واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: كارشناسان از شكاف تحصيلي دختران و پسران مي گويند: تعادل جنسيتي داوطلبان دانشگاهي قبل از بروز مشكلي جدي بايد بررسي شود/ پسران نگران فرصت هاي شغلي به خاطر روند رو به افزايش دختران به دانشگاه نباشند/ مركز آمار ايران نسبت مردان شاغل را بيشتر از زنان اعلام كرد
آمارها نشان مي دهد در كنكور سال گذشته 62درصد دختر و 38 درصد پسر داوطلب كنكور دانشگاهها بودند و آمار اعلام شده از نتايج كنكور امسال هم گوياي رشد چشمگير دختران در پذيرش كنكور ورودي دانشگاههاي دولتي است به طوريكه بيش از 55 درصد برگزيدگان معرفي شده در گروههاي آزمايشي پنج گانه آزمون سراسري سال 1387 دختر هستند،بنابر اين تعداد داوطلبان كنكور در حالي افزايش مي يابد كه رشد ثبت نام و پذيرش دانشجويان دختر در سيستم آموزش عالي هر روز بيشتر شده و به مسئله جدي براي كارشناسان تبديل شده است .
دكتر عبدالله شفيع آبادي معاون آموزشي دانشگاه علامه طباطبايي در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با اشاره به شكاف عميق تحصيلي بين دانشجويان دختر و پسر ، نبود بازار كار مناسب براي فارغ التحصيلان دانشگاهي را مهمتر عامل كاهش ورود پسران به دانشگاه ذكر كرد و گفت:اگر بازار كار مناسب براي فارغ التحصيلان دانشگاهي فراهم باشد ،پسران به از دست دادن زمان براي كار با تحصيل در دانشگاه ها نمي انديشند.
وي تصريح كرد :البته بالارفتن آمار دختران متقاضي شركت در كنكور دانشگاه هاي دولتي، آزاد، غير انتفاعي و پيام نور نشان از سطح بالاي تحصيلات اجتماعي در مادران آينده جامعه است البته ناگفته نماند كه اين مسئله در دراز مدت باعث اختلاف سطح تحصيلاتي در درون خانواده ها مي شود و درك و تفاهم بين زن و شوهر از بين مي رود.
وي ادامه داد: بايد شرايطي در جامعه فراهم شود تا پسرها به دليل از دست دادن موقعيت ها و بازار كار ادامه تحصيل در دانشگاه ها را رها نكنند و اين بستگي به سياست هاي دولت در زمينه فراهم كردن امنيت شغلي براي فارغ التحصيلان دانشگاهي دارد تا تعادل جنسيتي ميان داوطلبان دانشگاهي برقرار شود.
*بررسي شكاف تحصيلي در دانشگاه ها نياز به يك كار تحقيقاتي دارد
در ادامه رئيس كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس شوراي اسلامي نيز بررسي شكاف تحصيلي ميان دختران و پسران در دانشگاه ها را نيازمند يك كار تحقيقاتي دانست و گفت:اما هنوز با وجود اينكه 70 درصد دانشجويان كشور را دختران تشكيل مي دهند ،اين كار صورت نگرفته است.
دكتر علي عباسپور تهراني افزود:اعمال نفوذ براي پذيرش دانشجوي دختر و پسر به يك ميزان متعادل به غير از رشته پزشكي در هيچ رشته ديگري صورت نگرفته است، البته به نظر من حضور پر رنگ دختران در دانشگاه ها و بر هم خوردن تعادل جنسيتي معضل خاصي را ايجاد نمي كند.
وي تصريح كرد: قطعاً بررسي دقيق تبعات بر هم خوردن تعادل در تعداد دختران و پسران دانشجو، نياز به يك كار تحقيقاتي و علمي ويژه دارد كه اين كار هنوز در كشور صورت نگرفته است.
*خروجي دختران از دانشگاه نسبت به تعداد ورودي آنها كاهش دارد
با توجه به اينكه در چند سال اخير تعداد دختران داوطلب كنكور نسبت به پسران افزايش يافته ولي خروجي دختران از دانشگاه به دليل مشكلات فردي كمتر از پسران است.
