واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: ایران متنوعترین ذخایر ژنتیكی گیاهی دنیا را دارد كه در این میان گیاهان دارویی جزو مهمترین آنها قلمداد میشود، به طوری كه به دلیل همین تنوع گیاهی دانشمندان بزرگی مانند بوعلی و رازی و دهها دانشمند دیگر به این علم گرویده بودند و در آن زمان ایران به عنوان مهد طب سنتی دنیا مشهور بود.
داروهایی كه از گیاهان استخراج میشود در عین تاثیرگذاری مناسب عوارض جانبی بسیار كمی در مقایسه با داروهای شیمیایی دارند حتی مواد موثره اكثر داروهای شیمیایی نیز گیاهان دارویی است به عنوان مثال: آمپول "هیوسین " كه به عنوان ضد درد استفاده میشود از گیاه "بنگ دانه " به دست میآید این گیاه در زبان لاتین به نام "hyosimus " و به زبان عربی "بذرالبنج " و به زبان تركی "پات پات " معروف است كه در تمام مناطق كشور به راحتی یافت میشود همچنین ریشه گیاه شیرین بیان برای درد معده و علف چای به عنوان پر مصرفترین گیاه دنیا برای ضد افسردگی استفاده میشود و هزاران گونه دیگر در كوهها و دشتهای پهناور ایران بیهیچ زحمتی رشد میكنند.
كشور ما در زمینه این علم قدمت چندین هزارساله دارد و در زمانهایی كه هیچ داروی شیمیایی پیدا نمیشد طبیبان حاذق این مرز و بوم با همین گیاهان به بهترین شكل مریضها را معالجه میكردند تا جایی كه بوعلی سینا به "مرده زنده كن " مشهور شد و همه اینها در حالی اتفاق میافتاد كه این طبیبان ابزاری جز گیاهان دارویی و علمی كه در این زمینه كسب كرده بودند نداشتند.
اما بعد از این دانشمندان، به یكباره این علوم كنار گذاشته شد، كتابهایشان به جای دانشگاههای كشور در دانشگاههای غربی تدریس شد و ما این همه دانش را با تمام قدمت و پشتوانهاش كه خاص ایرانیان بود به راحتی رها كرده و دنباله رو آنها شدیم.
هم اكنون گیاهان دارویی ما به صورت فلهای به كشورهایی صادر میشود كه دوباره همان گیاهان در قالب داروهای شیمیایی رنگارنگ و به چندین برابر قیمت به كشور ما برگردانده میشود كه همه اینها نتیجهای جز خروج ارز از كشور ندارد.
حتی بسیاری از این داروها به راحتی وارد كشور نمیشود و مریض ماهها انتظار میكشد تا این دارو طی سال احتمالا یكی دوبار وارد كشور شود در حالی كه این داروها از همان گیاهان دارویی كه به این كشورها صادر شده درست میشوند.
كشور ما به جای تاسیس كارخانجاتی برای استفاده از این اعجاز الهی تنها آمار صادرات گیاهان دارویی خود را محاسبه میكند كه در این زمینه هم پیشرفتی حاصل نشده است به طوری كه از تجارت یكصد میلیارد دلاری گیاهان دارویی دنیا سهم ایران 36 میلیون دلار است.
تنها چیزی كه از گیاهان دارویی و طب سنتی در كشور مانده عطاریهایی هستند كه امروزه قارچوار و بدون ساماندهی هر روز وارد بازار میشوند و گردانندگان آنها نیز كسانی هستند كه تنها احتمالا به دلیل درآمدزا بودن به این شغل مشغولند و نكته مشترك همه اینها نداشتن تخصص در این رشته است و نتیجه كار این میشود كه گیاهان دارویی اشتباه به خورد مردم بدهند كه نه تنها نتیجه مطلوبی ندارد بلكه در بسیاری موارد نتیجه عكس دارد.
هم اكنون بعد از هزاران سال به تازگی رشته طب سنتی در كشور تاسیس شده اگرچه اقدام مباركی است اما غفلت چندین ساله ما را پوشش نخواهد داد. یادمان باشد كه به توسط همین گیاهان دارویی بودد كه بوعلیها، رازیها سالهای سال طبابت كردند و آوازهشان در دنیا پیچید و بعد از آن هم هزاران سال است دانش آنها در كشورهای مختلف اجرا میشود، اما ما گنجینههای خود را فراموش كردهایم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]