واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: درباره «كارلوس ساستره»، قهرمان جديد توردوفرانس خوش قلب و قدرتمند
وصال روحانى/ منبع: UCI
كارلس ساستره فاتح جديد «توردو فرانس» مهمترين مسابقه دوچرخه سوارى جهان مردى آرام، متين، واقع بين و اهل خانه و خانواده است و بايد اعتراف كرد كه اين خصايل با آنچه سال ها نزد قهرمانان جنجالى «دور فرانسه» و ساير تورنمنت هاى بزرگ مشاهده شده، تفاوت هايى اساسى دارد. اگر از كسانى كه ساستره اسپانيايى را مى شناسند، بخواهيد درباره وى حرف بزنند، چيز زيادى براى گفتن ندارند، اما اين به خاطر پايبندى اين ورزشكار ۳۳ ساله زاده مادريد به اصول اجتماعى و ورزشى و دورى جستن اش از مسائل حاشيه اى است و اين هم با خصايلى كه از چهره هاى مشهور دوچرخه سوارى سراغ داريم، بسيار فرق دارد. لوران ژالابر ركابزن معروف سابق فرانسه كه در گذشته نزديك با ساستره در تيم وانس هم تيمى بوده است. مى گويد: «اين كه ساستره را يك ركابزن خارق العاده بسيار چشمگير تصور كنيد، تجسمى كاملاً بى پايه است. اما او ركابزنى پرتداوم، قدرتمند، باهوش و برنامه ريز است و به درستى مى داند كه براى هر فصل چطور برنامه بريزد و هر حركتش در يك راه مشخص باشد.»
تفاوت ها و تشابه ها با آرمسترانگ
ساستره قطعاً شبيه به لنس آرمسترانگ امريكايى نيست كه از ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۵ در ۷ دوره متوالى توردوفرانس قهرمان شد و ركوردى جديد و احتمالاً دست نيافتنى را به جا گذاشت و سه سال از بازنشستگى اش مى گذرد. با اين حال ساستره به لحاظ تعقل و اداره كردن ميدان و تعيين يك خط مشى مشخص و بارز و حركت درآن مسير مهارت دارد و اين شبيه به مهارتى است كه آرمسترانگ داشت. اين چنين است كه ساستره بدل به سومين اسپانيايى فاتح توردو فرانس و هفتمين اسپانيايى قهرمان اين مسابقه طى ۹۵ دوره برگزارى آن شده است.
يك حركت عالى در مرحله هفدهم مسابقات امسال «دور فرانسه» نقشى مهم در پيروزى او داشت. او در اين مرحله و در صعود به قله الپ دوز كه زمستان ها محل انجام عمده ترين مسابقات اسكى است، بسيار سريع تر و بهتر از رقبا كار كرد و كادل اوانز استراليايى نايب قهرمان فصل پيش را كه با صدرنشينى در پيكارهاى امسال بسيار اميدوار به ارتقاى خود تا سكوى نخست شده بود، به ميزان ۲/۱۵ دقيقه پشت سر نهاد. اين مرحله باعث شد ساستره نه فقط عقب ماندگى خود نسبت به اوانز را جبران كند، بلكه ۱/۳۴ دقيقه از او پيش بيفتد و خود صدرنشين شود و نگاه ها به آخرين مرحله تايم تريل رقابت ها خيره شود. از آنجا كه اوانز استاد تايم تريل ها است، گمان مى رفت بيشتر و حتى تمامى عقب افتادگى اش از ساستره را جبران و پيراهن زرد رنگ را كه ويژه پيشتازان است، از نو به تن كند. اما اوانز در آن مرحله آن گونه ظاهر نشد كه اميد مى رفت و ركابزن اسپانيايى از رجحانى كه گفتيم فقط ۲۹ ثانيه اش را از دست داد و با حفظ ۵۸ ثانيه باقى مانده در مرحله آخر كه نقطه پايانى آن خيابان معروف شانزه ليزه پاريس بود، اولين مرتبه قهرمانى اش را در اين تور جشن گرفت.
