واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: چندي پيش روزنامه اطلاعات به نقل از جرايد خارجي نوشت كه گياهي به نام ژين سنگ كه در چين ميرويد مورد توجه كارخانههاي داروسازي بزرگ قرار گرفته و خواص چندي به آن نسبت ميدهند و اكنون مشغول مطالعه و بهرهبرداري از آن ميباشند. بلافاصله اين جانب به اطلاع عموم رساندم كه فارسي اين گياه چوب چيني است، و بعد از چينيها، تعداد زيادي از داروسازان سنتي ايران روي آن مطالعه كرده و خواص و منافع آن را كه بسيار ميباشد، تعيين كردهاند.
در همان مقاله تذكر دادم كه در ايران ما نيز گياهان مخصوصي به عمل ميآيد كه مورد توجه داروسازان سنتي بوده، و منافع آنها كمتر از چوب چيني نيست و همچنين وعده دادم كه در كتاب زبان خوراكيها، يكايك آنها معرفي خواهند شد. اكنون يك دسته از اين گياهان كه به فارسي به آنها «ديوخار» ميگويند، به شما معرفي خواهند شد.
اسم ما ديوخار است
در زبان فارسي به همگي ما «ديوخار» و به انواع ما كه بيش از صد گونه ميباشند، گرگ تيغ، كام تيغ، «فيلزهره» و «آسه» ميگويند. عربي ما عوسج است، ولي بعضي از لغتنويسان اشتباها عربي چند ديگر را نيز عوسج و «عوسج اسود» نوشتهاند. درخت ما شبيه درخت انار و پر از خار ميباشد برگ ما ترشحي چسبنده دارد كه مورد استفاده زنبور عسل ميباشد و زنبوري كه از نوش ما استفاده كند، شفاي بيشتري را در بر دارد. ميوه ما نخود گرد و كوچك ميباشد كه پس از رسيدن قرمز ميشود. گلهاي ما بيشتر گلي روشن است، نوعي ديوخار وجود دارد كه برگ آن سياه بوده، و ميل به سرخي دارد. برگ آن عريضتر از انواع ديگر و خار آن بيشتر و ميوه آن باريكتر است. شيخالريس ابوعلي سينا معتقد است كه نوعي «ديوخار» در مناطق سردسير ميرويد كه ميوه آن مانند انگور بوده، و مردم آن را ميخورند. ولي با تحقيقاتي كه به عمل آمده تاكنون اين نوع شناخته نشده است.
قسمت مورد استفاده من برگ سر شاخه و ريشه درخت من ميباشد. از ميوه من هم ميتوان در تداوي استفاده نمود. مخصوصا در معالجه مرض قند. گرگ تيغ در اطراف كرج فراوان است و نوع معروف به «آسه» در جنوب غربي ايران، بوشهر، بلوچستان، يزد، خوزستان، لرستان و نواحي شمال ايران و بطور كلي در تمام شورهزارها ميرويد، و انواع ديگر من نيز بيشتر در اراضي باير و كوير به عمل ميآيند، به نوع «آسه» در مصر «خولان» ميگويند.
