واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: خبرنگاران خراسان شمالي بر لزوم رعايت اخلاق رسانهاي تاكيد كردند
داخلي. اجتماعي. فرهنگي. خبرنگار.
شماري از خبرنگاران خبرگزاريها و مطبوعات استان خراسان شمالي در گفتگو با ايرنا لزوم رعايت بيش از پيش اخلاق رسانهاي توسط فعالان و دستاندركاران اين حرفه را مورد تاكيد قرار دادند.
آنان استفاده از اخبار خبرگزاريها بدون ذكر منبع، استفاده از اخبار ارسالي روابط عموميها بدون ذكر نام آن و برداشت و انتشار اخبار ديگر رسانهها به نام خود را از مصاديق عدم رعايت اخلاق رسانهاي عنوان كردند.
مديرعامل خانه مطبوعات خراسان شمالي استفاده از اخبار خبرگزاريها در جرايد، بدون ذكر منبع را خلاف اخلاق رسانهاي عنوان كرد.
سيداحسان سيديزاده افزود: البته عمده مسوولان رسانهها نسبت به اين موضوع وقوف و حساسيت داشته و سعي در رعايت امانت دارند و بيشتر لغزشهايي كه در اين زمينه در رسانهها به چشم ميآيد شايد مربوط به خبرنگاران حقالتحريري باشد.
وي افزود: براي كاهش اين مساله لازم است مسوولان رسانهها براي خبرنگاران حقالتحريري خود به شرط ارايه اخباري از خروجي ديگر رسانهها با ذكر منبع، حقالتحرير در نظر بگيرند تا آنان اقدام به حذف منبع خبر نكنند.
مدير دفتر "هفتهنامه آواي اترك" در خراسان شمالي نيز خبر را امانت عنوان و بيان كرد: استفاده از خبر با ذكر منبع از پيامدهاي احتمالي بعد از نشر آن مطلب نيز ميكاهد.
براتعلي حاتمي با اشاره به اينكه اين نشريه همواره اخبار را با ذكر منبع استفاده ميكند گفت: در مواردي كه بر خبر اشكالاتي توسط مسوولان گرفته شود نشريهاي كه مطلب را با ذكر منبع استفاده كرده به راحتي ميتواند خود را تبرئه نمايد.
وي افزايش منابع خبري، اثربخشي و اقناع خوانندگان را از پيامدهاي مثبت استفاده از اخبار با ذكر منبع عنوان كرد.
او ادامه داد: در مواقعي كه نشريهاي جناحي فعاليت ميكند در استفاده از خبر با ذكر منبع از ناحيه رسانهاي مستقل، آن نشريه ميتواند استقلال خبر، ادعاي صحت و تاثيرپذيري را حفظ كند.
وي در عين حال بر لزوم پرداختن به كار خبر به سبك مدرن در جامعه كنوني تاكيد كرد و گفت: لزومي ندارد كه يك نشريه در تمام نشستها و بخشها خبرنگار داشته باشد بلكه با بهرهگيري از اخبار خبرگزاريها و با ذكر منبع خبر ميتواند اين رسالت را به خوبي انجام دهد.
مدير دفتر خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) در خراسان شمالي نيز استفاده از اخبار ساير رسانهها را بدون ذكر منبع خلاف اخلاق دانست.
احسان عباسي گفت: يكي از معيارهاي معتبر سنجش يك رسانه خوب اعتماد مردم و مسوولان به آن رسانه است بنابراين خود رسانه در اين زمينه بايد پيشگام باشد.
وي ادامه داد: اصل بر اين است كه رسانهها همواره با خبرنگاران خود اقدام به تهيه، توليد و انتشار اخبار و گزارش نمايند.
او اضافه كرد: در اين ميان ذكر منبع خبر كه از اصول اوليه خبرنويسي است ضروري ميباشد اما گاه برخي از رسانهها كه خود مكلف به امانتداري هستند اخبار را بدون ذكر منبع خبر انعكاس ميدهند.
وي ذكر منبع خبر را نشانه اخلاقمداري و امانتداري رسانه عنوان كرد و گفت: لزوم رعايت اين اصل در اطلاعرساني ضروري است.
رييس هيات مديره خانه مطبوعات خراسان شمالي نيز گفت: اينكه رسانهها بدون ذكر منبع مطلبي را استفاده كنند خلاف وجدان و اخلاق است.
ملكمحمد عليزاده در گفت و گو با ايرنا افزود: بسياري از خبرنگاراني كه خبر اصلي را توليد ميكنند براي آن زحمات زيادي كشيدهاند و اين درست نيست كه بدون ذكر منبع خبر آنان در جرايد ديگر استفاده شود.
