واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مراسم رونمايي از بانك اطلاعات نسخ خطي برپا شد علياكبر اشعري: وجود بانك نسخ خطي در سانسور كردن شرق ضروريتر است
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و ادب - كتاب
«نخستين بانك اطلاعات نسخ خطي جهان» در كتابخانهي ملي رونمايي شد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در مراسم رونمايي از «نخستين بانك اطلاعات نسخ خطي جهان» كه صبح امروز (دوشنبه، 14 مرداد) در كتابخانهي ملي برپا شد، علياكبر اشعري - مشاور فرهنگي رييسجمهور و رييس سازمان اسناد و كتابخانهي ملي - در سخناني گفت: سهم و نقش اسلام و ايران در تمدن جهان به روايت اسناد و مداركي كه موجود است و با توجه به آثار ارزشمندي كه از حكماي اسلامي و ايراني در دست ماست، بر كسي پوشيده نيست.
او ادامه داد: يكي از اقدامات ضروري در راه شناخت بيشتر اين فرهنگ، همواره شناسايي و معرفي اين آثار براي استفادهي همهي پژوهشگران اين حوزهها بوده است، بخصوص امروز كه شاهد يك نوع سانسور علمي در دنيا هستيم، اينكار ضروريتر به نظر ميرسد؛ چون در كتابهايي كه دربارهي تاريخ علم در اروپا و غرب نوشته ميشود، گاهي شاهد ظلم به شرق هستيم كه گنجينههايش ناديده گرفته ميشود.
اشعري سپس با اشاره به آغاز تلاش 9سالهي ايجاد اين بانك اطلاعاتي گفت: در اين ميان، تلاش شده تا خانهي كتاب با ايجاد بانك اطلاعات مشترك، اطلاعات تازهتر را هم به اين بانك بيافزايد و در معرض استفادهي مخاطبان قرار دهد، تا بتوانيم بانكي در حد جهاني داشته باشيم.
رييس سازمان اسناد و كتابخانهي ملي افزود: سازمان اسناد و كتابخانهي ملي تسهيل دسترسي به اطلاعات و منابع كتابخانهيي را براي همهي كساني كه به اين منابع نياز دارند، مورد توجه قرار داده است.
او همچنين خبر داد: تا پايان سال 87، فاز اول حافظهي ملي عمومي را در معرض استفادهي مخاطبان قرار ميدهيم، كه به اين ترتيب، بخش عمدهاي از اطلاعات مربوط به نوادر فهرستنويسي و نسخههاي موجود را مخاطبان، بدون مراجعه به كتابخانه و از طريق سايت دريافت ميكنند. اين طرح دو مرحله دارد و زماني سه تا چهارساله ميبرد، تا حافظهي ملي عمومي به معناي واقعي خود شكل بگيرد. البته از امروز عصر يك دورهي آموزش فهرستنويسي نسخ خطي هم در كتابخانه با حضور اساتيد برگزار ميشود.
اشعري در پايان گفت: اميدواريم اين كار مشترك كه امر مباركي است، الگويي شود تا نهادهاي فرهنگي جمهوري اسلامي كمي از فردگرايي و در لاك خود فرورفتن بيرون بيايند و بيشتر به فكر كار جمعي باشند، كه به افزايش ظرفيتها و گره زدنها در كارهاي فرهنگي كشور ميانجامد.
در ادامه، علي شجاعي صائين - مديرعامل خانهي كتاب - در سخناني گفت: اقدام مهمي رخ داده و اين كار ماندگار براي تاريخ و فرهنگ مكتوب ما اهميت دارد كه اين حجم از دانش به راحتي در اختيار همه قرار بگيرد؛ كاري كه نتيجهي تلاش يك دههي ناصر گلباز و همهي مديران حامي اين حركت بوده است.
سپس فيلمي از كتابخانهي شيخ آقا بزرگ تهراني (از بزرگان نسخهشناسي و پدر احمد منزوي) در نجف به نمايش درآمد.
يريك اوتمبايف - سفير كشور قزاقستان - هم در سخناني در اين مراسم گفت: بسيار روز به يادماندني و تاريخي است. روابط ايران و قزاقستان بعد از آمدن رييسجمهور كشورمان به ايران در سطح بسيار بالا و مناسبي قرار گرفت و اين سفر نشان داد كه ما اهميت بالايي به كتابخانه و آرشيو و روابط فرهنگي ميدهيم.
او در ادامه گفت: رييسجمهور ما در مذاكره با آقاي اشعري بر تحرك جديد و گسترش روابط فرهنگي دو كشور تأكيد كرد و سند تفاهمنامهاي براي همكاري در زمينهي آرشيو و كتابخانه امضا شد و امروز هم افتتاح اين بانك، كه از هرجاي دنيا ميتوان به آن وصل شد، گام مؤثري است در منطقهاي كه سازمان اكو آنرا پوشش ميدهد و از لحاظ منابع تاريخي و نوشتههاي خطي بسيار غني و خاص است.
