واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: 8 شاخص مصوب مجمع درباره برنامه پنجم توسعه
سياست - همشهري آنلاين:
رئيس مجمع تشخيص مصلحت در ديدار جمعي از تشكلهاي دانشجويي با وي درحسينيه جماران با به تشريح هشت شاخص مصوب مجمع درباره برنامه پنجم توسعه كشور پرداخت.
به گزارش ايسنا، درابتداي اين ديدار رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه پس از رحلت امام(ره) نيز اين مكان(حسينيه جماران) يكي از مقدسترين مكانهاست، با اشاره به خاطراتي از دوران انقلاب تا آغاز جنگ گفت: ما كارهاي كشورداري را پيش از جنگ آغاز كرده بوديم و پرورش نيروها به سالهاي ابتدايي انقلاب برميگردد و همين باعث شد كه كار ما پس از جنگ نسبتا راحت تر باشد.
هاشمي رفسنجاني افزود: ما از همان دوران سخت نيز به فكر پرورش دانشگاهها و توسعه آنها بوديم، لذا از همان سالهاي اول با نظر امام آماده سازي دانشگاهها ، پرورش و توسعه آن طراحي شد كه ازنظر كميوكيفي حركتهاي علمي را آغاز كرديم، چرا كه معتقد بوديم وهستيم كه پايههاي اساسي توسعه كشور نيروي انساني است و تاريخ هم همين امر را گواهي ميدهد.
وي ادامه داد: هرجا در تاريخ انسانهاي عالم و آگاه وجود داشته اند تمدنها خلق شدهاند و هرگاه به دليلي مانند غرور و تكبرها در داخل، نيروي انساني صالح تضعيف شده، تمدنها شكسته شده است.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام ادامه داد: توسعه كمي براي ما تا حدودي آسان بود در حالي كه ابتداي انقلاب مشكلات جدي در بخش آموزش داشتيم و بسياري از اساتيد استخوان دار و با معلومات يا فرار كرده بودند و يا شرايطي داشتند كه از نظر نيروهاي انقلابي قابل قبول نبود. بنابراين با ايجاد انقلاب فرهنگي به سمت توسعه كمي دانشگاهها پيش رفتيم البته دولت امكاناتي نداشت و ناچار شديم كه به سمت بخش خصوصي روي بياوريم و دانشگاه آزاد را تاسيس كرديم و سختيهاي زيادي را در عرصه آموزش تحمل كرديم تا امروز كه 5/3 ميليون دانشجو و عدهي زيادي فارغ التحصيل در كشور داريم.
هاشمي رفسنجاني با بيان اينكه" امروز براي يك جهش علمي آماده هستيم" گفت: ما راه را گام به گام طي كرديم تا به اينجا رسيدم و امروز براي يك جهش علمي كه مقدمه جهش بسيار وسيع اجتماعي، اقتصادي، سياسي و فرهنگي است، آماده هستيم. در سند چشم انداز بيست ساله بايد تبديل به مقام اول در منطقه شويم كه متاسفانه در دو سه سال گذشته نه تنها جلو نرفتيم، بلكه در مقاطعي هم عقب گرد كرديم.
رئيس مجلس خبرگان رهبري با تاكيد بر اينكه بايد محور حركت دانايي باشد، نه نفت و منابع طبيعي، تاكيد كرد: آنچه كمبود داشته ايم و تا به حال درست استفاده نشده بهره وري از سطوح انساني است. ما امروز كمبود سرمايه نداريم؛ زماني ما براي تهيه حتي يك دلار ميدويديم اما امروز دولت به اين فكر است كه از دلارها چگونه استفاده كند.
وي ادامه داد: درعين حال همواره محاصره خارجي را داشته ايم و هيچ گاه دستمان باز نبوده اما به هر حال با تكيه بر منابع انساني و خصوصي سازي در سال 1404 در ميان 27 كشور منطقه بايد اول باشيم.
در ادامه آيت الله هاشمي رفسنجاني به بيان برخي از شاخصهاي برنامه پنجم توسعه پرداخت و گفت: اين شاخصها شامل هشت محور است كه هنوز به تاييد مقام معظم رهبري نرسيده و تنها در مجمع تشخيص مصلحت نظام تصويب شده است. اين موارد شامل ارتقاي سهم تحقيق به سه درصد تا پايان برنامه پنجم توسعه است كه اكنون كمتر از نيم درصد آن محقق شده و در واقع در اين چهار سال ما درجا زده ايم. بودجه داشتهايم اما جذب دانشگاه نشده است. شاخص دوم اينكه حداقل 20 درصد از فارغ التحصيلان كارشناسي بايد به كارشناسي ارشد و دكترا بروند. البته نسبتا وضع مان در اين چند سال خوب است و شيب آرامي را در اين زمينه مي بينيم كه بابودجهاي كه در نظر گرفتهايم آسانتر خواهد شد.
وي افزود: شاخص سوم تلاش براي كسب مقام اول در توليد علم و فناوري است كه درحال حاضر وضع مان بد نيست، البته مقام اول نيستيم و تركيه، مصر و عربستان از ما جلوتر هستند اما به هر حال ما بايد به مقام اول برسيم. شاخص چهارم افزايش توليد ثروت از علم و فناوري است كه اساسا شاخص تحقق چشم انداز و بالا رفتن توليد ناخالص ملي اينجا است كه سهم افزايش ثروت از ناحيه علم و فن به سه درصد افزايش پيدا كند.
