واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: همزمان با انتقادهاي مجلس از شيوه جمعآوري اطلاعات اقتصادي خانوار اعلام شداستقبال از فرمهاي يارانه نقدي
دنياي اقتصاد- رييس مركز آمار ايران ديروز در حالي از استقبال شديد مردم براي دريافت فرمهاي جمعآوري اطلاعات اقتصادي خانوار كه قرار است مبناي پرداخت يارانه نقدي باشد خبر داد كه در اولين جلسه كميسيون ويژه مجلس براي بررسي طرح تحول، عدم ارائه جزئيات طرح به مجلس موجبات انتقاد از دولت را فراهم كرد. در همين رابطه يكي از اعضاي كميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي گفت: برخي نمايندگان معتقدند كه فرمهاي توزيع شده براي دريافت اطلاعات خانوادهها داراي نقايص زيادي است و بعضي در شيوه پركردن اين فرمها بحث دارند. يك عضو ديگر كميسيون نيز گفته است هنوز يك برگه كاغذ از اين طرح تحول به دست ما نرسيده و ما به عنوان نماينده مجلس هنوز نميدانيم كار و نظر كارشناسي دولت چيست و چگونه ميخواهد آن را اجرايي كند كه كمترين هزينهها را به ملت تحميل كرده و تورم كمي ايجاد شود.
انتقاد نمايندگان از شيوه جمعآوري اطلاعات اقتصادي خانوار
رييس مركز آمار: دادههاي جمعآوري شده، مهر ماه به دولت تحويل داده ميشود
دنياياقتصاد – در حالي كه رييس مركز آمار ايران از تحويل دادههاي نهايي اطلاعات اقتصادي خانوار به دولت براي تقسيمبندي خانوارها بر اساس دهكهاي اختصاصي با هدف توزيع نامساوي يارانه نقدي ميان اقشار مختلف خبر داد، برخي نمايندگان در حالي كه همچنان از ارائه نشدن جزئيات نحوه اجراي طرح تحول اقتصادي و خصوصا بخش هدفمندسازي يارانهها انتقاد داشتند، بياعتمادي خود به شيوه جمعآوري اطلاعات به روش مركز آمار را مخفي نكردند.
در همين رابطه يكي از اعضاي كميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي گفت: برخي نمايندگان معتقدند كه فرمهاي توزيع شده براي دريافت اطلاعات خانوادهها داراي نقايص زيادي است و بعضي در شيوه پركردن اين فرمها بحث دارند.
سيدكاظم دلخوش با اشاره به اولين جلسه كميسيون ويژه كه عصر يكشنبه برگزار شد، گفت: در اين جلسه اعضاي كميسيون، ديدگاههاي مختلفي را در رابطه با تحولات اقتصادي، شيوه كار دولت، فرمهاي توزيع شده و وظايف كميسيون ويژه در اين ارتباط بيان كردند و به بحث و تبادل نظر در اين خصوص پرداختند.
نماينده صومعه سرا در مورد ديدگاه نمايندگان درباره فرمهاي توزيع شده اقتصادي در بين مردم گفت: در اين خصوص ديدگاههاي مختلفي وجود دارد و برخي معتقدند كه اين فرمها داراي نقايص زيادي هستند و بعضي در شيوه پركردن اين فرمها بحث دارند. عضو كميسيون ويژه تحول اقتصادي با بيان اينكه هنوز جزئيات طرح تحول اقتصادي دولت در اختيار نمايندگان قرار نگرفته است، اظهار كرد: هنوز از جزئيات اين طرح خبر نداريم و ديدگاههاي دولت براي ما در اين زمينه كاملا مشخص نيست و به همين دليل اطلاعاتمان كامل نيست و نميتوانيم وارد متن موضوع شويم. وي ادامه داد: مجلس از دولت خواسته است تا جزئيات اين طرح را در اختيار نمايندگان قرار بدهد تا نمايندگان بتوانند با آگاهي از جزئيات اين طرح، كار خود را رسما شروع كنند.رييس كميسيون اقتصادي مجلس نيز با بيان اينكه موضوع هدفمند شدن يارانهها در قانون برنامه چهارم تصويب شده است، افزود: البته قانون برنامه چهارم، كلي است.
به گفته غلامرضا مصباحي مقدم، برخي از موارد مانند هدفمند كردن يارانهها كه در قانون برنامه چهارم آمده است، به شكلي نيست كه مستقيم قابليت اجرايي داشته باشد؛ اما مجلس آماده است در اجراي اين طرحها با تكيه بر ارزيابيها و مباني كارشناسي قوي، با دولت همكاري كند؛ اما بايد مجلس از نظر كارشناسي و ارزيابي آثار و دستاوردهاي اين طرح قانع شود. در همين رابطه برخي صاحبنظران معتقدند كه طرح ساماندهي يارانهها از آنجا كه مستلزم دخل وتصرف گسترده در منابع «بيتالمال» است، بدون مصوبه مجلس وجاهت قانوني ندارد.