دكتر صفوي معاون آموزشي علوم پزشكي شهيد بهشتي نيز به خبرنگار ما گفت : طبق آمار تحصيلات دختران به عنوان يك شاخص در جامعه مطرح است و اين روند در تمام جهان مشاهده مي شود و رو به افزايش است در سال 77 براي اولين بار تعداد داوطلبان دختر در كنكور از پسران پيشي گرفته و در سال 79 اين فاصله بسيار زيادشد.
امسال حدود 37/63 درصدشركت كنندگان در كنكور دختر و 73/37 درصد پسر بودند كه ثبت نام كنندگان دختر نسبت به پسر در رشته هاي رياضي و فيزيك، و فني 60/40 درصد و در علوم انساني 40/60 بوده است ولي در مجموع پنج گروه آزمايشي 40/60درصد بوده است.
وي با اشاره به اين مطلب كه در دانشگاه سراسري نسبت پذيرفته شدگان دختر به پسر برابر است ولي در دانشگاه آزاد، پيام نور و غير انتفاعي اين نسبت متغير است و تعداد دخترها بيشتر است، گفت: ما نبايد بر اين اساس كه تعداد شركت كنندگان دختر به پسر در كنكور زيادتر است پس به همان تعداد هم بايد خروجي از دانشگاه داشته باشيم تصميم گيري كنيم چون آمار تعداد فارغ التحصيلان دانشگاه ،چيزي غير از اين را نشان مي دهد، و در مقاطع تحصيلي بالاتر تعداد زنان كاهش مي يابد و بيشتر دانشجويان مقطع كارشناسي ارشد و دكترا را پسران تشكيل مي دهند.
دكتر صفوي در ادامه گفت:مركز آمار ايران نسبت مردان شاغل را بيشتر از زنان مي داند در سال 83، 74/86 درصد، شاغلين را مردان و 26/13 درصد بقيه را زنان تشكيل مي دهند كه اين آمار و ارقام نشان دهنده آن است كه مردان نبايد نگران فرصت هاي شغلي به خاطر روند رو به افزايش دختران به دانشگاه باشند از سويي ديگر تحولات اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي كه درجامعه رخ داده دليل ديگر دختران براي ورود به دانشگاه وادامه تحصيل است كه اين امر باعث بالارفتن خواسته ها و توقعات مي شود كه منجر به كاهش ازدواج و بالا رفتن طلاق مي شود.
وي با اشاره به اينكه ما نبايد به اين مطلب بسنده كنيم، كه چون 63 درصد شركت كنندگان كنكور امسال دختر هستند پس تا چند سال ديگر فرصت هاي شغلي پسران دچار بحران مي شود، افزود: چون كشور داراي يك فرهنگ سنتي است بيشتر زنان پس از تحصيلات دانشگاهي تا مقطع كارشناسي وارد مرحله ازدواج و تشكيل خانواده مي شوند و چون بار مسئوليت آنها افزايش مي يابد ادامه تحصيل نمي دهند ولي مردان به خاطر كم بودن مسئوليت، تحصيلات خود را ادامه مي دهند به عنوان مثال در حال حاضر در كشور ما تعداد خانم هايي كه عضو هيات علمي هستند بسيار كم است و حدود 97 درصد استادان دانشگاه مرد هستند، ولي درجه استادياري نسبت زنان به مردان 3/2مرد است.
دكتر صفوي خاطر نشان كرد:بايد يك مجموعه از تمام وزارت خانه ها تشكيل شود كه افراد اين مجموعه با توجه به نيازها و آمارهاي جمعيت به بحث و كارشناسي بپردازند كه فرصت هاي شغلي را براي هم زن و هم مرد با توجه به فرهنگ جامعه ايجاد كنند ولي اگر بدون هماهنگي و كار كارشناسي دنبال راهكار باشيم نمي توانيم مشكلات جامعه را در اين زمينه حل كنيم./ل
دوشنبه 7 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]