واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اهميت انتخاب رشته دانشگاه/گذر از خوان هفتم در گرو انتخاب رشته صحيح
تبريز - خبرگزاري مهر: شايد به جرات بتوان گفت مهمترين و سرنوشت ساز ترين مرحله ورود به دانشگاه پس از كنكور ، نحوه انتخاب رشته است.
اين مرحله كه نزد دانش آموزان به « خوان هفتم » شهرت يافته لحظاتي پر از هيجان و اضطراب است و اگر در آن اشتباهي صورت بگيرد جبرانش غيرممكن خواهد بود.
به اعتقاد كارشناسان آموزشي، انتخاب رشته يكي از مهمترين تصميمات فردي دانش آموزان پيش دانشگاهي و داوطلبان كنكور محسوب مي شود كه شالوده زندگي آينده شان بر آن استوار است.
به گزارش خبرنگار مهر در تبريز، يكي از مشكلات داوطلبان شركت در آزمون ورودي دانشگاه ها ، دانش آموزان پيش دانشگاهي و همچنين خانواده آنان نداشتن شناخت دقيق و آگاهي كافي از رشته ها و شاخه هاي مختلف تحصيلات عالي است.
اين مسئله باعث مي شود دانش آموزان و گاه خانواده آنان در انتخاب رشته ، ادامه تحصيل و نيز تصميم گيري صحيح در مورد آينده خود دچار سردرگمي شده و صدمات علمي، روحي، اجتماعي و خانوادگي براي آنان به دنبال داشته باشد.
با توجه به آنچه گفته شد، تنوع رشته هاي تحصيلي با گرايشهاي مختلف در آموزش عالي و همچنين گوناگوني دامنه وسيع مشاغل در جامعه امروز و ارتباط تنگاتنگ تحصيلات با شغل مورد علاقه ايجاب مي كند دانش آموزان براي آينده تحصيلي خود برنامه ريزي داشته باشند.
طيبه معرفت، كارشناس مشاوره مدارس تبريز در ارزيابي از اهميت انتخاب كارآمد رشته دانشگاهي گفت: بدون شك برنامه ريزي ، نيازمند تعيين هدف بوده و آن نيز مستلزم داشتن اطلاعات دقيق از امكانات تحصيلي و تخصصي مورد نياز جامعه است.
وي با بيان اينكه اغلب مشاوران تحصيلي در سطحي بالاتر از داوطلبان و خانواده هاي آنان داراي اطلاعات تخصصي هستند، معتقد است: اگر دانش آموزان در انتخاب رشته به درستي و به دقت راهنمايي نشوند چه بسا اين امر ضايعات جبران ناپذير شخصي و اجتماعي بر جاي خواهد گذاشت.
اين مشاور تحصيلي با اشاره به سياستهاي دولت در گسترش آموزش عالي بوسيله دانشگاه هاي سراسري و پيام نور ، مي گويد : گرچه تابوي پذيرفته شدن در دانشگاه و مركز آموزش عالي در حال شكسته شدن است، اما در اين بين هدايت صحيح دانش آموزان به انتخاب رشته تحصيلي متناسب با امكانات و شرايط اجتماعي و علايق داوطلبان امري ضروري است .
سامان آذر، ديگر كارشناس مشاوره سازمان آموزش و پرورش آذربايجان شرقي نيز با ارائه آمار جالب توجهي گفت: بر اساس آمارهاي موجود 20 تا 30 درصد از دانشجويان سال اول و دوم دانشگاه ها متقاضي تغيير رشته هستند كه از اين ميان فقط با تقاضاي تعداد انگشت شماري، آن هم به سختي و تحت شرايط ويژه اي موافقت مي شود.
وي با اشاره به نتايج انتخاب رشته نادرست از سوي دانشجويان ادامه داد: برخي از دانشجويان از رشته تحصيلي انصراف مي دهند و يا با بي علاقگي و دلزدگي در برزخ خواندن و نخواندن مي مانند.
سامان آذر تصريح مي كند: چه بسا دانشجوان ياد شده در طول تحصيل خود به دفعات مشروط شده و در برخي موارد نيز در نهايت از دانشگاه اخراج مي شوند.
وي تاكيد مي كند: اين عومل يكي از مهمترين دلايل بروز آسيب هاي اجتماعي در بين جوانان دانشجو به شمار مي آيد به ويژه اينكه اين عده از طرف همسالان و حتي خانواده خود نيز به نحوي طرد يا تحقير مي شوند.
حميدرضا عاطفي فر يكي از مشاوران مدارس استان نيز با ذكر تجربيات خود از ارائه مشاوره هاي انتخاب رشته در سالهاي گذشته گفت: بسياري از داوطلبان علوم تجربي، اتوماتيك وار فكر مي كنند اگر رتبه خوبي آوردند، بايد رشته پزشكي يا دندانپزشكي را انتخاب كنند.
وي ادامه داد : اين افراد در نتيجه نگرش خود رشته هاي ديگر را بدون ذره اي بررسي از صفحه ذهن خود پاك مي كنند و وقتي هم از آن ها سئوال مي شود كه چرا فقط به همين يك يا دو رشته تمايل دارند، تعدادي از آن ها در پاسخ مي گويند براي اينكه در گروه آزمايشي علوم تجربي رشته خوب ديگري وجود ندارد.
