واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: جهان - لحظه شماري نتانياهو براي بازگشت به قدرت
جهان - لحظه شماري نتانياهو براي بازگشت به قدرت
سارا معصومي :اوضاع سياسي در اسرائيل تبديل به شمشيري دولبه شده است؛ شمشيري كه از يك سو اعتبار حزب نه چندان كهنهكار كاديما را هدف گرفته و البته آبروي شخص ايهود اولمرت و از سوي ديگر مسير را براي حضور راستگراهاي افراطي در ساختار سياسي اسرائيل هموار ميكند. اعضاي حزب حاكم كاديما عزم خود را براي حفظ قدرت جزم كردهاند و اين در حالي است كه حزب ليكود به رهبري بنجامين بيبي نتانياهو چند قدم بيشتر با پيروزي فاصله ندارد.
در آن چهارشنبه شومي كه ايهود اولمرت با چشماني گريان مقابل دوربين خبرنگاران ايستاده و اعلام كرد كه اواخر سپتامبر از قدرت كنارهگيري خواهد كرد،بنجامين نتانياهو در حال تماشاي مسابقه فوتبال با پسران خود بود. اولمرت درست همزمان با اعلام كنارهگيري از قدرت تصوير نتانياهو را در ذهن مجسم ميكرد كه با شنيدن خبر وداع او از قدرت، بازي بازگشت به ساختار سياسي اسرائيل را آغاز ميكند. نتانياهو مردي از تبار افراطيون اسرائيلي كه زماني تبديل به يكي از جنجاليترين چهرههاي عرصه سياسي اسرائيل شده بود، باز هم و اينبار با كنارهگيري به ظاهر داوطلبانه اولمرت خواب بازگشت به قدرت را ميبيند. همزمان با پخش خبر كنارهگيري اولمرت از قدرت، بازار نظرسنجي از اسرائيليها در خصوص هويت نخستوزير آتي سرزمينهاي اشغالي داغتر ميشود. نتيجه تمامي نظرسنجيها حاكي از پيروزي احتمالي رهبر حزب ليكود در صورت برگزاري انتخابات زودهنگام در اسرائيل است. دنياي سياست در اسرائيل بيش از هر نقطه ديگري در جهان مملو از حوادث نه چندان خوشايند و البته دور از انتظار است. اسرائيل سرزميني است كه بدترين سناريوهاي سياسي در آن رقم ميخورد. تاكنون بارها شهروندان اسرائيلي به زبان از روي كار آمدن تندروها ابراز نارضايتي كرده اما بر سر صندوقهاي راي برگههاي خود را به نفع همان تندروها به صندوق انداختهاند. در حال حاضر موضعگيريهاي تند اعضاي كابينه اولمرت و ساير سياستمداران اسرائيلي در قبال ايران ميتواند تبديل به عامل اتحاد شهروندان اسرائيلي و روي كار آوردن سياستمداري افراطي شود.
بيشك نخستين عكسالعمل بنجامين نتانياهو در برابر اعلام زمان كنارهگيري اولمرت از قدرت، درخواست براي برگزاري انتخابات زودهنگام بود؛ طبيعيترين عكسالعمل يك رقيب ايستاده در جبهه مقابل كه ماهها روياي بازگشت به قدرت را در سر پرورانده است؛ سياستمداري كه به محض ديدن تصوير نگران اولمرت در دل زمزمه ميكند:نوبت من فرا رسيده است. بنجامين نتانياهو در نخستين واكنش رسمي به اعلام زمان كنارهگيري اولمرت از قدرت گفت:اين دولت به پايان روزهاي خوش خود رسيده است. سپردن سكان نخستوزيري به دست يكي ديگر از اعضاي حزب كاديما هيچ مشكلي را حل نخواهد كرد. همگي آنها در شكست امروز دولت به يك اندازه مقصر هستند. منابع نزديك به نتانياهو بر اين باورند كه رهبر حزب ليكود بيشك در صورت اطمينان به پيروزي در انتخابات زودهنگام نام خود را به عنوان نامزد اين انتخابات رد خواهد كرد اما اين روزها در اسرائيل هيچ چيز قابل پيشبيني نيست و البته تعدد كانديداهاي مايل به شركت در انتخابات را هم بايد به اين نابساماني سياسي در اسرائيل اضافه كرد. بر اساس دو نظرسنجي كه پس از اعلام زمان كنارهگيري اولمرت در اسرائيل انجام شد در صورت برگزاري انتخابات زودهنگام حزب ليكود به رهبري بنجامين نتانياهو از شانس بيشتري براي پيروزي برخوردار است. البته در شرايطي كه وزير امور خارجه فعلي كابينه اولمرت تزيپي ليوني سكان هدايت كاديما را بر عهده بگيرد،بي شك شرايط براي نتانياهو سختتر خواهد شد. تزيپي ليوني براي رهبري حزب كاديما بايد وزير حمل و نقل كابينه شائول موفاز را از گردونه رقابت خارج كند.
