واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گفتوگو در دنياي مجازي - غفار پارسا
شما احتمالا جزو آن دسته از آدمهايي هستيد كه براي اينكه كارهايتان با سرعت بيشتري حل و فصل شود، شناسه اينترنتي براي ورود به اينترنت داريد. شايد هم تا حالا شده- حتي از روي كنجكاوي - از طريق همين آيدي سري به اتاقهاي چت بزنيد و با يك نفر از قاره ديگر چت كنيد و با هر كسي كه دلتان ميخواهد صحبت كنيد، مسخرهاش كنيد و حتي تصويرش را مشاهده كنيد. يك اسم شناسه است كه ميتواند يك اسم غيرمتعارف يا هر اسم ديگري باشد. با آن به چترومهاي مختلف سر ميكشي، اين ميتواند شروع يك ماجراي دوستي باشد.
چت فضاي آن جايي است كه يك فرد متاهل 47 ساله و صاحب سه فرزند به راحتي تغيير چهره داده و خود را به عنوان نوجوان 17 ساله و پرشور و نشاط جا ميزند. دنيايي كه در آن يك محصل اخراجي و بيكار تغيير چهره داده و خود را صاحب يك شركت آتيهدار و رو به ترقي معرفي ميكند. استقبال بيش از حد از اين سايتها باعث شده تا امروزه بيش از سه ميليون و 40 هزار سايت اينترنتي، خدمات چت ارائه دهند يا در يكي از قسمتهاي سايتشان اتاق گفتوگو () chat Room به وجود آوردند. آنها با وجود هزينههاي فراوان پشتيباني از چترومها، اكثرا يك يا چند چتروم در سايتهايشان تاسيس ميكنند تا هم محلي براي تبليغات و هم معياري براي سنجش مقبوليت سايت در نزد كاربرانشان داشته باشند.
تنها در قسمت چتسايت ياهو بيش از هزار اتاق گپ ثابت وجود دارد كه در هر يك از آنها كاربران درباره موضوعات مختلف با هم به گفتوگو ميپردازند. طبق آمارهاي اين سايت بهطور متوسط در هر ساعت 5 هزار نفر از سراسر جهان در چترومهاي گوناگون ياهو با هم گپ ميزنند.
كاربران اين سايتها ميتوانند در چترومها با هم به گپ مجازي نوشتاري )Text Chat( صوتي )Voice Chat( و در صورت نصب برنامههاي پيامگير و با استفاده از دوربينهاي اينترنتي )Web Cam( به گفتوگوي زنده تصويري بپردازند، خودشان را نشان دهند، بخندند و مسخره كنند.
مارشال مكلوهان در كتاب ميگويد:
منظور مكلوهان از واژه رسانه (در زمان نگارش كتابش) راديو، تلويزيون و مطبوعات بوده است ولي اگر او كمي بيشتر زنده ميماند و اينترنت را كه امروزه با اجتماع تمامي قابليتهاي رسانههاي جمعي چون سينما، مطبوعات، راديو، تلويزيون و جنبههاي ديگر هنر و علم، در كنار برآورده ساختن نيازهاي ساده زندگي مثل خريد و كار و در اختيار گذاردن آنها به صورت همزمان به يك كاربرد در حالي كه در خانه خود جلوي يك مانيتور راحت نشستهاست را ميديد، قطعا اعتراف ميكرد كه فيلسوفان جهان ديگر به تمام آرزوها و خيالپردازيهاي هميشگي خود در يافتن يك مدل ارتباطي كامل براي نوع بشر رسيدهاند!
ولي متاسفانه آنچه مسلم است عامه جوانان به اينترنت با وجود قابليتهاي فراوانش به عنوان وسيله تفريح و وقتگذراني نگاه ميكنند!
بر اساس گزارشهاي اعلامشده امروزه بيش از 50 ميليون آمريكايي بيشتر از 5 ساعت در روز از اينترنت استفاده ميكنند كه 40 درصد آنان را زنان تشكيل ميدهند. اين آمار در ايران براي استفادهكنندگان از اينترنت در فضاي چت به بيش از 60 درصد ميرسد.
