واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: بهداشت محيط
محيط زيست ما از آب، هوا، خاك، انرژي و زندگي بيولوژيكي تشكيل شده و به شيوه هاي گوناگون به زندگي موجودات زنده تاثير مي گذارند.
انسان و ساير موجودات، هر يك به نحوي بر محيط تاثير مي گذارند، البته انسان اوليه تاثيرگذاري كمتري بر محيط زيست داشته و عدم آلودگي محيط زيست، شرايط زندگي را برايش امن تر مي نمود ولي پيشرفت تكنولوژي آلا ينده و عدم تناسب آن با محيط زيست و تغيير تمدن بشري در طي دوران هاي مختلف، ناديده گرفتن روابط صحيح ميان نيازهاي بشري و محيط زيست، زندگي موجودات دركره زمين را روز به روز با مسايل پيچيده تري مواجه ساخته است، به طوري كه انسان با فعاليت هايي از قبيل كشاورزي، صنعتي و بهره برداري از منابع وامكاناتي كه براي ادامه زندگي در اين محيط انجام مي دهد، ضمن ايجاد تغييرات مفيد و مناسب، سببآلودگي آن نيز مي شود كه اين آلودگي مجددا بر انسان و موجودات ديگر اثرات ناخوشايندي باقي خواهد گذاشت و زندگي، پيشرفت، رشد و نمو و سلا مت او را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
امروزه با توجه به رشد فزاينده آلودگي هاي محيط زيست در اثر روند مصرفي زندگي انسان ها در جوامع گوناگون جهان، آلودگي ها به سرعت به سيستم هاي مختلف زيستي موجودات زنده رخنه كرده و در نتيجه بقا و زيست انسان را با خطر جدي مواجه ساخته است، گسترش كويرها، از ميان رفتن جنگل ها، آلودگي آب و هوا، تخريب لا يه اوزن، انقراض گونه هاي حياتي، تغييرات آب وهوا، تمامي مشكلا ت محيطي، آينده تاريكي را براي بشر ترسيم مي كند، خصوصا جاهايي كه آلودگي با رشد بي رويه جمعيت و فقر همراه باشد بديهي است كه به موازات پيشرفت علم و تكنولوژي و ايجاد آلودگي هاي محيطي، بشر هم براي دخالت وتغيير در محيط زندگي و ايجاد شرايط مطلوب تواناتر شده و مي تواند براي رفع مشكلا تي كه به دست خود به وجود آورده، راه حل هاي مناسبي پيدا كند. هر گونه دخل و تصرف در عوامل محيط زندگي (به منظور ايجاد شرايط مطلوب و شايسته براي زندگي از نظر سلا مت جسمي، دروني و اجتماعي) را بهداشت محيط مي گويند.
به عبارت ديگر بهداشت محيط كنترل آن عده از عواملي است كه به نحوي روي سلا مت انسان تاثير مي گذارند. در اين رشته از عدم ارتباط انسان با مسائل محيطي او مطرح است و اساس آن از يك طرف مبتني بر عدم زيستي و بيولوژيكي و از طرف ديگر به كارگيري فنون و اصول مهندسي بهسازي مي باشد.
مي دانيم كه زندگي آغازين در كنار رودخانه ها شروع شده، زيرا انسان نمي توانست آب مورد نياز خود را از فاصله هاي دور حمل كند و به همين جهت تمدن هاي قديم در كنار رودخانه هاي بزرگ به وجود آمدند، ولي امروزه بشر قادر است كه با اتكا به تكنولوژي پيشرفته آب را از صدها كيلومتر وحتي از درياها و كوه ها عبور داده، آن را با بهترين كيفيت تهيه و در اختيار خود قرار دهد. از اين رو مناطقي كه در گذشته غيرقابل زندگي بود، امروزه به شهرهاي بزرگ صنعتي تبديل شده است.
با پيشرفت صنعت و ايجاد تحول اساسي در زندگي، بهداشت محيط، رشد و توسعه گسترده اي يافته و نقش و اهميت آن در تامين سلا متي انسان ها بيشتر شناخته شده است.
نقش بهداشت محيط
در سلا مت انسان ها
انسان انرژي مورد نياز خود را از طريق سوزاندن مواد آلي موجود در غذا با كمك آب و اكسيژن هوا كسب مي كند، كه حاصل آن انرژي و يك سري مواد زائد مي باشد.
