واضح آرشیو وب فارسی:قدس: تهران- دمشق؛ بازيگران مستقل منطقه اي
* غلامرضا قلندريان
سفر دو روزه رئيس جمهور سوريه به تهران و ملاقات وي با مسؤولان بلندپايه ايران، دستاوردهاي مهمي را در پي داشت كه تأكيد بر مواضع مشترك درخصوص مسايل مهم منطقه اي از آن جمله است.
بشار اسد در حالي عصر شنبه براي ششمين بار پس از به قدرت رسيدن به ايران سفر كرد كه خاورميانه كانون حوادث و تحولات مهم و تعيين كننده منطقه اي است و ايران با وجود فشارهاي مضاعف و غير قانوني گروه 1+5، در دستيابي به فناوري صلح آميز هسته اي موفقيتهاي چشمگيري را كسب نموده است.
موضوعهاي مهم منطقه اي، مسائل لبنان، فلسطين و عراق از سوژه هاي محوري مورد بحث در اين سفر بود. طرفين بر تشريك مساعي و اهتمام به نقش ملتهاي كشورهاي ياد شده در دستيابي به حقوق خود بدون دخالت بيگانگان تأكيد نمودند و به تلاش دولتهاي ياد شده در راستاي حل مناقشات با رويكرد ملي، حفظ استقلال و احترام به كشورهاي ياد شده به عنوان بازيگراني مستقل، اهتمام ويژه اي را مبذول داشتند.
اكنون روند تحولات و رخدادها در كشورهاي ياد شده با محوريت مردم و نقش آفريني ملتها با رويكرد منافع ملي شان در حال پيشرفت است. اين روند را بايد برگ ديگري از ناكامي دولتهاي بيگانه و زياده طلب ارزيابي نمود، به گونه اي كه موفقيتهاي مقاومت لبنان را در آزادسازي اسرا، برگ ديگري از دفتر پيروزيهاي حزب ا... مي توان برشمرد كه بشار اسد بدان تأكيد كرد. در واقع، اين دستاورد را بايد حاصل تلاشهاي انسان دوستانه ايران و سوريه در منطقه دانست. ايران و سوريه همواره تلاش دارند كشورهاي دوست، همسايه و مسلمان را در رخدادهاي سياسي و حوادث بحراني به گونه اي مديريت نمايند كه نه تنها در آن كشورها ظرفيتهاي ملي، هزينه محاسبات غلط نگردد، بلكه بي ثباتي و اغتشاشهاي ناشي از بي تدبيري، دامن آنها را نگيرد. چنانكه نمي توان انتظار داشت تحولات سياسي كشوري را دستخوش تحولات امنيتي و سياسي نمايد و اين مشكلات به كشورهاي مجاور سرايت نكند.
در ارتباط با مسأله عراق و فلسطين نيز هر دو بازيگر (ايران و سوريه) بر احقاق حقوق مردم مظلوم آنها با مكانيسم بومي تأكيد كردند تا از اين منظر بهانه نفوذ و مداخله بيگانگان را ناموجه جلوه دهند.
در اين بين، اگر كشورهاي اسلامي منطقه در موضوع عراق و فلسطين از موضع محافظه كارانه و بعضاً تمايلات فرامنطقه اي اجتناب نمايند، مي توانند با فعال شدن در مناقشات موجود، نقش محوري را براي يافتن راه حل منطقي بيابند كه متاسفانه تاكنون بي تفاوتي و همپيماني برخي دولتمردان اسلامي با بيگانگان، در تطويل اين مناقشات نقشي انكارناپذير داشته است.
دو كشور بر ناكاميهاي سياستهاي آمريكا در منطقه نيز اشتراك نظر داشتند و از راهبرد استقامت به عنوان مهمترين مكانيسم عملياتي در مقابل زياده طلبيهاي استكبار كه مي تواند سياستهاي آنها را با شكست مواجه سازد، ياد نمودند. چنانچه ظرفيت خفته و پراكنده ملتهاي مسلمان در راستاي مقابله با قدرتهاي فرامنطقه اي به درستي مديريت شود، قدرتهاي پوشالي و اذناب و عوامل آنها افق روشني را در استمرار حياتشان نمي توانند تصور نمايند؛ همان گونه كه وقوع جنگ 2006 عليه جنبش مقاومت لبنان اين ادعا را در ميان ناباوري و تحليلهاي آكادميك كه از مباني متافيزيكي بي بهره بودند، به اثبات رساند.