به نظر اكثر كارشناسان بسياري از موانعي كه در دنياي واقعي حضور اجتماعي و فكري زنان را با مشكلات متعددي مواجه ميكند، در دنياي مجازي از بين ميرود كه از آن جمله ميتوان به گمنام و ناشناس بودن فرد اشاره كرد. ناشناس بودند اين امكان را به فرد ميدهد كه هرگونه اطلاعاتي را به طرف مقابل خود بدهد. در حقيقت اتاقهاي چت ميتواند مفري براي كساني كه از مشكلات رواني رنج ميبرند و دچار تشويش، افسردگي و بياعتمادي هستند، باشد.
روابط در اينترنت در سطح بوده و از عمق برخوردار نيست. اين نوع ارتباط فاقد مشخصههايي مانند مجاورت و اثرگذاري عميق است و از هر گونه تهديد كه در دنياي بيرون ممكن است پيش آيد مصون ميماند. ارتباط مجازي محلي را براي گريز از واقعيت و ساخت شخصيت خيالي و آرماني به وجود ميآورد. افراد حاضر در اينگونه فضاها چون ناشناخته هستند، بيآنكه نگران طرز تلقي و نگاه ديگران باشند راحتتر و بيهراسدرباره خود و زندگي حرف ميزنند.
تحقيقات نشان ميدهد معمولا افرادي كه از ضعف در روابط اجتماعي رنج ميبرند به ارتباط اينترنتي پناه ميبرند. ارتباطات در اتاق چت فرصتي را براي فرد فراهم ميآورد كه خودش نباشد يا كسي كه دوست دارد باشد. اين تغيير شخصيتدر دنياي مجازي راهي براي گريز از واقعيتها بوده و براي مدت محدودي فرد از نظر رواني تخليه ميشود.
هر چند اينترنت ميتواند به افزايش ارتباطات منجر شود ولي در آن سو هم بايد گفت وقتي فردي معتاد به استفاده از اينترنت شد، فرصت برقراري تعامل با سايرين بهويژه خانواده را از دست ميدهد و همين امر موجب تشكيل يك چرخه معيوب ميشود. كم شدن روابط به نوبه خود موجب ميشود فرد مهمترين منبع حمايت اجتماعي خود را تضعيف كرده يا احيانا از دست بدهد.
موسس ارتباط زنده در اتاق گفتوگو در منطقه شيكاگو- معتقد است، گاف رايجي كه بسياري مرتكب ميشوند، قرار ملاقات آنها با كساني است كه دنياي مجازي را به خوبي ميشناسند.
او ميگويد:
سهولت ارتباط از طريق چت جذابيت استفاده از آن را بهويژه براي سنين بين 14 تا 18 سال افزايش ميدهد و اين فقط خاص ايران نيست. 83 درصد نوجوانان 12تا 15 ساله آمريكايي اعلام كردهاند هر روز در اينترنت چت ميكنند. اين ميزان بهطور متوسط به 11 ساعت در هفته ميرسد.
بيان عقايد، علايق و احساسهاي خفته در قالب يك شخصيت خيالي، دروغي و رويايي بدون بيم از شناخته شدن در آن راحتتر است. همه اينها استقبال از چت را به عنوان يك ابزار ارتباطي در جامعه و در ميان كاربران اينترنت بيشتر ميكند كه در درازمدت ميتواند فرد را نسبت به اينترنت معتاد كند.
تحقيقات روزافزون در زمينه اعتياد، بيانگر اين مطلب است كه بيماري اعتياد به اينترنت و استفاده از سرويسهاي گفتوگو يك بيماري سايكوفيزيولوژيك است با نشانههايي مانند تحمل نسبت به دارو و علائم ترك دارو، اختلالات تاثيرگذار در رفتار و قطع روابط اجتماعي كه با افزايش استفاده روزانه از اينترنت در جامعه رواج بيشتري مييابد.
