واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: هامون خشك شد
سرويس شهرستانها: درياچه هامون كه آخرين نفسهاي خود را ميكشيد، بهطور كامل خشك شد.
اين مسأله نه تنها باعث به وجود آمدن توفانهاي شديد در منطقه شده، بلكه به سلامت و اقتصاد مردم زابل نيز ضربه زده است.
درياچه هامون، پيش و پس از خشك شدن آخرين نفسهاي خودش را كشيد و كاملاً خشك شد.
اين اتفاق از اوايل سال جاري حدسپذير بود، ولي هنوز مردم و مسئولان محيط زيست اميدوار بودند تا بارش باران در كوههاي هندوكش، باعث شود تا آورد اين آب به هامون سرازير شود. اما اميدها محقق نشد و هامون از دست رفت.
پرويز آرامنش، رئيس اداره كل حافظت محيط زيست استان سيستان و بلوچستان، در گفتگو با خبرگزاري ميراث فرهنگي گفت: در هامون صابوري و هيرمند، حتي يك قطره آب هم باقي نمانده است. در هامون پوزك هم تنها مقداري آب باقي مانده كه آن هم تا مدتي ديگر از بين ميرود.
وي گفت: به دليل خشك شدن هامونها، توفانهاي شديدي در منطقه به وجود آمده است.
به طوري كه ما از ابتداي ورود به منطقه تا لحظه خروج از آن درگير اين توفانهاي شديد بوديم.
آرامنش در ادامه گفت:
اقتصاد آنها كاملاً تحت تأثير اين موضوع قرار گرفته و شغل آنها را به خطر انداخته است.>
وي در ادامه گفت: اگر مردم اين منطقه دامي داشتند به خاطر هامون بود و علوفه دامهاي آنها از طريق اين درياچه تأمين ميشد.
آرامنش گفت: برخي از مردم منطقه به دليل خشك شدن اين درياچه به شغلهاي كاذب رو آوردهاند.
رئيس اداره كل محيط زيست سيستان و بلوچستان، خشك شدن درياچه هامون را باعث به خطر افتادن سلامت مردم زابل دانست و گفت: مردم منطقه دچار انواع بيماريهاي تنفسي و چشمي شدهاند.
او در ادامه گفت: از سوي ديگر آب آشاميدني مردم منطقه نيز تحت تأثير قرار گرفته است.
آرامنش در ادامه گفت: سيستان و بلوچستان در زمينه خشكسالي تجربههاي زيادي دارد، اما اميد ما در سالجاري به استمرار حيات مجموعه تالابهاي هامون نقش برآب شد و اين منطقه زيبا و منحصربه فرد بهطور كامل خشك شد.
مديركل محيط زيست استان سيستان و بلوچستان به ميراث خبر گفت:
آرامنش در ادامه گفت:
در دشت سيستان يك سري فرو رفتگيها و چالههاي طبيعي وجود دارد كه در ماههاي مختلف به درياچه و تالاب و نيزار تبديل و به سه قسمت تقسيم ميشود كه هامون ناميده ميشود.
هامون، از مهمترين تالابهاي جهان به شمار ميرود كه در منطقه كويري و بياباني شرق كشورمان، در استان سيستان و بلوچستان، واقع شده است.
اين منطقه دشت هامون و درياچه يا تالاب هامون و رودخانه هيرمند را شامل ميشود.
اين تالاب از سه بخش در شمال شرقي و در شمال غربي و هامون در مغرب و جنوب غربي سيستان تشكيل شده است. البته، مساحت هر يك از هامونها به آب ورودي رود مرزي هيرمند و رودخانههاي فصلي ديگر (كه وارد تالاب ميشوند) بستگي دارد و افزايش هم مييابد.
وسعت كل هامونها در زمان پرآبي، 5660 كيلومتر مربع است كه از اين مقدار 3820 كيلومتر مربع متعلق به ايران است با اين اوصاف، درياچه هامون وابسته به رودخانه هيرمند است و اين وابستگي باعث شده تا هرگونه نوسانات در ميزان آب آن، مشكلاتي را براي كل سيستم بوجود آورد.
رودخانه هيرمند شريان اصلي ورود به هامون و همچنين رودخانههاي خاشرود، فراه، هاروت رود، شوررود، حسينآباد و نهبندان به هامون ميريزند.
تاكنون حدود 240 گونه جانوري كه بيش از 183 گونه آن پرنده هستند در تالابهاي هامون شناسايي شدهاند. همچنين پوشش گياهي درياچه شامل 55 گونه است كه 21 گونه آن گياه آبزي در قالب 10 خانواده است.
قطع جريان آب هيرمند به مرز ايران و كمبود باران و در نهايت خشكيدن بخشهايي از هامون، باعث كاهش مهاجرت پرندگان به اين درياچه شده است.
در حال حاضر نجات هامونها تنها بستگي به يك بارندگي سيلآسا در حوزه آبخيز آن يعني كشور افغانستان و ارتفاعات هندوكش دارد.
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]