رئيس مجلس تشخيص مصلحت نظام گفت كه شاخص پنجم شامل افزايش ثبت اختراعات است كه پايين تر از حد كافي ثبت اختراعات داريم، درحالي كه جوانان ما بسيار خلاقند؛ اما اختراعاتشان به ثبت نميرسد و تلاش داريم كه در اين برنامه سهم اختراعات افزايش يابد و شاخص ششم افزايش سرانه خدمات الكترونيكي به 35 درصد است و شاخص هفتم تاكيد بر فناوريهاي "هاي تك" است و دقيقا همين نقطه است كه تنازع ميان كشورهاي جهان سوم و اروپا و آمريكا آغاز ميشود آنها از اين امكان به خوبي استفاده ميكنند و نميخواهند كه كشورهاي جهان سوم خصوصا ايران كه داراي نيروهاي نخبه زيادي است از اين فناوري بهره ببرند.
هاشمي رفسنجاني افزود: امروز مساله انرژي مساله آينده ساز بشري است. مواد انرژي زاي گاز و نفت تجديد پذير نيستند بنابراين بحران در قيمت نفت به همين دليل رو به افزايش است.
وي افزود: آمريكاييها سالها استفاده از منابع طبيعي را در سواحل اين كشور و آلاسكا ممنوع كرده بودند تا در زماني كه جهان با كمبود منابع مواجه شد قدرت اول باشند اما امروز به دليل وجود بحران بوش از مجلس اين كشور اجازه گرفته است تا بخشي از سواحل آمريكا و آلاسكا را بهره برداري كنند و در اين شرايط يكي از راه ها استفاده از انرژي هستهاي است كه گرچه گران تمام مي شود، اما مفيد است.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه گفت: آمريكاييها ميدانند و ما هم ثابت كرده ايم كه به دنبال جنگ نيستيم ما در زمان جنگ ميتوانستيم از سلاحهاي شيميايي استفاده كنيم اما اين كار را نكرديم چرا كه نميخواستيم بي گناه در جنگ كشته شود . لذا آنها مي دانند اما به خاطر آنكه ما انحصار هستهاي را نشكنيم با ما اين گونه رفتار ميكنند. مساله بسيار جدي است و نبايد ساده فكر كرد ما ميخواهيم انحصار "هاي تك" را بشكنيم اما آنها اين را نميخواهند اين مسائل مربوط به امروز نيست بلكه من از ابتداي دولت خودم نيز با انحصار هستهاي مواجه بودم اما هميشه با تدبير و مذاكره مشكلات را عبور ميداديم، امروز كه نزديك شدهايم به اين فناوري، فشارها را بيشتر كردهاند كه بايد با تدبير، يكديگر را درنظر بگيريم.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با تاكيد بر اينكه فضاي كشور بسيار مهم است و نبايد بيگدار به آب زد تصريح كرد: اين انرژي براي ما بعد علمي دارد نه امنيتي، نقطه مقابل دانش شكافت هستهاي، انرژي حاصل از جوش هستهاي است كه اگر بشر بتواند به آن دست پيدا كند به منبع ناتمامي دست پيدا خواهد كرد. امروز در دنيا گامهاي اوليه آن برداشته شده است. پيش از انقلاب نيز روسها امكانات بسيار محدودي را به ما داده بودند كه امروز در دانشگاه آزاد گامهاي اوليه آن را آغاز كرده ايم كه البته به نظرم در آينده نيز با فشارهايي از اين جهت مواجه خواهيم شد.
وي ادامه داد: اما شاخص هشتم نقشه جامع علمي كشور است كه بايد مشخص شود چون همه علوم و فنون ما و اهداف بلند مدت و كوتاه مدت آنها بايد مشخص شود و با اين هشت مورد مي توانيم به هدف مهم دانايي محوري كه در چشم انداز بيست ساله آمده است برسيم و اين كار ، كار شما دانشجويان است كه با تحقيق و تفحص اين مسئوليت را انجام مي دهيد البته نظام بايد پشتيباني كند و دانشگاهها و بانكها نيز در اين زمينه سهيم شوند چرا كه دانشجو يا استاد تنها بودجه اي ندارد تا بتواند به تنهايي هزينهي آن را تحمل كند. در عين حال مطمئن باشيد كه ما در هر گام با فشارهاي بينالمللي مواجه خواهيم شد اما مقاومت را از قرآن و ائمه و امام راحل آموخته ايم. دانشمندان در دنيا زياداند اما دانشمندان متعبدي كه پايبند به دين و مذهب باشند كماند انشاءالله شما از آنان باشيد و دراين مصاف بزرگي كه انقلاب اسلامي در پيش دارد سربازان پيشتازي باشيد.
تاريخ درج: 11 مرداد 1387 ساعت 14:56 تاريخ تاييد: 11 مرداد 1387 ساعت 19:45 تاريخ به روز رساني: 11 مرداد 1387 ساعت 19:44
جمعه 11 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]