واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: در نخستين كنفرانس ملي سي ان جي و صنايع وابسته مطرح شدهر هزار خودرو يك جايگاه CNG
گروه اقتصادي - صنعت CNG كه از ابتداي كار دولت نهم، نگاه هاي جدي تري را به خود مي ديد، روز گذشته روز منحصر به فردي داشت. وزير نفت، رئيس ستاد مديريت حمل و نقل و تعدادي از معاونان و مديران وزارت نفت، به همراه گروهي از كارشناسان دولتي و خصوصي براي شركت در بزرگترين گردهمايي صنعت CNG راهي هتل المپيك شدند بلكه گرهي از مشكلات اين صنعت را بگشايند.
CNG كه چندي است با توجهات ويژه دولت، استقلال عمل بيشتري يافته است، ديروز بيش از هميشه مورد توجه بود تا جايي كه سردار رويانيان، كه ترجيح داده بود در اين مراسم بدون لباس نظامي حاضر شود و شايد به همين دليل هم از سوي مجري مراسم خطاب شد، خواستار استقلال بيشتر اين بخش شد.
اهميت CNG
در آئين آغازين اين كنفرانس، وزير نفت با اشاره به تعداد جايگاه هاي سي ان جي و نامتناسب بودن آن با تعداد خودروهاي گازسوز گفت: هم اكنون لازم است براي هر يك هزار خودرو يك جايگاه فعال باشد. از اين رو تلاش بيشتري براي كاهش اين فاصله در حال انجام است تا مردم با رضايت به سمت صنعت جديد سي ان جي حركت كنند. غلامحسين نوذري كه در حلقه معاونان و مديرانش در مراسم حاضر شده بود، گفت: اهميت موضوع گاز سوز كردن خودروها به علت وجود ذخاير غني گاز در كشور 288 تريليون مترمكعب) و همچنين اهميت بهره گيري از گاز طبيعي فشرده است. وي ادامه داد: يكي ديگر از اهداف گاز سوز كردن خودروها كاهش واردات بنزين و تاكيد دولت نهم در خصوص اين موضوع است و تا پايان برنامه چشم انداز بيست ساله تعداد خودروهاي كشور به مرز 23 ميليون دستگاه خواهد رسيد. نوذري افزود: هم اكنون 815 هزار خودرو دو گانه سوز در كشور تردد مي كنند و در آينده با توجه به اولويت وزارت نفت اين روند افزايش خواهد يافت. وي با اشاره به اين كه در سال گذشته و سال جاري به لحاظ تامين هرچه بيشتر رفاه مردم توجه وزارت نفت بر گازسوز كردن خودروهاي عمومي متمركز بوده است، تصريح كرد: در صورتي كه اين تاكيد روي خودروهاي سواري متمركز مي شد، به طور قطع امروز تعداد خودروهاي دوگانه سوز بيش از 815 هزار دستگاه بود. وي به مزاياي كاسته شدن خودروها در سطح كشور اشاره كرد و گفت: هم اكنون دو سوم بنزين كشور در بخش خودروهاي عمومي مصرف مي شود و اگر جايگزيني سي ان جي با سرعت بيشتري انجام شود به طور قطع در مصرف بنزين و كاهش واردات آن تاثير گذار خواهد بود، البته راه طولاني و سختي را به لحاظ پيچيدگي اين صنعت، نوپا بودن آن و مسائل ايمني آن در پيش رو داريم.
بخش خصوص فعال
سي ان جي اما بي شك يكي از حوزه هايي است كه بخش خصوصي در آن فعاليت خوبي دارد. وزير نفت در تشريح اين موضوع، با تاكيد بر حضور بخش خصوصي و فعال شدن آن در صنعت سي ان جي نيز اظهار داشت: بايد بسترهاي لازم براي حضور اين بخش فراهم آيد و وزارت نفت نيز براي هر چه فعال شدن آن آمادگي خود را اعلام مي كند. وزير نفت گفت: گسترش صنعت سي ان جي يكي از اولويت هاي مهم است و با همين ديدگاه بومي كردن آن با شركت بخش خصوصي و سرمايه گذاري اين بخش در صنعت سي ان جي مورد توجه قرار دارد. وي گفت: تعمير و نگهداري ايستگاه هاي سي ان جي يك ضرورت است و بايد بتوانيم آنها را به خوبي حفظ و نگهداري كنيم بنابراين رعايت توجه به مسائل ايمني در ساخت آنها يك ضرورت به شمار مي آيد و اين امر موجب خواهد شد در صنعت سي ان جي اطمينان بيشتري وجود داشته باشد.