در خواب
اهميت مرحله ماقبل آخر (بيستم) رقابت هاى امسال «دور فرانسه» با احتساب مسائلى كه گفتيم، بسيار زياد بود، اما ساستره اجازه نداد عصبيت هاى برخاسته از اين موضوع وى را از پاى درآورد. ينس وويگت ديگر ركابزن مطرح حاضر در نود و پنجمين دوره مسابقات دوچرخه سوارى «دور فرانسه» مى گويد: «وقتى به سمت محل برگزارى مسابقه سرنوشت ساز تايم تريل در مرحله ماقبل آخر در حال حركت بوديم، ساستره در اتومبيل «ون» متعلق به تيم مان به راحتى به خواب رفته بود و ظاهراً هيچ دغدغه اى نداشت. او ذاتاً بسيار آرام و خونسرد و مسلط بر اوضاع است و اجازه نمى دهد مسائل مختلف و خطير بر او حاكم شود و هر اتفاقى كه بيفتد طبق اصول و با حساب با آن برخورد مى كند. او برخلاف هم تيمى مان اندى اشلك لوكزامبورگى كه در شرايطى از اين دست به راحتى و به سرعت عصبى مى شود و كنترل خود را از دست مى دهد، منطقى و متمركز بر اوضاع مى ماند.»
به دنبال فتوحات بزرگ
براى ساستره ۵ سال طول كشيد تا صاحب اولين پيروزى اش در مسابقات عمده حرفه اى شود و اين كار را زمانى انجام داد كه در عضويت تيم «ايفك منحل شده» وانس بود. آن تيم را مانولو سايز اداره و مديريت مى كرد، اما از دو سال پيش كه به اتهام ارتباطات مشكوك اش با يك پزشك اسپانيايى توليدكننده مواد نيروزا به نام يوفه ميانو فوئنتس و به واقع دست داشتن در عمليات موسوم به پوئرتو تحت بازجويى و پيگرد قرار گرفت آسمان وانس هم ابرى شد. با اين حال ساستره كه سطح اول دوچرخه سوارى را با ركابزنى در معيت داماد خانواده اش خوزه ماريا خيمه نز و يكى از بهترين ركابزنان ۱۵ سال اخير اسپانيا آموخت، هيچگاه به فتوحات كوچك دل خوش نكرده و مايل بوده بهترين و بزرگترين پيروزى ها را به نام خود بنويسد. خيمه نز در سال ۲۰۰۳ بر اثر حمله قلبى در گذشت و بعيد بود كه آن عارضه با عواقب استفاده احتمالى از داروهاى نيرو بخش بى ارتباط بوده باشد، اما ساستره ريتم و روند حركاتش را حفظ كرد تا به آرامى و كندى، ولى به هر روى به نقطه درخشان كنونى برسد. به همين سبب حتى قبل از فتح توردوفرانس امسال بيشترين فتوحات ساستره در سال هاى قبلى نيز در تك مراحل تورهاى كلاسيك و سه گانه دوچرخه سوارى يعنى دور فرانسه، «جيرو ديتاليا» و «ووئلتا» (دور اسپانيا) حاصل آمده بود. ساستره به واقع در تور بزرگ خانگى اش «دور اسپانيا» در پى دنيس منچوف روسى دوبار نايب قهرمان شده بود و به اين ترتيب مشخص گشته بود كه براى اين تورهاى كلاسيك ۲۳ روزه كه ۲۰ تا ۲۱ مرحله را در برمى گيرد و مشتمل بر بيش از ۳۵۰۰ كيلومتر ركابزنى است، جان مى دهد و كلاس و روال كارش براى آن مناسب است. بيارنى ريس دانماركى كه در سال ۱۹۹۶ فاتح توردوفرانس شد اما يك سال و نيم پيش اعتراف كرد كه از داروهاى نيروزا سود مى جسته است و مدير تيم مطرح «CSC» بوده