واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از: احمد فر ا هاني نگاهي به كارنامه دولت يوسف رضا گيلاني در پاكستان ( بخش ( ۱
كليات. پاكستان . يوسف رضا گيلاني . سياست داخلي و خارجي
اسلام آباد - ارزيابي دولت يوسف رضا گيلاني در پاكستان طي ۱۳۵روز گذشته در حوزهاي سياست داخلي و خارجي بطور قطع چشم انداز جديدي را براي اين دولت نوپا ترسيم خواهد كرد؟ دولتي كه هم اكنون در بخشهاي سياسي و اقتصادي با وضعيت شكنندهاي مواجه شده است .
- نگاهي به گذشته
شيب تحولات سياسي پاكستان از سوم نوامبر ( ۲۰۰۷اعلام وضعيت فوقالعاده از سوي پرويز مشرف رييس جمهوري ) تند شد و با ترور بينظير بوتو در لياقت باغ راولپندي ( ۲۷دسامبر ) به اوج رسيد.
نتيجه اين تحولات - كه تا حدودي نيز قابل پيش بيني بود- به قدرت رسيدن حزب مردم بود كه فارغ از محبويبت و دارا بودن پايگاههاي مشخص در ايالت سند؟ توانست در انتخابات ۱۸فوريه ۲۹ ) ۲۰۰۸بهمن ( ۸۶بسياري از آراي مردم ايالتهاي مختلف و حتي آراي سنتي متعلق به شاخه قائد اعظم مسلم ليگ را به خود تخصيص دهد.
نتايج انتخابات پارلماني پاكستان براي بسياري از آگاهان سياسي اين كشور تا حدودي قابل پيش بيني بود اما قرار گرفتن شاخه قائد اعظم مسلم ليگ در رده سوم با حدود ۵۰كرسي مجلس ملي ؟ بسياري از طرفداران اين حزب و شخص مشرف - به عنوان حامي اصلي اين حزب - را در بهت و شگفتي فرو برد.
پيروزي شاخه نواز مسلم ليگ و قرار گرفتن در رده دوم ( با ۶۵كرسي ) نشان داد كه مردم پاكستان مايل به تغيير هستند و اين تغيير را با پيام خود در انتخابات پارلماني به گوش حاكميت - مشرف و شاخه قائد اعظم مسلم ليگ - رساندند.
مشكلات اقتصادي و امنيتي در پاكستان و فضاي بسته سياسي در اين كشور ؟ احزاب و گروههاي سياسي را مجاب كرده بود كه بعد از هشت سال اراده خود را بر تغيير در صحنه اصلي اين كشور ايجاد كنند.
بنابراين با تشكيل مجلس ملي پاكستان در ۲۷اسفند ؟ ۸۶آرايش و وزن سياسي گروهها مشخص شد و همانطور كه پيش بيني ميشد حزب مردم ؟ شاخه نواز مسلم ليگ و در نهايت شاخه قائد اعظم مسلم ليگ به ترتيب اكثريت كرسيهاي مجلي ملي را تصاحب كردند.
با رايزنيهاي صورت گرفته بين آصف علي زرداري مرد همه كاره حزب مردم - جانشين بلاول بوتو رهبر اصلي اين حزب - با محمد نواز شريف مرد پخته و صاحب نفوذ در طبقه سرمايه داران پاكستان ؟ يوسف رضا گيلاني براي تشكيل دولت انتخاب شد.
نمايندگان مجلس ملي پاكستان روز ۲۴مارس ( ۲۰۰۸پنجم فرودين ( ۱۳۸۷ با اكثريت آرا، يوسف رضا گيلاني را به عنوان نخست وزير جديد اين كشور انتخاب كردند.
گيلاني با كسب ۲۶۴راي از مجموع ۳۴۲راي نمايندگان در مقابل پرويز الهي نامزد شاخه قائد اعظم مسلم ليگ با ۴۲راي به پيروزي رسيد .
گيلاني ۵۸ساله از خانوادههاي ملاك ايالت پنجاب پاكستان است كه در سال ۲۰۰۵ميلادي پس ازگذراندن چهار سال حبس - به اتهام سوء استفاده از اختياراتش به عنوان رييس مجلس ملي اين كشور - آزاد شد.
شهردار مولتان، عضويت در مجلس ملي و رياست آن ،چهار نوبت تصدي مسووليت وزارت در دوران نخست وزير بينظير بوتو، سروزيري ايالت پنجاب، نايب رييس حزب مردم از ديگر مقامهاي سياسي گيلاني بوده است.
پدرش در دهه پنجاه،نماينده پارلمان اين كشور بود اما مانند خانواده بوتو از طبقه زمينداران بزرگ پاكستان نبود.
گيلاني پس از كسب مدرك روزنامه نگاري ، در دهه هشتاد ميلادي و در دوره حكومت نظامي ضياء الحق كه ذوالفقار علي بوتو پدر بينظير بوتو را اعدام كرد وارد سياست شد.
وي در سال ۱۹۸۸پس از مرگ ضياء الحق در حادثه سقوط هواپيما به حزب مردم پاكستان پيوست و وزير بهداشت و سپس وزير مسكن دولت بينظير بوتو در سالهاي هزار و نهصد و هشتاد و هشت تا هزار و نهصد و نود شد.
وي در سالهاي ۱۹۹۳تا ۱۹۹۶و در دوره دوم دولت بينظير بوتو به عنوان رييس مجلس ملي پاكستان انتخاب شد اما با به قدرت رسيدن ژنرال پرويز مشرف در سال ۱۹۹۹ميلادي ، گيلاني با تبليغات گستردهاي كه در آن او و ساير سياستمداران بزرگ پاكستان به فساد متهم شده بودند ؟ مواجه شد.
گيلاني متهم بود كه مسووليتهاي دولتي را به سيصد و پنجاه نفر و بدون در نظر گرفتن قوانين واگذار كرده و از خودروها و تلفنهاي همراه دولتي استفاده شخصي كرده است.
وي به مدت پنج سال زنداني بود و در اين دوران با آصف زرداري كه وي نيز هشت سال در زندان بود رابطه نزديكي پيدا كرد.
ادامه دارد ...
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 274]