بازهم شيطنت
روز گذشته روي خروجي خبرگزاري ها، خبري آمد با اين مضمون كه استات اويل نروژ هم در صدد خروج از ايران است. وزير نفت در اين باره با اشاره به اينكه هنوز شركت نروژي رسما چنين چيزي را اعلام نكرده گفت: ايران در صورت انصراف شركت نروژي استات اويل هيدرو در طرح توسعه بلوك آذر اين پروژه را با بهره گيري از توان داخلي انجام خواهد داد. نوذري با بيان اين كه در حال حاضر مذاكره با شركت استات اويل هيدرو به منظور توسعه بلوك آذر ادامه دارد، تأكيد كرد: در صورتي كه اين شركت از اجراي اين طرح سرباز زند، ايران قادر خواهد بود با بهره گيري از توان داخلي اين طرح را به ثمر برساند. وي همچنين در باره اظهارات اخير شركت اينپكس ژاپن تصريح كرد: شركت اينپكس بر همكاري هاي خود با ايران تأكيد دارد و روند توسعه همكاري ها را از ايران خواستار است و اين تفسير غلط از سوي اين شركت از سوي رسانه ها صورت گرفته است. نوذري در مورد اعلام نظر بعضي از وزيران اوپك مبني بر كاهش توليد اين سازمان در صورت ادامه سير نزولي بهاي نفت گفت: به طور قطع در صورت ادامه اين روند يكي از بحث هاي جدي نشست آتي اوپك رعايت سهميه بندي توليد خواهد بود چرا كه كشورهايي كه ظرفيت افزايش توليد دارند بايد تحت كنترل قرار گيرند.
صلح ادامه دارد
اما شايعاتي هم درخصوص خط لوله صلح شنيده مي شود. نوذري در توضيح اين شايعات هم مي گويد: مذاكرات سه جانبه در سطح كارشناسي با اين كشور همچنان ادامه دارد و بلافاصله پس از اتمام اين مذاكرات اجلاس وزيران سه كشور ايران، هند و پاكستان اجرا خواهد شد. به گفته وي يكي از موارد مورد بحث در نشست سه جانبه آتي بين سه كشور اصلاح قيمت فروش گاز خواهد بود. وزير نفت در مورد تعهد وزارت نفت براي راه اندازي 1800 جايگاه تا پايان امسال گفت: طي 2 سال گذشته به اندازه 7 سال قبل از آن كار شده و جايگاه سي ان جي تكميل و راه اندازي شده است. نوذري افزود: پيش بيني مي شود حداقل نياز در بحث سي ان جي تا پايان امسال تحقق يابد. وي تصريح كرد: هم اكنون 3 قرارداد بزرگ در بخش احداث جايگاه سي.ان.جي وجود دارد كه روند مناسبي را طي مي كند و طي 2 ماه آينده مي توان براي عملكرد در اين بخش قضاوت كرد. وزير نفت در پاسخ به پرسشي مبني بر يكپارچه شدن مديريت سي ان جي گفت: هم اكنون يكپارچگي وجود دارد به گونه اي كه جايگاه هاي دو منظوره را شركت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي و جايگاه تك منظوره را شركت گاز خودرو احداث و بهره برداري مي كند. نوذري در مورد آمار غير واقعي تعداد جايگاه هاي سي ان جي و احداث اين جايگاه ها به صورت واقعي تصريح كرد: اين صنعت در كشور نوپاست و زمان خاصي را براي بهره برداري از آن بايد قائل شد. نوذري گفت: هم اكنون 514 جايگاه سي ان جي آماده بهره برداري است كه احداث 323 مورد آن مربوط به 2 سال گذشته بوده است.