با اين وجود تاكنون نه تنها دولت اقدامي براي تهيه و ارائه لايحهاي در اين رابطه نكرده است كه حتي نمايندگان از اين گلهمند هستند كه تاكنون حتي جز ارائه كليات اين طرح در جلسه مشترك دولت و مجلس، اطلاعات افزونتري در اختيار مجلس قرار نگرفته است.
در همين رابطه محمد دهقان، يكي از اعضاي كميسيون حقوقي مجلس ميگويد هنوز يك برگه كاغذ از اين طرح تحول به دست ما نرسيده و ما به عنوان نماينده مجلس هنوز نميدانيم كار و نظر كارشناسي دولت چيست و چگونه ميخواهد آن را اجرايي كند كه كمترين هزينهها را به ملت تحميل كرده و تورم كمي ايجاد شود.
اين انتقاد البته به نمايندگان محدود نميشود و قريببهاتفاق ناظران و صاحبنظران از مبهم بودن روشهاي اجرايي طرح موردنظر رييسجمهور ابراز نگراني ميكنند و اين در حالي است كه محمود احمدينژاد به هنگام طرح كليات طرح تحول اقتصادي در تلويزيون، متعهد شد كه اين طرح را در اختيار تصميمسازان و صاحبنظران قرار خواهد داد و ديدگاهها و نقدهاي آنان را در طرح نهايي لحاظ خواهد كرد.
اين امر كه تاكنون جزئياتي از نحوه اعمال جراحي اقتصادي مدنظر دولت ارائه نشده است، اين شائبه را به وجود آورده كه شايد هنوز نقشه عملياتي اين طرح تدوين نشده باشد و اين در حالي است كه رييسجمهور وعده داده است كه اجراي اين طرح از نيمه دوم سال جاري آغاز شده و البته گام اول عملياتي كردن اين ايده با انتشار فرمهاي جمعآوري اطلاعات اقتصادي خانوار برداشته شده است كه البته همين مرحله نيز انتقادي توجهبرانگيز را در پي داشته است.از جمله مهمترين اين انتقادات ميتوان به تشكيك در ميزان صحت و ضريب اطمينان اطلاعات نهايي مركز آمار ايران، ايستا بودن اطلاعات دريافتي اشاره كرد و البته كماكان اين سوال اساسي باقي ميماند كه آيا به اطلاعات جمعآوري شده از طريق فرمهاي مركز آمار ايران حتي در صورت اطمينان از صحت اين اطلاعات، ميتوان استفاده كرد و خانوارها را در دهكهاي اقتصادي طبقهبندي كرد؟
استقبال «شديد» از فرمها
به هر روي مركز آمار ايران و كارگروه طرح تحول اقتصادي بيتوجه به اين انتقادات و بدون آنكه پاسخي درخور به اين پرسشها ارائه شود، طرح جمعآوري اطلاعات اقتصادي خانوار را آغاز كرده و ادامه ميدهد و تاكنون مرحله توزيع فرمها آغاز شده كه استقبال مردم از اين مرحله، شعف رييس مركز آمار ايران را به دنبال داشته است، به نحوي كه وي از استقبال «شديد» مردم تشكر كرد و به آنان اطمينان داد كه فرمها در 15 چاپخانه و با تيراژ نزديك به دو برابر ميزان موردنياز تكثير شده و مردم با كمبود فرم مواجه نخواهند شد.
محمدمدد گفت: 70درصد مردم، فرم اطلاعات اقتصادي خانوار را دريافت كردهاند و 30درصد باقي نيز تا روز 12 مرداد فرمهاي خود را دريافت خواهند كرد.مدد با بيان اينكه استقبال مردم شديد و اين حجم از استقبال جاي تقدير و تشكر دارد، افزود: روزهاي اول كه با ازدحام بيش از حد مواجه بوديم، در برخي مراكز پستي كمبود فرم به وجود آمد؛ ولي از آنجا كه هر دفتر پستي توسط دفاتر مركزي منطقه تغذيه ميشود، به سرعت فرمها ارسال و مشكل برطرف شد. وي با تاكيد بر اينكه هيچ مشكلي از بابت كمبود فرم وجود ندارد، افزود: در حال حاضر به محض احساس كسري فرم در هر بخش همان شب يا فرداي آن روز به تامين فرمها از طريق دفاتر پستي مربوطه اقدام ميشود.
