واضح آرشیو وب فارسی:مهر: صبح امروز در كتابخانه ملي /نخستين بانك اطلاعات نسخ خطي رونمايي شد
مراسم رونمايي "نخستين بانك اطلاعات نسخ خطي جهان" صبح امروز با حضور روساي كتابخانه هاي ملي و مجلس، مديرعامل خانه كتاب، سفير قزاقستان در ايران و تعدادي از فهرست نويسان نسخ خطي كشور در كتابخانه ملي برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مهر، در اين مراسم "يريك اوتم بايف" سفير قزاقستان در ايران كه به نمايندگي از سفراي كشورهاي عضو اكو به اين مراسم آمده بود، از افتتاح نخستين بانك اطلاعات نسخ خطي جهان در يكي از كشورهاي عضو اكو (ايران) به عنوان "اتفاقي بسيار مهم" ياد كرد و گفت: امروز روزي به ياد ماندني و افتتاح اين بانك اطلاعاتي اتفاقي بسيار مهم است.
وي سپس با اشاره به سفر سال گذشته "نور سلطان نظر بايف" رئيس جمهور قزاقستان به ايران و بازديد وي از كتابخانه ملي كشورمان، افزود: روابط فرهنگي دو كشور در حال حاضر در سطح مناسب و بالايي قرار دارد. بازديد رئيس جمهور قزاقستان از كتابخانه ملي ايران نشان دهنده اين است كه ما اهميت زيادي براي كتابخانه و آرشيو ملي و روابط فرهنگي با ايران قائليم. در ادامه همين ديدار بود كه سند بسيار مهم همكاري هاي دو طرف در زمينه آرشيو و كتابخانه ملي امضا شد.
اوتم بايف گفت: منطقه اكو در زمينه وجود نسخه هاي خطي منطقه اي بسيار خاص و غني است و حتماً بايد اين مسئله مورد تحقيق و بررسي قرار گيرد و بانك مذكور هم به نظرم مي تواند كمك موثري به اين كار بكند.
سفير قزاقستان در ايران از طرف خود و مردم كشورش به رئيس كتابخانه ملي ايران به خاطر راه اندازي بانك اطلاعاتي نسخ خطي جهان تبريك گفت.
در ادامه اين مراسم اكبر ايراني رئيس مركز پژوهشي ميراث مكتوب گفت: امروز روز جشن كتاب خطي و چهره گشايي از يك آرمان است. امروز روز شادي همه كساني است كه دست نويسي از آنها در كتابخانه ها ناشناخته مانده بود. امروز روز تقدير از منزوي ها، انوارها و ايرج افشارهاست. من امروز را روز تجلي تمدن ايراني اسلامي مي دانم؛ روزي كه بانك اطلاعات نسخ خطي ايران بر بلنداي شبكه اينترنت قرار گرفته است.
وي با تقدير از تلاش هاي ناصر گلباز - مجري اصلي پروژه - افزود: امروز نهال پربار بانك نسخ خطي ايران به بار نشسته و اين جوان سختكوش - گلباز - به رغم همه بي مهري هايي كه در حق او شد، كمر همت بست و كارش را به انجام رساند. اكنون ما و بسياري از پژوهشگران در سراسر جهان مي توانند به راحتي يك كليك و با جستجويي ساده به اطلاعاتي ارزشمند درباره نسخ خطي جهان دسترسي پيدا كنند.
ايراني اضافه كرد: با پيدايي و ظهور اين بانك كار تصحيح متون رونق دو چندان مي گيرد و در عين حال ضرورت بازچاپ آثاري كه بيشتر از يك يا دو نسخه از آنها در جهان منتشر نشده، روشن مي شود.
مهندس نادري مديرعامل سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد نيز در اين مراسم گفت: متاسفانه با وجود پرچمدار بودن ما در فرهنگ جهاني، به علت استفاده دارندگان فرهنگ غربي از تكنولوژي و روش هاي مبتني بر تكنولوژي، شاهد غلبه فرهنگ صاحبان تكنولوژي بر فرهنگ جهاني هستيم و ممكن است نسل هاي آتي ما از فرهنگ غالب جهاني بيش از فرهنگ مادري شان بهره ببرند.
در پايان اين مراسم ناصر گلباز مجري طرح بانك اطلاعات نسخ خطي جهان در سخناني گفت: در 9 سال گذشته كه مشغول فعاليت براي اين بانك بودم، هميشه مرهون و سپاسگذار مشورت هاي اساتيد بزرگوار و فهرست نگاران بزرگ ايراني كه به حق برجسته ترين فهرست نگاران جهان هستند، بودم.
وي در تشريح فعاليت اين بانك افزود: در مجموعه حاضر نزديك به 280 هزار ركورد كه بيش از دو ميليون فيلد را در هر ركورد دربر دارد، به ثبت رسيده است. ايده اوليه راه اندازي اين بانك در موسسه نشر "الحديث اهل البيت" زده شد و در ادامه آن بود كه من كار را به صورت مستقل ادامه دادم و امروز را هم كه روز رونمايي از اين بانك است و همزمان شده با صدمين سال تاليف "الذريعه" به فال نيك مي گيرم.
گلباز گفت: بيشترين حجم فهرست هاي نسخ خطي جهان در ايران وجود دارد و بيشترين كار را هم در زمينه جمع آوري اين اسناد ما ايرانيان انجام داده ايم. آرزو دارم پس از جمع آوري فهرست ها در يك جا و مقايسه صحت اطلاعات با نسخه هاي اصلي، در مرحله اي قرار بگيريم كه بتوانيم آنها را در يك فهرست مشترك جهاني قرار دهيم.
اين پژوهشگر ايراني تصريح كرد: با وجود بحث هاي متعددي كه درباره شيوه مدرن كردن فهرست نويسي ها مي شود، معتقدم فهرست نويسي و كتاب شناسي امري تجربي و سنتي است و بايد با تجربه منتقل شود و ما بايد همچنان از پيشينيان تبعيت كنيم.
در اين مراسم ضمن رونمايي از نخستين بانك اطلاعات فهرست نسخ خطي جهان توسط علي اكبر اشعري و احمد منزوي، از ناصر گلباز به عنوان مجري اصلي اين طرح با اهداي لوح سپاس قدرداني شد. با وجود اعلام پيشين، محسن پرويز معاون فرهنگي وزارت ارشاد و "چون لي هان" رئيس دفتر منطقه اي يونسكو در تهران در اين مراسم حضور نيافتند.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 181]