واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: به گزارش خبرنگار مهر، چنانچه کبد به دلیل عفونت مزمن فرسوده شود اصطلاحا سیروز کبدی نامیده می شود. به عبارت دیگر زمانی که کبد در معرض تهاجمات طولانی مدت التهابی مانند سموم، مواد متابولیک و الکل قرار می گیرد در ابتدا سلولهای کبدی مورد تهاجم مواد آسیب زا قرار می گیرند و پس از آن سلولهای کبد شروع به بازسازی می کند. نتیجه این فعالیت سلولها، تشکیل یک بافت سفت و سخت به نام فیبروز است که جایگزین بافت طبیعی کبد می شود. بیشترین دلیل شیوع سیروز کبدی در کشور، ابتلا به ویروسهای هپاتیت B و C و D است، ضمن آنکه تعداد کمتری نیز به دلیلی برخی بیماریهای ارثی به سیروز مبتلا می شوند.
طبق آمارها سیروز کبدی پس از سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی، مهمترین عامل مرگ و میر در کشور است. از سوی دیگر سالانه ۳ هزار و ۵۰۰ تا ۵ هزار نفر به این بیماری مبتلا می شوند که ظرف ۲ تا ۳ سال جان خود را از دست می دهند.
در حال حاضر تنها راه درمان این بیماری پیوند کبد است که از افرادی که دچار مرگ مغزی شدند کبد مورد نیاز تامین می شود این راه درمان تنها پاسخگوی یک هشتم مبتلایان است از این رو محققان تلاشهایی را در جهت درمان این بیماری با استفاده از سلولهای بنیادی آغاز کردند.
در این راستا مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران و پژوهشگاه رویان همکاریهای علمی در زمینه کاربردی کردن سلولهای بنیادی در درمان بیماری سیروز کبدی آغاز کرده اند.
دکتر رضا ملک زاده - رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: برای درمان بیماریهای کبد و گوارش از چندین نوع سلول بنیادی می توان استفاده کرد در درمان بیماریهای کبدی می توان سلول بافتهای چربی و حتی بافتهای معمولی بدن را جدا سازی و به سلولهای بنیادی تبدیل و با تبدیل کردن این سلولهای بنیادی به سلولهای کبدی از آنها برای درمان بهره برداری کرد.
وی با اشاره به همکاریهای علمی در زمینه کاربردی کردن سلولهای بنیادی در درمان بیماریهای گوارش و کبد، اظهار داشت: در این همکاریهای علمی که از پنج سال قبل آغاز شد، تحقیقاتی بر روی کاربردی کردن سلولهای بنیادی در بیماریهای گوارش و کبد انجام شد این تحقیقات بر پایه سلولهای مغز استخوان بوده است.
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به جزئیات این تحقیقات، یاداور شد: در این تحقیقات پس از استخراج، سلولهای مغز استخوان در محیطهای کشت به سولهای بنیادی تبدیل شدند پس از تبدیل سلولهای بنیادی به سلولهای کبدی، از طریق شریانها و یا ورید کبد را به بیمار تزریق کردیم.
وی با تاکید بر اینکه این تحقیقات برای درمان بیماری "سیروز" کبدی اجرایی شده است، خاطر نشان کرد: تاکنون موفق به درمان سیروز کبدی با استفاده از سلولهای بنیادی نشده ایم از این رو نمی توان به عنوان روش درمانی برای بیماران مبتلا تجویز کرد.
ملک زاده، با اشاره به فعالیت سایر کشورها در زمینه سلول درمانی در درمان بیماری سیرز کبدی، اضافه کرد: این تحقیقات در سایر کشورها نیز اجرایی شده است که آنها هم تاکنون موفقیتی در این زمینه حاصل نکردند.
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، به هزینه بر بودن این تحقیقات اشاره کرد و یاداور شد: بدون تردید سلولهای بنیادی منشا تحولات و امید برای آینده پزشکی خواهد بود از این رو برای رسیدن به نتایج مطلوب نیاز به زمان بیشتر و سرمایه گذاری بر روی تحقیقات در حوزه بیماریهای کبدی هستیم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]