است، به عنوان يكى از كشف كنندگان نكته فوق مى گويد: «ساستره از آن ركابزنان نيست كه نوع كارش خارق العاده و چشمگير به نظر برسد و سرو صداى زيادى را به پا كند و برعكس يك آدم مدير و مدبر است و با همين خصلت ها بود كه توردوفرانس را برد. او در دو مرحله تور امسال فوق العاده عمل كرد. يكى مرحله اى كه ارتفاعات الپ دوز را دربرمى گرفت و ديگرى تايم تريل مرحله ماقبل آخر، اما همين نيز براى قهرمان شدن او كفايت كرد. او با تجربه و خوشفكرى و طراحى استراتژيكى اش قهرمان اين پيكارها شد و كارش فقط مجموعه اى از جرقه زدن ها و كارهاى لحظه اى و استثنايى نبود. برعكس او با تكيه بر فاكتورهاى اعتماد به نفس، طراحى و كار حساب شده از سايرين پيشى گرفت و حتى در سخت ترين شرايط نيز عقل و قوه تفكرش را از دست نداد. اين خصلت بسيار مهمى است.»
در تضاد با ستاره ها
ساستره مردى خانواده دوست و آرام و اصولى است و به فرزندانش عشق مى ورزد و به همين سبب يكشنبه گذشته كه توردو فرانس ۲۰۰۸ مثل ادوار قبلى با برگزارى مرحله آخر در خيابان معروف شانزه ليزه پاريس خاتمه يافت او در مراسم توزيع جوايز بلافاصله به سمت همسرش و دختر و پسر كوچك اش با نام هاى كلوديا و ايداى رفت و آن پيروزى بزرگ را با آنها شريك شد. برخلاف ستاره هاى جنجالى ورزش ساستره را هرگز در اجتماعات و ميهمانى هاى «بزرگ و بى مسئوليت» نمى توان يافت زيرا او در همان زمان مشغول رسيدگى به كارهاى خانه و خانواده و رتق و فتق نيازهاى فرزندانش بوده و به اين كار نيز افتخار كرده است.
اطرافيان ساستره مى گويند نوعى انسانيت بارز و خوش قلبى محسوس در او هست كه در منافات كامل با خصوصيات سطحى و تمايلات منفى بسيارى از قهرمانان ديگر ورزش قرار دارد و ساستره را در جايگاهى رفيع تر نسبت به سايرين مى نشاند. الن گالوپن مدير سابق تيم CSC مى گويد: «كريسمس سال پيش بود كه به مشكلاتى در زندگى خصوصى و خانوادگى ام برخورد كردم و در نااميدى فرو رفته بودم. در آن روزها و ساعات بعد فقط يك نفر به من تلفن زد و به من دلدارى هايى داد. او همانا ساستره بود. او آدمى افتاده و فاقد غرور است و مطمئنم كه پيروزى بزرگ اخيرش در دور فرانسه وى را عوض نخواهد كرد.» پيش از آغاز مسابقات امسال «دور فرانسه» تصور مى شد اله خاندرو وال ورده هموطن تأييد شده ساستره و يا كادل اوانز قهرمان اين مسابقات شوند اما اوانز يك بار ديگر در رده دوم متوقف شد و عنوان سال پيش اش را تكرار كرد و وال ورده نيز با ۷/۱۲ دقيقه تأخير نسبت به ساستره فقط به رتبه نهم رسيد. دنيس منچوف، كريستين وانده ولده امريكايى و فرانك اشلك نيز به رتبه هايى بالاتر از چهارم تا ششم نرسيدند و كيم كرچن ركابزن با استعداد لوكزامبورگ هم تنها به رتبه هشتم رسيد.
سه شنبه 15 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]