آنچه مسلم است اين فعل انفعال به صورت ساده صورت نگرفته، بلكه مستلزم يك سري مكانيزم هاي پيچيده است كه در بدن صورت مي گيرد، لذا اولين ارتباط و تماس انسان با محيط خود از طريق هوا، غذا و آب مي باشد.
هوا لا زم ترين ماده براي ادامه حيات است، زندگي انسان وابسته به اين ماده مي باشد انسان در هر دقيقه 12-20 مرتبه هوا را به درون ريه هاي خود وارد مي كند و در يك شبانه روز تقريبا 15 كيلوگرم هوا را تنفس مي كند، لذا به سهولت به اهميت حياتي و بهداشتي آن مي توان پي برد.
هواي سالم نقش بسيار مهمي در سلا مت انسان دارد و جلوگيري از آلودگي آن بايد از سطح منزل مسكوني تا مراكز شهرهاي بزرگ صنعتي مورد توجه قرار گيرد.
در محل سكونت گاز زغال، دود سيگار، سوخت ناقص وسايل گرمازا، گرد و خاك موجب آلودگي مي گردد كه بايد توسط ساكنين منزل از آلودگي آن جلوگيري شود.
پس از آن انسان به آب بيش از هر ماده ديگر نيازمند است، آب در اعمال فيزيولوژيكي بدن انسان نقش اصلي و اساسي دارد، زندگي بدون آب براي هيچ موجود زنده اي از جمله انسان امكان پذير نيست. بدن انسان روزانه به طور متوسط 2/2 ليتر آب براي اعمال فيزيولوژيكي خود نياز دارد. با توجه به نقش بيماري هايي كه توسط آب به انسان منتقل مي شود بايد به كيفيت آب مورد مصرف توجه خاصي مبذول داشت و مشخصات آن مي بايد با استانداردهاي توصيه شده مطابقت داشته باشد، بايد دانست كه تصور داشتن محيطي سالم بدون داشتن آب سالم غيرممكن است، ولي لازم است بدانيم كه آب يا محيط بهداشتي بيماري را طرد نمي كند، بلكه استفاده آگاهانه مردم از اين تسهيلات است كه مي تواند بهبود بهداشت را موجب شده، اثرات ديگر تلاش ها را در حفظ جان و رشد انسان ها تقويت كند.
منبع توليد انرژي براي فعاليت انسان غذا است، آلودگي غذا مي تواند مشكلات عظيم و غيرقابل جبراني را براي بشر فراهم كند، به همين دليل است كه ايجاد شرايط محيط بهداشتي و كنترل هاي لازم روي كيفيت مواد غذايي در كليه مراحل توليد، نگهداري، توزيع و فروش مواد غذايي به منظور جلوگيري از برابر تاثير عوامل خارجي مورد نظر است.
در اين فعل و انفعالات مواد زايدي به صورت مدفوع و زباله به وجود مي آيد كه مي تواند بزرگترين كانون براي انتشار عوامل بيماري زا در محيط گردد و موجبات آلودگي آب هاي زيرزميني، سطحي و همچنين آلودگي خاك شده، زمينه مناسبي براي تخم گذاري، رشد و نمو و انتقال بيماري ها و آلودگي توسط حشرات و ناقلين را فراهم نمايد. بنابراين جمع آوري و دفع صحيح و بهداشتي مواد زايد و كنترل ناقلين يكي از فعاليت هاي اصلي بهداشت محيط است.
انسان براي محافظت خود از شرايط آب و هواي نامساعد نيازمند به مسكن است كه خود از نظر شرايط محيطي از قبيل نور، حرارت و تهويه و غيره بايد داراي شرايط و خصوصياتي باشد كه سلامت او را تامين و حفظ كند.
با تغييرات سريع تكنولوژي، صنعت، تنوع محصولات گوناگون صنعتي و كشاورزي انسان در محيط كار خود به طور مستقيم و غيرمستقيم با عوامل شيميايي - فيزيكي و بيولوژيكي خطرناك روبه رو است كه اگر تدابير فني بهداشتي به كار گرفته نشود به راحتي سلامت او را تحت الشعاع قرار خواهند داد و پس از مدتي كار به جاي شادي و نشاط، بيماري را براي او به ارمغان خواهد آورد.
كاربرد مواد راديواكتيو و پرتوزا در صنعت - كشاورزي و پزشكي و جلوگيري از عواقب وخيم آن از لحاظ استفاده از ديگر فعاليت هاي بهداشت محيط است كه بايد بدان توجه خاصي مبذول كرد.
جمعه 11 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 243]