رييس مركز آمار ايران گفت: در حال حاضر 17ميليون خانوار در سراسر كشور وجود دارند كه چندين برابر اين ميزان؛ يعني حدود 30ميليون فرم چاپ شده، لذا دليلي براي نگراني مردم براي كسري فرم اطلاعات اقتصادي خانوار وجود ندارد.
وي با اشاره به اينكه 15 چاپخانه براي چاپ فرمها در اختيار است، افزود: به واسطه اين تعداد چاپخانه امكان چاپ روزانه بيش از 2ميليون فرم وجود دارد، كه به اين ترتيب دغدغهاي براي كسري آن نيست.
مدد با تاكيد بر اينكه فرمهاي مربوط به اطلاعات اقتصادي خانوار رايگان است، گفت: به هيچ وجه نياز به خريداري اين فرمها از كيوسكها نيست؛ چراكه فرمهاي مذكور به راحتي از مراكز پستي نزديك محل زندگي آن هم به صورت رايگان قابل تهيه است. وي در پاسخ به اين سوال كه آيا كپي فرمها نيز قابل قبول است يا خير، اظهار كرد: هموطنان ميتوانند اين فرمها را در قطع A3 تكثير كرده يا آن را از طريق سايت مركز آمار دريافت كنند.
رييس مركز آمار ادامه داد: طي هماهنگي كه با دستگاههاي دولتي صورت گرفته، روابط عمومي اين دستگاهها ميتوانند فرمها را در اختيار پرسنل خود قرار دهند.
رييس مركز آمار ايران در پاسخ به اين سوال خبرگزاري فارس كه اگر مردم در تكميل فرمها دچار مشكل باشند چه بايد بكنند، گفت: در سراسر كشور و در هر استان ستادي مخصوص اين طرح وجود دارد كه پاسخگوي سوالات است. شماره تلفن آنها در روابط عمومي استانداري هر استان موجود است. وي افزود: در سايت مركز آمار نيز تالار گفتوگويي وجود دارد كه سوالات و پاسخها در آنها مندرج و قابل استفاده است كه مراجعه كنندگان به اين ترتيب ميتوانند پاسخ سوالات خود را دريافت كنند.
مدد با بيان اينكه نياز به تاييد فرمها توسط مساجد نيست، افزود: سرپرست خانوار براساس يك برنامه زماني مشخص با در دست داشتن فرم شماره يك، كپي واصل شناسنامه، كپي و اصل كارت شناسايي ملي يا موقت خود و اعضاي خانوار و اجاره نامه واحد مسكوني (براي خانوارهاي فاقد مسكن ملكي) بايد به نزديكترين مدارس محل زندگي خود مراجعه نمايند. رييس مركز آمار ايران با اشاره به اينكه تحويل فرمها به ايستگاههاي مربوطه از 12 مرداد ماه سالجاري آغاز ميشود، افزود: براساس برنامه زمانبندي شده خانوارهاي يك تا 3 نفره بايد از 12 لغايت 16 مرداد ماه، خانوارهاي 4 نفره بايد از 17 لغايت 21 مرداد ماه، خانوارهاي 5 نفره از 22لغايت 26 مرداد ماه، خانوارهاي 6 نفره از 27 لغايت 31 مرداد ماه، خانوارهاي 7 نفره و بيشتر از 7 نفر بايد از يك لغايت 5 شهريور ماه و همچنين متاخرين بايد از 6 لغايت 10 شهريور ماه به مدارس نزديك محل زندگي خود مراجعه نمايند.
وي با اين توضيح كه مدارس از 8 صبح تا 7 بعدازظهر پاسخگوي مراجعات مردم طبق برنامه مذكور هستند، تاكيد كرد: از مردم ميخواهيم تا با دقت و صحت كامل اطلاعات را تكميل و طبق برنامه تعيين شده به تحويل آن اقدام كنند.
مدد با تاكيد مجدد بر لزوم صحت در تكميل فرمها افزود: فرمها توسط 20 پايگاه اطلاعاتي متصل به هم كنترل ميشوند و در اين مسير اطلاعات مربوطه پس از كنترل توسط يكهزار نفر اپراتور و تجزيه و تحليل آنها، نتايج استخراجي آماده تحويل به دولت ميشود.رييس مركز آمار ايران گفت: تلاش ما بر اين است تا مطابق برنامه حركت نموده و پس از تجزيه و تحليل اطلاعات، نتايج را تا اواخر مهر سالجاري در اختيار دولت قرار دهيم.
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]