واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: جنجالي ترين افشاگري
در طي مبارزات انتخاباتي دو حزب جمهوريخواه و دموكرات در سال 1972، گرداننده حزب جمهوريخواه ـ كه نيكسون رئيس جمهوري وقت آمريكا هم از آن حزب بود ـ شب به ستاد انتخاباتي حزب دموكرات در ساختمان «واترگيت» واشنگتن وارد شد و با سرقت مدارك و پروندهها و نصب ميكروفونهاي مخفي به عمل استراق سمع و نوعي جاسوسي عليه آن حزب پرداخته بود.
هياهوي عجيبي كه به دنبال اين ماجرا برخاست به توقيف و دستگيري گروهي منتهي شد كه بيشتر آنها از ماموران كاخ رياست جمهوري بودند. در ژانويه 1973 محاكمه پنج تن از آنان آغاز شد و اعتراف كردند كه شب 17 ژوئيه 1972 به مركز انتخاباتي دموكراتها رفته و دست به سرقت زدهاند. افراد مزبور متعلق به «كميته انتخاب مجدد نيكسون» براي مقام رياست جمهوري آمريكا بودند. ابتدا تصور ميرفت كه يك سرقت عادي صورت گرفته است، ولي دو خبرنگار از روزنامه «واشنگتن پست» چنان دنبال قضيه را گرفته و مدارك و اسناد ناپيدا را به دست آوردند كه معلوم شد فسادي بزرگ و شرمآور بوده است. به تدريج پاي مقامات كاخ سفيد و شخص نيكسون در ميان آمد و بسياري از ناظران سياسي تقاضاي «استيضاح» او را كردند. بدين ترتيب روز 8 اوت 1974 نيكسون نخستين رئيس جمهوري تاريخ آمريكا بود كه مجبور به استعفا از مقام خود شد و روز بعد «جرالد فورد» معاون او مراسم تحليف را براي انتقال پست رياست جمهوري به جاي آورد.
پشت صحنه واترگيت
«مارك فلت» معاون سابق دايره تحقيقات فدرال آمريكا (افبيآي) سه سال پيش به يك مجله آمريكايي گفت: او همان كسي بوده كه اطلاعات سري مربوط به رسوايي واترگيت را در اختيار خبرنگاران روزنامه واشنگتن پست گذاشته است.مجله آمريكايي «ونيتي فير» سال 2005 در شماره ماه ژوئيه خود در مقالهاي به نقل از مارك فلت نوشت: «من همان كسي هستم كه به «ته حلق» مشهور بود.» «ته حلق» يا «گلوي عميق» (ترجمه Deep Throat) كه از يك فيلم پورنوگرافيك مشهور آن زمان اقتباس شده بود، لقبي بود كه مردم به منبع ناشناس و بسيار مرموز رسوايي واترگيت نسبت دادند. چند ساعت پس از آنكه فلت 91 ساله كه در اثر حمله قلبي در سال 2001 از نظر جسمي بسيار ناتوان شده، جلو در خانه دخترش در سانتاروزاي كاليفرنيا روبه روي خبرنگاران ظاهر شد، واشينگتن پست نيز هويت او را تاكيد كرد.
«وودوارد» و «برنستاين» خبرنگاران مشهور در قضيه واترگيت و «بنجامين بردلي» سردبير وقت اين روزنامه طي بيانيهاي اظهارات فلت را تاييد كردند. وودوارد و برنستاين بلافاصله پس از چاپ مقاله ونيتي فير به دليل تعهد به حفظ اسرار و فاش نكردن هويت فلت از تاييد آن خودداري كردند. اما پس از آن كه فلت را جلوي دوربينها ديدند راز سر به مهر خود را كه شايد بتوان بزرگترين راز حرفهاي دنياي مطبوعات خواند، فاش كردند.مارك فلت بيش از 30 سال در FBI كار كرد و ميتوان گفت يكي از دست پروردههاي «جي ادگار هوور» مدير افسانهاي FBI بود. او پيش از اين بارها اين موضوع را كه همان منبع مرموز اطلاعات بوده رد كرده بود. حتي خانواده او نيز حدود سه سال پيش از ماجرا خبردار شد. گمانهزنيها در باره هويت «ته حلق» براي چندين دهه ادامه داشت، اما تا سه سال پيش هيچ شخصيت قابل اعتمادي خود را به عنوان آن منبع معرفي نكرده بود. پس از افشاي هويت فلت برخي نزديكان سابق نيكسون همچون «پاتريك بوكانان» خطابهنويس رئيس جمهور و «گوردون ليدي» يكي از متهمان واترگيت هنوز گلايه داشتند كه چرا يك مقام ارشد دولتي به جاي اينكه اطلاعات را در اختيار يك مقام مسئول قرار دهد آنها را به خبرنگاران داده است.روز سهشنبه «نيك جونز» نوه 23 ساله فلت كه خود دانشجوي حقوق است، از طرف خانوادهاش بيانيهاي خواند كه در آن آمده بود: «اخيراً او (فلت) به مادرم گفته كه «من فكر ميكنم مردم عامل افشاي ماجراي واترگيت را جنايتكار يا خائن ميدانستند، اما اكنون او را يك قهرمان ميدانند.»چهار سال پس از ماجراي واترگيت، هاليوود كتاب داستاني و پرفروش «تمام مردان رئيس جمهوري» را كه در همين باره نوشته شده بود به فيلم تبديل كرد. در فيلم «رابرت ردفورد» و «داستين هافمن» نقش وودوارد و برنستاين را ايفا ميكنند و «هال هال بروك» كه چهرهاش نشان داده نميشود، نقش «ته حلق» ـ اكنون مارك فلت ـ را بازي ميكند.
فيلم جزئيات روابط عجيب و غريب وودوارد و فلت را نشان ميدهد، در فيلم هرگاه وودوارد نياز به ملاقات با «ته حلق» براي تصديق اطلاعات يا گرفتن سرنخ جديد دارد، پرچم قرمزي را در گلداني پشت پنجرهاش قرار ميدهد كه به معني آن است كه ميخواهد در سكوت شب در يك پاركينگ زيرزميني با او ملاقات كند، منبع مشكوك در فيلم به رسم شخصيتهاي مشكوك سينمايي باراني بلندي پوشيده، سيگار در دست دارد و چهره اش همواره ضد نور است. 30 سال گذشت تا راز معماي مشهورترين منبع فاش نشده در تاريخ رسانهها گشوده شد و قهرمان آن يعني فلت در 91 سالگي تازه مزه شهرت را چشيد.
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]