در شرايطي كه تزيپي ليوني جانشين همحزبي خود ايهود اولمرت شود، ميتوان به ادامه روند آشتي اسرائيل با كشورهاي منطقه نظير لبنان و سوريه اميدوار بود. در غير اين صورت روي كار آمدن نتانياهو به معناي پايان عصر مذاكره ميان تل آويو و همسايگان است. نتانياهو به شدت مخالف ادامه روند مذاكره با رهبران فلسطيني بوده و نه تنها اعتقادي به پس دادن بلنديهاي جولان به سوريه ندارد كه به دنبال بازپسگيري زمينهايي است كه اولمرت در طول دو سال گذشته بر اساس توافقنامههاي بينالمللي به فلسطينيان بازگردانده است.
نتانياهو، مرد تندرويهاي سياسي
موضعگيريهاي خشن نتانياهو در قبال فلسطين از زماني كه او براي نخستينبار در اوايل دهه 80 به دنياي سياست اسرائيل قدم گذاشت، تفاوتهاي بسياري كرده است. سال 1996 بود كه نتانياهو به عنوان جوانترين نخستوزير اسرائيل سكان هدايت سرزمينهاي اشغالي را در دست گرفت. او نخستين نخستوزيري بود كه پس از سال 1984 كه سرزمين اسرائيل از صاحبان اصلي آن ربوده شد،به دنيا آمده بود. نتانياهو بلافاصله پس از به دست گرفتن قدرت عزم خود را بر فراموشي معاهده اسلو جزم كرد. اين معاهده مابين ياسر عرفات و اسحاق رابين به امضا رسيده و بر اساس آن مذاكره ميان مقامات فلسطيني و اسرائيلي از آن حالت غيرممكن خارج شده بود. كشته شدن اسحاق رابين توسط يك يهودي افراطي و افزايش حملات مبارزان فلسطيني منجر به روي كار آمدن ليكود به رهبري نتانياهو شد. آن دسته از سياستمداران همعصر دوارن نخستوزيري نتانياهو به خوبي صلابت و قدرت او را در روزهاي حضور در دفتر نخستوزيري به ياد دارند. بيل كلينتون رئيسجمهوري ايالات متحده پس از ديدار با نتانياهوي جوان خطاب به همراه خود گفت: اين مرد فكر ميكند چه كسي است؟مانند يك ابرقدرت با من برخورد كرد! رابين كوك وزير امور خارجه وقت بريتانيا نيز به خوبي اعتماد به نفس بيش از اندازه نتانياهو هنگام دست دادن با خود را به ياد ميآورد.
در سال 1997 عقبنشيني نيروهاي اسرائيلي از بخشي از كرانه باختري تحت فشارهاي بينالمللي و بيرضايت قلبي نتانياهو انجام گرفت. در طول مدت نخستوزيري نتانياهو سياستمداران ميانهرو بينالمللي منتظر مردي بودند كه با حضور در دفتر نخستوزيري در تلآويو و جانشيني نتانياهو بيش از شخص او به برقراري صلح پايبند باشد. نتانياهو به شدت به دنبال جلب مخالفت اردن با استقلال فلسطين بود. در زمان نخستوزيري نتانياهو بود كه ماموران سيا در عمان با تزريق سم به گوش رهبر حماس خالد مشعل قصد كشتن وي را داشتند. نافرجام ماندن اين سوءقصد عصبانيت نتانياهو را برانگيخت. در آن زمان اسرائيل وادار به مصالحه فرستادن پادزهر سم به عمان براي نجات جان خالد مشعل شد.
تندرويهاي نتانياهو تنها به فلسطين و عدمتمايل او به مذاكره با رهبران فلسطيني ختم نميشود. در خصوص ايران هم نتانياهو از جمله سياستمداران اسرائيلي است كه به شدت با قدرتگيري ايران در منطقه مخالف است. نتانياهو به درستي حملات يازدهم سپتامبر به مركز تجاري ايالات متحده را پيشبيني كرده و حتي به يكي از نزديكان خود گفته بود كه اين حمله ميتواند به نفع منافع اسرائيل در سطح جهاني باشد. نتانياهو در زمره افراطيوني است كه ايران را نه تنها تهديدي براي اسرائيل كه امنيت بينالملل ميداند!
نتانياهو مدتها پيش در مصاحبهاي مطبوعاتي با تكرار ادعاهاي پيشين اعلام كرد كه تا زمان وجود كشوري به نام ايران در منطقه برقراري صلح ميان اسرائيل و فلسطين غيرممكن است.
نتانياهو كه به سناتور اسرائيلي شهرت دارد هم با باراك اوباما نامزد دموكرات رقابت انتخاباتي ايالات متحده و هم با سناتور جمهوريخواه جان مككين ديدار و گفتوگو كرده است. البته محبوبيت او در ميان جمهوريخواهان بيش از دموكراتهاست.
در صورت برگزاري انتخابات زودهنگام اسرائيليها بيشك به بنجامين نتانياهو راي خواهند داد. در طول دو سال حضور ايهود اولمرت در قدرت اسرائيليها طعم تلخ سپردن سكان هدايت خود به رهبري ضعيف را چشيدهاند. به باور همشهريان اولمرت زماني كه خبري از صلح نيست چه بهتر كه رهبري تندرو، حافظ منافع اسرائيل و مقتدر، سكان تل آويو را بر عهده داشته باشد.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]