت نشده اند، می توانند از این فرصت استفاده کنند.
کاشت گندم و جو در خارج از زمان مناسب ، نیازمند توجه به برخی مسایل کارشناسی است که کشاورزان برای بهره برداری بهتر از زحمات خود باید آنها را بکار ببندند.
یکی از توصیه هایی که کارشناسان به کشاورزانی که در خارج از وقت مقرر کشت می کنند، اضافه نمودن بذر به میزان بذر ی است که در شرایط معمول استفاده می کنند.
به عقیده کارشناسان ، اگر کشاورزی بخواهد پس از پایان آذر ماه اقدام به کشت گندم کند ، باید به ازای هر روز تاخیر از مبدا پایان آذر باید یک کیلو بذر به میزان توصیه شده قبلی اضافه کند.
اگر کشاورزی در ۲۰دیماه اقدام به کشت گندم کند، باید ۲۰کیلو بذر به میزان توصیه شده قبلی که ۱۸۰کیلو در هکتار است اضافه کرده و ۲۰۰کیلو بذر را باید درهر هکتار کشت نماید.
رییس اداره امور تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گنبد ، توصیه دیگری نیز برای کشاورزانی که با تاخیر اقدام به کشت می کنند دارد که آنهم افزایش استفاده از کود سرک است.
وی در مورد نحوه استفاده از این کود می گوید: از کود سرک باید در مرحله پنجه زنی و ساقه دهی استفاده شود.
کارشناسان امور کشاورزی ، معتقدند، کشاورزان برای کاهش خسارت های ناشی از تاخیر در کشت محصول ، ضرورت دارد تا به توصیه کارشناسان امور کشاورزی به دقت توجه نموده و آنها در زمان مناسب بکار ببندند.
پارسال در شهرستان گنبدکاووس حدود ۲۰۰هزار هکتار گندم کاشته شده بود که بیش از ۴۵۰هزارتن گندم استحصال شد.
طی شبانه روز گذشته بطور میانگین در گنبدکاووس ۲۵میلی متر، ایمر، کاکا و اترک که از توابع این شهرستان محسوب می شوند به ترتیب ۳۰ ،۲۲و ۷میلی متر باران باریده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 220]