اين مشاور، با تاكيد بر اينكه چنين تصوراتي در بين داوطلبان گروه هاي آزمايشي «علوم انساني» و «رياضي و فيزيك» نيز وجود دارد تصريح كرد: در حاليكه اگر همين افراد رشته هاي ديگر را نيز مطالعه و بررسي كنند بدون شك عده اي از آنان متوجه خواهند شد كه به بعضي از رشته هاي ناشناخته، علاقه بيشتري دارند و با توجه به استعدادها و توانايي هاي خود مي توانند در آن رشته ها موفق تر باشند.
مهدي آب بسته كه دخترش امسال در رشته « رياضي فيزيك » مجاز به انتخاب رشته شده است نيز به خبرنگار مهر گفت : تحول جامعه از حالت سنتي به مدرن ، مسايل ومشكلات فراواني را خصوصا" در زمينه تحصيلات آينده سازان اين كشور موجب گرديده است كه بايد با راهنمايي متخصصان بر اين مشكلات غلبه كرد.
وي ضمن برشمردن شرايط يك مشاور خوب معتقد است: مشاور بايد بر روي تمام جوانب انتخاب رشته تسلط داشته و از اطلاعات كافي در زمينه رشته و دانشگاه ها برخوردار بوده و با دارا بودن تجربه انتخاب رشته سال هاي گذشته نسبت به تمامي قوانين و اصطلاحات دفترچه، آگاهي كامل پيدا كرده باشد.
به گفته وي ، مشاور خوب همچنين بايد براي رسيدن به يك انتخاب بهينه به علاقه داوطلب ، موقعيت خانوادگي ، وضعيت مالي و جنسيت داوطلب توجه داشته باشد.
آب بسته اضافه كرد : آگاهي به تمام موارد فوق با توجه به محدود بودن زمان و تنوع رشته ها براي داوطلبان و اولياي آنان امكان پذير نيست و بايد در اين زمينه از مشاوره يك فرد مطلع استفاده كرد.
در همين حال حسين ياوري ، رئيس آموزش و پرورش ناحيه سه تبريز از طرح ابتكاري سازمان آموزش و پرورش تبريز براي تسهيل انتخاب رشته دانش آموزان خبر داد و گفت : از سال جاري خدمات مشاوره اي در زمينه انتخاب رشته دانشگاه ها را با اخذ هزينه اي ناچيز از سوي كارشناسان اين سازمان ارايه مي شود.
وي با بيان اينكه آموزش و پرورش تبريز براي نخستين بار اقدام به انتخاب رشته دانشگاه مي كند ، افزود : آموزش و پرورش در فرايند انتخاب رشته دو مرحله دارد؛ در مرحله اول پس از اخذ كارنامه داوطلب ، بر اساس رتبه و امتياز متقاضيان انتخاب رشته صورت مي گيرد و بعد از آن متقاضي توسط مشاور با توجه به نوع رشته، بازار كار و روحيه داوطلب تحت مشاوره قرار مي گيرد.
ياوري گفت :اين طرح به منظور ايجاد محيطي سالم براي ارائه خدمات ويژه مشاوره اي در زمينه انتخاب رشته داوطلبان كنكور اجرا مي شود.
اين مقام مسئول در آموزش و پرورش تبريز تكميل فرايند آموزشي به دانش آموزان پيش دانشگاهي و معرفي رشته هاي دانشگاهي به داوطلبان را از ديگر اهداف اجراي اين طرح اعلام كرد و افزود : در اجراي اين طرح از نرم افزار ويژه اي استفاده مي شود كه داراي ويژگي هاي منحصربفردي نظير توجه به علاقه يا عدم علاقه داوطلبان و لحاظ كردن رشته هاي بومي است.
به گفته وي ، داوطلبان كنكور مي توانند با مراجعه به پايگاه هاي تعيين شده ، علاوه بر اخذ كارنامه خود، از خدمات مشاوره اي و انتخاب رشته رايانه اي آموزش و پرورش استفاده كنند.
وي كه رياست ستاد مركزي پايگاه هاي راهنمايي انتخاب رشته ناحيه سه آموزش و پرورش تبريز را نيز بر عهده دارد اضافه كرد : هزينه انتخاب رشته دانشگاه توسط آموزش و پرورش شش هزار تومان است.
ياوري با بيان اينكه پارسال ، آموزش و پرورش تبريز تنها براي 700 داوطلب كنكور خدمات مشاوره اي ارائه كرد ، اظهار داشت : با توجه به افزوده شدن خدمات انتخاب رشته رايانه اي ، پيش بيني مي شود امسال بيش از يك هزار و 400 نفر از داوطلبان كنكور از خدمات آموزش و پرورش در اين زمينه بهره مند شوند.
عدم آشنايي كافي با اصول انتخاب رشته ممكن است پس از ورود به دانشگاه و گاه پس از فراغت از تحصيل نيز آثار خود را نشان داده و به دليل نارضايتي از رشته تحصيلي موجب بي ميلي دانشجويان و فارغ التحصيلان از فعاليت در زمينه تحصيلي خود شود.
با اين شرايط لزوم دقت و بهره گيري از مشاوران مناسب براي انتخاب رشته از سوي داوطلبان امري ضروري و انكارناپذير به شمار مي آيد.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 265]