واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک:
مهندس محمد فرزي، مسوول پروژه ساخت اين مبدل الكتريكي و عضو هيات علمي پژوهشكده برق جهاد دانشگاهي در گفتوگو با ايسنا با بيان اينكه پيل سوختي تنوع زيادي داشته و در فعاليتهاي مختلف ميتوان از آن استفاده كرد، تصريح كرد: بحث استفاده از پيل سوختي براي توليد پراکنده توان الكتريكي در شبكههاي توزيع و توليد همزمان حرارت و توان الكتريكي در مراكز مسكوني، تجاري و صنعتي و استفاده از پيل سوختي در وسايل نقليه هيدروژني در دنياي امروز از جمله کاربردهاي مطرح در خصوص اين تکنولوژي است.
وي خاطرنشان كرد: پيل سوختي وسيلهاي نسبتا جديد در مقايسه با ساير تجهيزات توليد انرژي الكتريكي است كه به كمك واكنشهاي شيميايي و بدون تجهيزات دوار به توليد توان الكتريكي ميپردازد.
وي ادامه داد: فرآيند شيميايي مورد استفاده در پيل سوختي، مع***** الكتروليز آب است به طوري كه در الكتروليز آب با عبور جريان الكتريكي، هيدروژن و اكسيژن توليد مي شود اما در پيل سوختي، هيدروژن و اكسيژن داده و در نهايت جريان الكترونيكي گرفته ميشود در خصوص ساخت پيل در كشور پيشرفتهاي خوبي صورت گرفته است اما جريان الكتريكي دريافتي از پيل سوختي براي مصارف مختلف مناسب نيست چون كه ولتاژ آن كم و تنظيم نشده و DC است و قابل استفاده براي مصارف صنعتي و مسكوني نيست.
بنابراين بايد يك مبدلي بين پيل سوختي و مصرف كننده قرار بگيرد كه اين مشخصات و توان الكتريكي كه پيل سوختي توليد ميكند به مشخصات مورد نياز براي مصرف كننده تبديل كند.
فرزي افزود: البته تاكنون در ايران تنها به ساخت پيل سوختي پرداخته شده بود و در زمينه طراحي و ساخت مبدلهاي الكتريكي كه اين پيلها را قابل اتصال به بارهاي AC و شبكه توزيع كند، فعاليتي صورت نگرفته بود و مبدلهاي مورد نياز در پروژه هاي انجام شده از خارج تامين مي شد.
وي خاطرنشان كرد: در ايران فعاليتهاي زيادي در بحث ساخت پيل سوختي انجام شده است و حتي سند ملي در حوزه پيل سوختي وجود دارد كه برنامه مدوني توسط ستاد انرژيهاي نو براي ساخت پيل سوختي تدوين شده است.
فرزي در خصوص خصوصيات مبدل الكتريكي پيل سوختي ساخته شده، گفت: اين مبدل ولتاژ را از حالت DC به AC تبديل ميكند و تغييرات آني جريان كشي از پيل سوختي را بر عهده ميگيرد تا به اين تغييرات به پيل تحميل نشود. قطع و وصلهاي ممتد جريان را از روي پيل سوختي بر مي دارد و به يك روند ملايم كه مطلوب پيل سوختي باشد، تبديل ميكند.
وي تصريح كرد: در انجام اين پروژه تمام قطعات مبدل الكتريكي پيل سوختي توسط محققان پژوهشكده برق جهاد دانشگاهي و جهاد دانشگاهي علم و صنعت طراحي و ساخته شده است. البته نيم نگاهي نيز به روشهاي مورد استفاده در نمونههاي خارجي داشتيم؛ بدون آن كه از شيوه مهندسي مع***** در ساخت اين مبدل الكتريكي استفاده شود. همچنين طراحي اين مبدل به اين شكل انجام شده است كه اگر قصد ارتقا قدرت مبدل را داشته باشيم، امكان آن وجود داشته باشد.
وي افزود: اين مبدل الكتريكي به صورت كاملا مدولار طراحي شده و با افزودن مدول جديد امكان افزايش قدرت خروجي آن وجود دارد. لذا ساخت مبدلهاي الكتريكي با محدودههاي متنوع ولتاژ و براي قدرتهاي بالاتر بر اين اساس امكان پذير شده است.همچنين از سوي كميته راهبري كميته پيل سوختي ساخت مبدلهاي پيل سوختي با قدرت بالاتر را به جهاد دانشگاهي علم و صنعت سفارش داده شده است.
به گفته وي، دكتر آل احمد دانشجوي دكتري دانشگاه علم و صنعت، دكتر ابريشميفر استاد دانشگاه علم و صنعت و مهندس شاهپرستي از اعضاي تيم ساخت مبدل الكتريكي پيل سوختي هستند.
فرزي خاطرنشان كرد: پروژه ساخت مبدل الكتريكي طي قراردادي با مركز تحقيقات مهندسي اصفهان به منظور تامين مبدل پيل سوختي و بومي سازي دانش فني آن انجام شد و بخشي از پروژه اصلي «طراحي و ساخت سامانه پيل سوختي CHP براي استفاده در سايت انرژيهاي نو طالقان» بود. طراحي و ساخت اين مبدل الكتريكي در مدت چهار ماه انجام شده است و مبدل ساخته شده هم اكنون در سا يت انرژيهاي نوطالقان در حال استفاده و بهرهبرداري است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 268]