اعتقاد دارد معتادان به اينترنت افرادي هستند كه از اتكا به نفس پايينترين برخوردار هستند. هم عنوان كرد هر قدر احساس بيگانگي و بيزاري از خود و اضطراب و تنش در كاربران رايانهاي بيشتر باشد، اين افراد اعتياد بيشتري به ايجاد رابطه از اين طريق پيدا ميكنند. مطالعات اخير در مورد اعتياد به اينترنت بهطور عمده روي سه عامل تاكيد دارد كه عبارتند از عوامل فردي، عوامل اجتماعي و عوامل مربوط به اينترنت. عوامل فردي مانند خوداتكايي با درجه پايين، ويژگيهاي درونگرايي، رفتارهاي غريزي و تمايلات آني و فقدان مهارتهاي ارتباطي. عوامل اجتماعي مانند حمايت ضعيف خانواده از اعضاي خود و عوامل روانشناختي اجتماعي كه از ارتباط ضعيف بين افراد خانواده با يكديگر سرچشمه ميگيرد و سرانجام عوامل مربوط به اينترنت مانند استفاده طولانيمدت از اينترنت، دستيابي سريع و آسان به آن و داشتن مهارتهاي بالا در استفاده از آن همگي در اعتياد به اينترنت تاثير دارند.
بر مبناي مطالعه كانگ كاربران رايانهاي كه داراي شخصيت درونگرا هستند در مقايسه با افراد برونگرا بيشتر گفتوگوي اينترنتي ميكنند و افرادي كه شخصيت احساسي و هيجاني دارند در مقايسه با شخصيتهاي تفكرگرا و عقلايي بيشتر از خدمات پست الكترونيك و دادههاي رايانهاي به صورت حرفهاي استفاده ميكنند.
همين ويژگي افراد در كنار ساده بودن استفاده از سرويس اينترنتي چترومها، عضويت رايگان، مشاهده و ايجاد رابطه از طريق رايانه در هر نقطه و زمان و مكان باعث شده است كه خيلي از افراد به علت محدوديتهاي ارتباطي و فرهنگي و احساس ناامني به اين پديده روي آورند كه با كمترين هزينه در اين فضاي مجازي به بحث و تبادل نظر بپردازند.
اكثريت مزاحمان سايبري (در شبكه اينترنت) مرداني هستند كه زنان، قرباني آنها ميشوند. اينترنت، مزاحمت (بهطور خاص مزاحمت سايبري) را براي مرتكبان آن بسيار راحتتر و سهلالوصولتر از ارتكاب آن در شرايط عادي ميكند. بينام و نشان بودن نامهاي الكترونيكي و اتاقهاي گفتوگو فرصتي را براي اين مزاحمان مهيا ميكند تا نام و نشان واقعي خود را بروز نداده و از طريق شبكه اينترنت به آساني به اطلاعات شخصي آنها دسترسي پيدا كنند.
خبر فرار يك دختر 11 ساله ايتاليايي توسط يك مهندس شبكه كه 21 سال از او بزرگتر بود و از طريق چت با او آشنا شده بود، يكي از خبرهاي تكاندهنده در حوزه اينترنت محسوب ميشد.
هيچكدام از والدين، كمترين ترديدي ندارند كه فرزندشان بيشتر ازآنها به كامپيوتر ميپردازد. حتي ممكن است يك كودك 5 ساله نيز اين مهارت را داشته باشد به هرگونه سايت اينترنتي دست يابد. بر همين اساس برخي از متخصصان بر اين عقيدهاند متوسط سني كودكاني كه براي نخستين بار به اين سايتها سر ميزنند، از 11 سالگي كاهش يافته است.
در سال 1998، دكتر الكوپر از طريق معالجه صدها كاربر متصل بهطور همزمان، پي برد كه 15 درصد از آنان به يكي از 5 سايت ضداخلاقي متصل بودند. مطالعهاي كه بهدنبال آن در سال 1999 صورت پذيرفت، نشان داد كه 31 درصد از كاربران متصل در يك زمان به سايتهايي اتصال داشتند كه مختص به همان سايتها بوده است.
در سال 2000 يكي از مجلههاي اينترنتي در يكي از نسخههاي خود به نقل از نويسندگان متعددي اظهار داشت كه اتصال به سايتهاي اينترنتي مختص به سايت ضداخلاقي، محدود به كاربران خانگي نشده بلكه يكي از معضلات جدي در محيطهاي كاري بهشمار ميرود. طي تحقيقات صورتگرفته در مورد 500 شركت پيشرو و موفق، مشخص شد كه كارمندان مرد، 63 درصد زمان خود را براي ديدن اين سايتها صرف ميكردند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 8 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]