واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: باميه گياهى براى فصل گرما
اصل باميه از آسيا يا آفريقا مىباشد و شايد از هر دو قاره باشد. قدمت اين گياه زياد نيست. مصرىها در قرن 12 يا 13 ميلادى اين گياه را مىكاشته اند. در اروپاى شرقى در اطراف درياى مديترانه بيش از ساير نقاط از اين سبزى مصرف مىشود.
در تركيه باميه را خشك كرده براى مصرف زمستان ذخيره مىكنند. باميه گياهى است گرمسيرى و در نقاط سرد كم رشد و كم محصول مىشود. گياه داراى ساقه راست، پوشيده از تار و ارتفاع نيم تا يك متر ( گاهى 2 متر) مىباشد. برگهايى به شكل قلب تخم مرغى مركب از 5-3 لوب بوده و گلهايى منفرد دركناره برگها دارد. رنگ گلبرگهاى آن زرد ولى در قسمت وسط قرمز رنگ مىباشد.
ميوه
ميوه هرمىشكل، دراز و محتوى دانههاى پوشيده از تار است. باميه گياه فصل گرم است و مقاومت هواى خنك و يخبندان را ندارد. در نقاطى كه دوره رشد كوتاه بوده و شبهاى آن نسبتا سرد مىباشد به خوبى رشد نمىكند و ميوه خوبى نمىدهد.
بنابراين آن را در اول فصل نمىكارند. همچنين در آخر فصل تابستان كه روزها كوتاه بوده و شبها سرد باشد ميزان محصول آن كاملا پائين مىآيد. باميه تحمل رطوبت را ندارد. دماى مناسب براى رشد بوته آن بين 21 تا30 درجه سانتىگراد مىباشد. در طول مدت رشد دما نبايد از 18 درجه سانتىگراد كمتر و از 35 درجه سانتىگراد بيشتر باشد.
باميه سرشار از اسيد فوليك، ويتامينهايA وC است. همچنين منبع خوبى از ويتامينهاى گروهB ، منيزيم ، پتاسيم و فيبر غذايى مىباشد.
باميه از نظر طبيعت طبق نظر حكماى طب سنتى سرد و تر و ترى آن از ساير بقول بيشتر است، از نظر خواص باميه براى مزاجهاى گرم خوب است. ميوه نارس آن را با گوشت پخته مىخورند (خورشت باميه) و در صورتى كه اشخاص سرد مزاج بخواهند باميه بخورند براى اين كه سردى آن ضرر نرساند و عوارضى ايجاد نكند بايد با ادويه ميل كنند.
ارزش غذايى نصف ليوان باميه پخته
25كالرى دارد؛ پس كم كالرى است.
2 گرم فيبر دارد؛ منبع خوبى از فيبر است.
460 واحد ويتامينA دارد؛ منبع خوبى از ويتامينA است.
130 ميلى گرم ويتامينC دارد.
50 ميلى گرم كلسيم دارد؛ منبع خوب كلسيم كه ضد پوكى استخوان است.
256ميلى گرم پتاسيم دارد؛ كه ضد فشار خون است.
اثرات مواد مغذى موجود در باميه بر سلامتىبدن:
1) فيبر موجود در باميه به حفظ قند خون كمك مىكند؛ بدين ترتيب كه سرعت جذب قند را كاهش مىدهد، پس براى افراد مبتلا به ديابت مفيد است.
2) موسيلاژ(يك نوع فيبر) موجود در باميه به كلسترول غذا متصل شده و جذب آن را كاهش مىدهد. همچنين باعث دفع سموم از بدن مىشود. اثر باميه دركاهش كلسترول خون، يكى از خصوصيات بسيار مفيد اين سبزى است زيرا مثل داروهاى كاهنده كلسترول اثرات جانبى ندارد.
3) بسيارى از متخصصان معتقدند كه بيشتر بيمارىها از روده شروع مىشوند. فيبر موجود در باميه با جذب آب كافي، از بروز يبوست جلوگيرى كرده و ابتلا به بيمارىهايى چون بواسير و ديورتيكوليت را به شدت كاهش مىدهد.
معمولا براى افزايش حجم مدفوع و رفع يبوست،مصرف سبوس گندم توصيه مىشود كه امكان دارد ديواره روده را حساس كند. ولى موسيلاژ موجود در باميه روده را نرم كرده و خروج مدفوع را آسان مىسازد. 4) اسيد فوليك باعث كاهش هموسيستئين خون مىشود كه اين ماده رگهاى خونى را مسدود مىكند. ويتامينC نيز يكى از آنتى اكسيدانهاى مهم مىباشد. در مجموع به علت دارا بودن اين مواد مغذى و نيز فيبرهاى محلول و املاح باعث پيشگيرى از بيمارىهاى قلبى نيز مىشود.
5) براى حفظ اثرات مفيد باميه و آنزيمهاى هضمىآن، بايد آن را خيلى كم بپزيد يعنى با حرارت كم يا با بخار ملايم پخته شود. بعضى افراد باميه را خام مصرف مىكنند.
ولى اگر خواستيد آن را سرخ كنيد، از مقدار كمىروغن زيتون يا روغن گياهى براى سرخ كردن آن استفاده كنيد.ديورتيكوليت: التهاب ديورتيكولها(كيسههاى گرد فتق مانند در ديواره مخاط روده بزرگ) است كه در اثر تجمع باكترىها و ساير محركهاى داخل ديورتيكولها ايجاد مىشود و باعث درد، نفخ، تهوع، يبوست، اسهال و تب مىشود.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 500]