مدير مسوول "هفتهنامه ارمغان" خراسان شمالي نيز استفاده گاهبهگاه نشريات از اخبار خبرگزاريها و ساير رسانهها بدون ذكر منبع را امري مذموم و دور از اخلاق و حرفهاي رسانهاي دانست.
عليمحمد جهاني با ادعاي اينكه نشريه تحت مديريت وي در بيشتر مطالب و اخباري كه از سايتها برميدارد منبع خبر را ذكر ميكند افزود: اگر گاهي هم نام منبع خبر حذف ميشود صرفا براي پرهيز از تشريفات اضافي است.
وي در عين حال عمده موارد انتشار اخبار بدون ذكر منبع را مربوط به نشستها و مصاحبههاي مشترك دانست كه همزمان چند خبرنگار در آن حضور دارند و برخي از اخبار رسانه ديگر استفاده ميكنند.
او تاكيد كرد: البته هر رسانه مشكلات مختص به خود را دارد كه جا دارد با برپايي نشستهاي مشتركي با عنوان "نقد رسانه" اين مشكلات و مسايل بيان و براي رفع آن چارهانديشي شود.
رييس سازمان خبرگزاري جمهوري اسلامي در خراسان شمالي هم يكي از عمده مشكلات اين رسانه را برداشت اخبار اين رسانه و استفاده از آن در نشريات بدون ذكر منبع دانست.
علياصغر ايزدي ضمن تقبيح اين موضوع گفت: اين مسئله علاوه بر اينكه اسباب رنجش خبرنگاران و فعالان واقعي عرصه اطلاعرساني ميشود، گاه موجب شگفتيو حتي سردرگمي مديران و منابع خبري ميشود كه چگونه مصاحبه آنان با فلان رسانه خاص با نام ديگر رسانهها منتشر شده است.
وي افزود: جا دارد فعالان مطبوعات و رسانههاي اين استان كه خود را امين مردم و مورد وثوق افكار عمومي ميدانند رعايت اين اصل اوليه اخلاقي را كرده و از مصادره محصولات خبري ديگران به نام خود پرهيز كنند.
مديركل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان شمالي نيز با اظهار تاسف از وجود چنين مواردي در عرصه خبري و مطبوعاتي بر لزوم تدوين "منشور اخلاق رسانهاي" در اين استان تاكيد كرد.
محمدرضا سوقندي در گفت و گو با خبرگزاري جمهوري اسلامي عدم پايبندي برخي رسانهها به اخلاق رسانهاي را ناپسند خواند و گفت: ضرورت دارد منشوري از اخلاقيات رسانهاي تدوين شود و فعالان بخش رسانه استان آن را رعايت كنند.
وي درج اخبار عمدتا توليدي خبرگزاريها در برخي نشريات و حتي خبرگزاريها بدون عنوان كردن منبع خبر را نوعي سرقت و عملي بهدور از اخلاق و شان رسانه دانست و بر اين اساس تدوين اين منشور اخلاقي را ضروري خواند.
او افزود: عنوان كردن منبع خبر توسط جرايد و مطبوعاتي كه خبري را در واقع از اخبار ساير رسانهها به وام ميگيرند نه تنها از ارزش كار آنها نميكاهد بلكه حتي اگر مشكلي براي خبر ايجاد شود مسووليت آن بر عهده نويسنده و منبع اصلي خبر خواهد بود.
مديركل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان شمالي ادامه داد: در حرفه خبرنگاري اصلا كار درستي نيست كه خبري كه نتيجه تلاش يك رسانه نبوده و از خروجي رسانه ديگري برداشت شده بدون ذكر منبع و ماخذ به نام رسانه ديگري استفاده شود.
وي گفت: همانطور كه در جامعه ما كسي به خود اجازه ورود به ملك شخصي كسي را بدون اجازه نميدهد در عرصه خبر و رسانه نيز كسي بدون اجازه حق وارد شدن و استفاده كردن از فكر و محصول انديشه ديگران را ندارد.
او ادامه داد: استفاده از اخبار ساير رسانهها بدون ذكر نام و عنوان منبع، كاري خلاف اخلاق رسانهاي است و در واقع دستبرد زدن به فكر و ذهن نويسنده اصلي بدون كسب اجازه از او است.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان شمالي گفت: توليد و خلق محصولات خبري نوعي مالكيت معنوي براي آفريننده آن ايجاد ميكند كه ديگران نميتوانند بدون مجوز و يا ذكر منبع آن را تملك كنند.
برداشت بدون حد و حصر اخبار و گزارشها از خروجي برخي خبرگزاريها توسط بعضي از جرايد و مطبوعات استاني كه با حذف نام ماخذ خبر و چاپ آن بهعنوان توليدي خبرنگار خود صورت ميگيرد اكنون به يك رويه معمول درعرصه اطلاعرساني خراسان شمالي تبديل شده است. ك/۴
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]