سفير قزاقستان همچنين با اشاره به نصب تنديس آباي - شاعر قزاق - در كتابخانهي ملي ايران گفت: او به زبان فارسي شعر ميگفت و به اين زبان تسلط داشت و بسياري از آثار فارسي را به زبان قزاقي ترجمه كرده بود.
در ادامه با حضور اشعري، شجاعي صائين، آيتالله شيخ محمدتقي مرواريد - مسؤول كتابخانهي شيخ آقابزرگ تهراني در نجف -، احمد منزوي، علينقي منزوي و سفير قزاقستان، از سايت بانك اطلاعات نسخ خطي به آدرس www.aghabozorg.ir رونمايي شد.
همچنين آيتالله مرواريد در سخناني گفت: بايد به بانك اطلاعات نسخههاي خطي در بنياد فرهنگ انقلاب اسلامي هم اشاره كنيم كه براي آن زحمت زيادي كشيده شده است؛ پس در كارتان به آن بانك هم توجه كنيد. من بعد از مرگ آقابزرگ، ديدم كتابخانهي ايشان ارزش دارد و از آقاي منزوي اجازه گرفتم براي فعال كردن آن و استفادهي طلبهها.
اكبر ايراني - رييس مؤسسهي پژوهشي ميراث مكتوب - نيز در سخناني گفت: رونمايي از نسخ خطي، رونمايي از يك آرمان است. رونمايي از تلاش همهي كساني است كه دستنويسي از آنها در آثاري در كتابخانههاي مختلف باقي مانده و امروز گردي از روي آنها زدوده ميشود. امروز روز سپاس از منزويها، آقابزرگها، انوارها و ايرج افشارهاست و امروز را روز تجلي تمدن ايران اسلامي ميدانم كه دسترسي آسان به نسخ خطي را بر بلنداي بام شبكهي جهاني قرار داد تا مردم دنيا بدانند فرهنگ و تمدن ايران چه درياي بيكراني است.
او همچنين گفت: با پيدايي اين بانك، كار تصحيح متون رونق چنداني ميگيرد و نقصانها برطرف ميشود. هنوز بيش از 250هزار نسخه در كتابخانههاي ايران است كه فهرست نشده و بايد صبر كرد، تا آنها نيز به اين بانك افزوده شوند.
سپس عبدالرضا نادري - مديركل سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي - در سخناني گفت: قاعدتا جمعآوري اطلاعات مربوط به فرهنگ كشورمان، كاري بسيار ارزشمند و شگرف است كه متأسفانه در سدههاي طولاني در اين عرصه كاري نشده و امروز با حجم عظيمي از كار انجامنشده روبهروييم. ما عليرغم پرچمدار و ريشهدار بودن فرهنگمان در فرهنگ جهاني، متأسفانه جايي نداريم و فرهنگ صاحبان تكنولوژي به صورت فرهنگ غالب براي نسلهاي جديد ما درآمده است.
در ادامه با حضور شجاعي صائين از ناصر گلباز تقدير شد و او در سخناني گفت: من در طي اين 9 سال كه پيشنهاد طرح در مؤسسهي نشر حديث اهل بيت (ع) مطرح شد، هميشه خود را مديون استادان و فهرستنگاران بزرگمان كه بحق، برجستهترين فهرستنگاران جهان هستند، ميدانم و تقارن راهاندازي آن را با يكصدمين سال تأليف «الذريعه» به فال نيك ميگيرم.
او سپس با اشاره به چگونگي استفاده از اطلاعات اين بانك توضيح داد: اين طرح از سال 78 شروع شد. بخش كتابخانههاي تهران در سال 82 به پايان رسيد. بخش كتابخانههاي قم در سال 85، بخش شهرستانها در سال 86 و بخشهاي ديگري كه در نظر داريم كار كنيم، به ترتيب بخش شبه قاره، آسياي ميانه، جهان عرب، اروپاي شمالي و شرقي است. بيشترين حجم فهرستهاي خطي و كيفيترين آنها را ما ايرانيان داريم. همچنين اهداف ما در اين طرح كوتاهمدت و بلندمدت است.
گلباز با اشاره به اينكه اولين فهرست در سال 1305 در آستان قدس رضوي نوشته شده است، از برخي پيشكسوتان فهرستنويس از جمله شيخ آقابزرگ تهراني، سيد عبدالعزيز طباطبايي، مهدي بياني، احمد گلچين معاني، احمد منزوي، محمدتقي دانشپژوه و سيدعبدالله انوار به نيكي ياد كرد.
بانك اطلاعاتي نسخ خطي با همكاري سازمان اسناد و كتابخانهي ملي جمهوري اسلامي ايران، معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، مركز نشر ميراث مكتوب و مؤسسهي خانه كتاب ايران راهاندازي شده است.
انتهاي پيام
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]