حمايت بشار اسد از پرونده هسته اي كشورمان، نكته محوري ديگري است كه بايد به آن اشاره نمود. وي ضمن اعلام همسويي با رويكرد حقوقي ايران در اين پرونده، اذعان داشت از مواضع تهران كه فعاليتهاي هسته اي اش در راستاي موافقتنامه هاي بين المللي و تحت نظارت آژانس بين المللي است حمايت مي كند و بدين ترتيب، ايران حق غني سازي دارد و مي تواند از انرژي صلح آميز هسته اي برخوردار باشد.
وي با اشاره به اهداف برخي كشورها براي ايجاد فاصله بين ايران و سوريه، گفت: اين عده قطعاً اشتباه مي كنند و ايران و سوريه همواره در كنار هم خواهند بود.
اين سفر و اعلام ديدگاه هاي مشترك، خط بطلاني بود بر جنجال خبري برخي بنگاه هاي سخن پراكني مبني بر ايجاد شكاف بين روابط ايران و سوريه با اين پيش فرض كه سوريه با اتخاذ مشي جديد سياسي بتدريج در حال فاصله گرفتن از ايران مي باشد؛ حال آنكه سفر بشار اسد را مي توان پاياني بر اين ادعاهاي كذب تلقي نمود.
نكته اي كه نبايد از ذكر آن غافل ماند، سوژه خبري تهديد آمريكا عليه ايران بود كه در هفته هاي اخير فراواني رسانه اي گسترده اي يافته و كشورهاي حوزه خليج فارس و جهان اسلام با اتخاذ مواضعي واقع بينانه، ضمن حمايت از ايران و غيرمشروع خواندن ادعاي واشنگتن مبني بر بي توجهي تهران به همكاريهاي حقوقي آژانس بين المللي، نسبت به هر گونه تصميم عجولانه و غيرمنطقي در اين زمينه هشدار داده بودند. در اين ميان، مواضع سوريه نيز كه در مصاحبه با راديو «فرانس اينتر» اعلام گرديد، عامل ديگري بر اشتراك مواضع با ايران تلقي مي گردد. بشار اسد در اين زمينه هشدار داد كه اقدام نظامي عليه ايران، تبعات خطرناكي را براي آمريكا، اسرائيل و جهان در پي خواهد داشت.
روابط مستحكم و رو به پيشرفت دو كشور ايران و سوريه را كه از زمان حافظ اسد رو به گسترش نهاده است، مي توان يكي از راهبردهاي سياست خارجي جمهوري اسلامي در نگاه به كشورهاي اسلامي و منطقه ارزيابي نمود. رهبر معظم انقلاب در ملاقات با بشار اسد روابط و نقش سازنده و رو به پيشرفت دو كشور را اين گونه تبيين فرمودند: «مرحوم حافظ اسد، پايه مستحكمي را براي روابط ايران و سوريه بنا گذاشت كه با وجود تلاشهاي فراوان به منظور ايجاد خلل، اين روابط خوب همچنان ادامه دارد».
بنابراين، ايران و سوريه به عنوان دو بازيگر مستقل در مناسبات منطقه اي و جهاني مي توانند بدون هماهنگي با ديگران و بر اساس منافع ملي و امنيت ملي خود، سطح روابط و مكانيسم عملياتي آن را تعريف و تبيين نمايند. از اين رو، اين شرايط دو كشور را در آسياي جنوب غربي به بازيگراني مستقل مبدل ساخته و امروزه تحمل برخي هزينه ها به دليل رسيدن به چنين جايگاهي است. كشورهاي زياده طلب با اين رويكردها مخالفند، زيرا نه تنها منافع آنها را تهديد مي نمايد، بلكه باعث بيداري ملتهاي ديگر نيز مي شود. همان گونه كه اين راهبرد توانست تلاشهاي ايران را در احقاق حقوق هسته اي اش با وجود فشارهاي بين المللي قرين توفيق نمايد، سوريه نيز با وجود فشارهاي منطقه اي و بين المللي بويژه پس از قتل رفيق حريري و اتهامهاي بي اساس به اين كشور، مرعوب تهديدها و خواسته هاي بيگانگان و در رأس آنها آمريكا و اسرائيل نشد.
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]