واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: ن... مي... خوا.......م. خودت برو. تو بدي. دوستت ندارم.»
حامد فرياد ميكشد و پاهايش را به زمين ميكوبد.
مادر مستاصل شده. اون داره جلوي مردم آبرويش را ميبرد.
«خسيس. گدا. مگه پولش چقدر ميشه ؟!»
مردم به آنها نگاه ميكنند و حامد اصرار دارد كه از جايش تكان نميخورد. او دندان قروچه ميكند و فرياد ميكشد و ميگويد: خودت برو، خودت برو...
اگر يك انسان در طول زندگي نياموزد چگونه بر خشم خود مسلط شود، روابط را خدشهدار و دوستان و اطرافيان را آزرده خاطر ميسازد. كودكان خشمگين در خانواده و در جمع دوستان مهدكودك همين وضع را پيدا ميكنند و در مدرسه اغلب تنبيه ميشوند.
«طغيان خشم» راهي است براي ابراز احساسات. اما اين طغيانهاي احساسي خيلي هم كارساز و مؤثر نيستند.
حتي كودكان هم ميدانند وقتي كنترل خود را از دست ميدهند در نهايت احساس خوبي نخواهند داشت.
براي اينكه كودك راحت تر با خشم خود كنار بيايد تشويقش كنيد به جاي انتخاب خشم و عصبانيت دليل عصبانيت خود را بگويد. به محض اين كه دليل عصبانيت كودك خود را فهميديد، ميتوانيد به او در كنترل كردن احساساتش كمك كنيد. علت خشم كودكان ميتواند در موارد زير خلاصه شود:
شخصيت عصباني
همه فكر ميكنند حميرا كوچولو مثل پدرش جوشي و عصباني است و زود از كوره در ميرود. شايد واقعا او اين خصوصيت را از پدرش به ارث برده باشد. همه ما خصوصياتي از والدين خود را به همراه داريم.
مواقعي كه فرد عصباني ميشود، ميزان عصبانيت او را غالباً شخصيت او معين ميكند. حالات فوقالعاده حساس، سركش، بيدقت، پرتحرك يا پرخاشگر بودن ميتواند بخش رشديافتهاي از يك شخصيت سالم يا در نهايت يك مبارزهجو باشد.
نكته مهم اين است كه با پي بردن به ضعف رفتاري فرزندتان ميتوانيد پرخاشگريها را به نقاط قوت تبديل كنيد. وقتي كه كودك عصبي در مورد چيزهايي عصباني ميشود كه دوست صبور او اصلاً به آن موارد توجهي ندارد شما بايد تلاش كنيد تا به مرور زمان شيوههاي ديگري غير از عصبانيت را به او بياموزيد.
مامان حميرا اين روزها به او ياد داده است كه وقتي عصباني شدي ميتواني دليل آن را براي عروسكت شرح دهي و او تو را راهنمايي ميكند كه چه كار بكنيد. بعد خودش به جاي عروسك او را تشويق ميكند راههاي بهتري را پيدا كند.
سن و عصبانيت
زماني كه كودك در مرحله رشد فيزيكي يا اجتماعي قرار دارد زمينه بيشتري براي پرخاشگري و عصبانيت در او ايجاد ميشود. مراحل مختلف رشد، عوامل خشم متفاوتي دارند. وقتي به كودك خود كه به كاسه توت فرنگي دست درازي كرده، ميگوييد:« الان اجازه خوردن آنها را نداري»، عصباني ميشود.
ولي فرزند بزرگتر شما تحمل جواب مشابه را دارد به دليل اين كه او صبر و بردباري را در خود پرورانده است.
آقاي عصباني
مادرها با يكديگر ميگويند: هرچقدر پسرم عصباني است دخترم آرام است.
آيا اين يك ويژگي وابسته به جنس است يا ما آن را به فرزندان خود آموزش ميدهيم كه پسرها خشم خود را راحتتر از دخترها ابراز كنند و شايد يك توجيه فرهنگي براي آن وجود داشته باشد.
والدين و مربيان از پسرها فوران خشم را انتظار دارند و از آن چشمپوشي ميكنند در صورتي كه گريه رنجورانه يك دختر عصباني مورد قبول آنهاست، اما كودكان در هر دو جنس نياز به يادگيري كنترل خشم دارند.
دردسرهايي در خانواده
از وقتي مادر از خانه رفته علي پرخاشگر شده و مدام با بهانههاي مختلف داد و فرياد راه مياندازد. پدر ميداند او بهانه مادرش را ميگيرد، اما كاري از دست او بر نميآيد.
فرزندان خانوادههاي از هم گسيخته پرخاشگري بيشتر نشان ميدهند.
به طور كلي ناراحتي يك كودك به دليل جدايي والدين، بيماري، مرگ، تولد خواهر يا برادر، تغيير منزل يا ديگر اتفاقهاي مهم زندگي، اغلب در او پنهان ميماند و با بروز عصبانيت و پرخاشگري به كودك آسيب ميرساند. زيرا او احساس ميكند مورد آزار و اذيت واقع شده و سعي ميكند اين احساس را منتقل كند.
اگر مادر وقتي عصباني است ظرفهاي آشپزخانه را به هم ميزند و سر و صدا درست ميكند يا فرياد ميكشد و پدر وقتي عصباني است بچهها را ميزند يا فحش ميدهد بچهها نيز اين الگوي پرخاشگري و ابراز خشم را ميآموزند و اين قدرت را نشان فرزندان كوچكتر يا حتي پدر و مادر ميدهند.
در بيشتر خانوادههايي كه در مقابل احساسات، اتفاقات و هيجانات ناآرام و سركوبگر هستند همين رفتارهاي از سوي فرزندان تكرار ميشود.
والدين تاثير زيادي در كنترل خشم كودك دارند. از آنجا كه خشم بر اثر تكرار عادت ميشود، تا حد امكان از امور خشمآور پرهيز كنيد. بايد به بچه آموخت چه هنگام خشمگين شود و چه وقت خشم خود را فرو بنشاند. كودك بايد ياد بگيرد كه چگونه خشم خود را به شيوههاي مطلوب بيان كند نه اينكه از اظهار آن خودداري كند.
برخورد با اوضاع خشمآور كه از حد بگذرد به شخصيت كودك موقتا يا براي هميشه لطمه ميزند. شيوه كنار آمدن با موانع زندگي به سن و تجارت گذشته اطفال بستگي دارد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]