وام خريد موتور برق براي جايگاهداران
مشكل نداشتن موتور برق در جايگاه ها باعث بروز برخي نابساماني ها در توزيع سوخت شده است. كما اينكه برخي مردم طويل شدن صف هاي عرضه سوخت را هم بدان نسبت مي دهند. محمدرضا نعمت زاده در اين باره مي گويد: با تامين مالي صورت گرفته توسط شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران، كليه جايگاه هاي عرضه فرآورده هاي نفتي بخش خصوصي براي خريد ژنراتور برق، امكان بهره گيري از تسهيلات يكصد ميليون ريالي را پيدا كردند. مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران افزود: به دليل قطع برق در مناطق 22 گانه شهر تهران به صورت ميانگين بين 10 تا 18 جايگاه دچار قطع برق مي شوند كه قريب به يك سوم آنها به جهت مجهز نبودن به ژنراتور برق از خدمت رساني خارج مي شوند. به گفته وي با وجود تذكرهاي مكرر به صاحبان جايگاه هاي بخش خصوصي ظرف دو ماه گذشته براي تجهيز جايگاه ها به مولدهاي توليد برق تا پايان هفته گذشته نزديك به 46 جايگاه به اين تجهيزات مجهز نبودند كه با تامين اعتبار صورت گرفته مقرر شد تا براي هريك از اين جايگاه ها تسهيلات 5 ساله به مبلغ 100 ميليون ريال در قالب وام قرض الحسنه در نظر گرفته شود. وي با اشاره به تجهيز كليه جايگاه هاي دولتي عرضه فرآورده هاي نفتي به مولدهاي توليد برق از دو هفته قبل تصريح كرد: براي تسريع در تجهيز جايگاه هاي بخش خصوصي مذاكرات فشرده اي نيز با فروشندگان و عرضه كنندگان اين گونه دستگاه ها صورت گرفته تا با حداكثر تخفيف و حداقل زمان ممكن اين مهم صورت پذيرد.
نياز 8 ميليارد دلاري كشور براي واردات بنزين
تا كنون ارقام مختلفي به عنوان رقم مورد نياز كشور براي واردات بنزين ذكر دشه است. بي شك نظر معاون امور پالايش و پخش وزير نفت در اين باره مي تواند مستند تر از خيلي اظهار نظر ها باشد. معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش با اشاره به نياز 8 ميليارد دلاري كشور براي واردات بنزين گفت: درخصوص متمم بودجه واردات بنزين دولت تصميمگيرنده است. محمدرضا نعمتزاده با بيان اينكه پيشنهاد واردات بنزين به دولت داده شده است، اظهار داشت: اگر نرخ واردات بنزين را با قيمتهاي سه ماهه گذشته محاسبه كنيم حدود 8 ميليارد دلار مورد نياز خواهد بود و در صورت افت قيمتها اين ميزان كمتر خواهد شد. وي درباره جمعآوري جايگاههاي عرضه بنزين سوپر خاطر نشان كرد: بنزين سوپر با تصميمي كه در ستاد مديريت حمل و نقل سوخت درباره قيمت آن گرفته شد با كاهش مصرف مواجه شده به گونهاي كه مصرف آن از 5/1 ميليون ليتر به 200 هزار ليتر در روز كاهش يافته است. مدير عامل شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي با اشاره به تغيير كاربري برخي تلمبهها از بنزين سوپر به معمولي اظهار اميدواري كرد كه مصرف بنزين سوپر به تدريج به حالت اوليه بازگردد. به گفته او اين شركت در نظر دارد تعداد جايگاههاي عرضه بنزين سوپر را افزايش دهد. وي درباره احداث جايگاههاي دو منظوره سي.ان.جي نيز گفت: از ابتداي سال تا كنون تجهيزات 90 جايگاه نصب شده و 70 مورد آن راهاندازي شده است و اميدواريم تا پايان سال 600 جايگاه راهاندازي و آماده بهرهبرداري شود.
ظرفيت جايگاه ها كم نمي شود
نعمت زاده در ادامه با تكذيب شايعه جمع آوري و يا كم كردن ظرفيت برخي از جايگاه هاي دولتي عرضه بنزين با اشاره به برخي از تغيير و تحولات ظاهري در اين گونه جايگاه ها به مسئله اصلاح قيمت بنزين سوپر اشاره كرد و افزود: با تثبيت قيمت بنزين سوپر به مبلغ هر ليتر 540 تومان از ابتداي تيرماه سال جاري، مصرف اين فرآورده از حدود 56/1 ميليون ليتر به حدود 193 هزار ليتر كاهش يافته و بر اين اساس با كاهش حدود 85 درصدي مصرف اين فرآورده مقرر شد تا برخي از تلمبه هاي عرضه اين فرآورده به عرضه بنزين معمولي اختصاص يابد و تغييرات و يا تعميرات مشهود در برخي از جايگاه ها به اين منظور است و هيچ برنامه و يا قصدي براي جمع آوري پمپ ها و يا حتي نازل هاي عرضه بنزين در دستور كار نيست.
يکشنبه 13 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 266]