از پوست ميوه گياه ما نوعي رنگين استخراج مينمايند. اعضاي مختلف گياه من مدر، مسهل، و ضد تشنج است، براي درمان سياه سرفه و سرفههاي تشنجي آن را توصيه كردهاند. جوشانده يك گرم گياه من در يك فنجان آب در 24 ساعت توصيه ميشود كه آن جرعه جرعه بنوشند. عصاره من جهت امراض چشم، تقويت بينايي و فرو بردن ورمها و درمان زخمهاي پوستي و تسكين فشار خون و جلوگيري از رابطهكه و قي و همچنين درمان اسهال توصيه شده، و پادزهر سموم نيز ميباشد. اگر آب برگ تازه مرا گرفته، هفت روز پي در پي در چشم بچكانيد، سفيدك چشم را برطرف ميكند و چون آب ميوه مرا گرفته خشك نمايند، و در موقع لزوم آن را با سفيده تخم مرغ يا شير در چشم بچكانيد، و يا آن را به صورت داروهاي چشمي در آورده، در چشم بچكانيد، براي بسياري از امراض چشمي و سفيدك چشم مفيد ميباشد. ضمنا برگ من بر پيشاني جهت جلوگيري از آبريزش چشم مفيد است. جويدن برگ من جهت جوشهاي دهان نافع است. ضماد برگ تازه من جهت آبله و باد سرخ كه حرارت آن زياد زياد نباشد مؤثر است. خوردن عصاره برگ تازه من جهت درمان گات و تسكين التهاب صفرا مفيد ميباشد، يكي از پزشكان قديم به نام شريف مينويسد:
«كه پزشكان پارس جزام را با ريشه من معالجه ميكردند، و براي اين كار 5/7 مثقال ريشه مرا گرفته و با نيم ليتر آب جوشانده تصاف مينمودند و بعد آب صاف شده را آنقدر حرارت ميدادنند كه مقدار آن يك سوم شود، و آن را به بيمار ميدادنند و به اين ترتيب شكم او چهار پنج مرتبه عمل ميكرد و آنچه سوداي سوخته در بدن او بود، دفع ميشد. اين عمل باري مبتلايان به جذام مفيد بود، مشروط بر اينكه، دو روز نخود آب يا گوشت گوسفند فربه ميل نمايند و روز سوم جوشانده مذكور را بنوشند و سه روز آن را تكرار نمايند و بعد روز سوم حمام روند. انطاكي اين جوشانده را جهت گال، خارش و پاك كردن لكههاي سياه پوستي بهتر از چوب چيني دانسته است، و چون ريشه مرا ريزريز كرده و با برگ «مورد» بسوزانند، جهت زخم و امراض مقعد و زخمهاي پليد و بدخيم و روياندن مو اثر سريع دارد. ميوه من در جميع افعال مانند برگ بوده از خونريزي سينه و اسهال خوني جلوگيري مينمايد. مقدار خوراك من يك مثقال است.
رمالان و جادوگران و اشخاص خرافاتي همراه داشتن مرا باطل كننده سحر و جادو ميدانند، هر چند اين موضوع حقيقت ندارد ولي آنچه مسلم است اين است كه دود كردن گياه من حشرات و ميكروبها را فرار ميدهد و از بين ميبرد.
حضض
داروسازان قديم به عصاره چند نوع ديوخار حضض گفته و بعضي حضيض نوشتهاند و آن را به دو دسته تقسيم كردهاند. يكي حضض مكي و ديگري حضض هندي كه به آن رسوت هم ميگفتند حضض مكي عصاره نوعي ديوخار است كه در صحراي عرفات وجود دارد، و غالبا به پاي حجاج ميرود و به هنگام حج كه حاجيان در لباس احرام ميباشند، كندن آن تقصير ميباشد. حضض هندي عصاره فيلزهره است و بعضي را عقيده بر آن است كه عصاره تمام انواع ديوخار به اين نام خوانده ميشوند. براي تهيه اين عصاره بايستي تمام قسمتهاي گياه را از ريشه، برگت، ساقه و بذر را گرفته و طبق معمول عصاره سفت يا روان تهيه كرد. خوردن اين عصاره براي ورم روده و ساير ورمهاي داخلي مفيد بوده، و براي كساني كه زياد عرق ميكنند مفيد است. خونريزي زياد بانوان سودمند ميباشد. خون بواسير را بند ميآورد و زخم مجاري ادرار و التهابات آن را برطرف ميكند. رفع تشنگي مينمايد و در معالجه هاري ميتواند نقش موثر داشته باشد. چكاندن عصاره روان آن در گوش چرك را از بين ميبرد مضمضه آن جهت تقويت و معالجه پيوره مفيد ميباشد، غرغره آن براي رفع ورم گلو نافع است. سرمه عصاره خشك آن جهت جوش و خارش چشم توصيه شده، و براي تراخم مفيد است و آبريزش چشم را برطرف كرده و باعث تقويت بينايي است. ماليدن آن جهت شقاق و زخم روده سودمند است. قريشي مينويسد: با اينكه اين عصاره خون را بند ميآورد باز كننده عادت ماهانه زنان نيز ميباشد، مقدار خوراك آن نيم مثقال تا 5/7 گرم است و خوردن يك مثقال آن جهت معالجه مرض قند بهتر از چوب چيني است، و اينطور به نظر ميرسد كه در انواع ديوخار نوعي پني سيلين گياهي وجود دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3840]