واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: همه سلولهاي بدن ساعت دارند برنامه زماني غذا خوردن روي تنظيم ساعتهاي زيستي بدن اثر ميگذارد
علمي آموزشي. زيست شناسي. ساعت خواب . متابوليسم
محققان دانشگاه ژنو در گزارشي كه در مجله پزشكي آمريكايي سلول Cellبه چاپ رسيد گفتند دريافتهاند كه يك آنزيم سوخت وسازي به نام SIRT1عنصر زمانبندي را در ژنها فعال ميكند و به اين ترتيب به تنظيم عملكردهاي بدن ياري ميدهد.
بر اساس اين گزارش، مغز حاوي يك ساعت مركزي است كه مسوليت عملكردهاي بدن را بر عهده دارد. اين ساعت از زمان سنجهاي بسيار كوچكي در داخل سلول ژن ها در ارگانهاي مختلف استفاده ميكند تا فعاليتهاي روزانه بدن را كنترل كند.
محققان با جابجا كردن چرخه شب و روز در سلولها و در موشهاي زنده در يك مدت زمان دو هفتهاي نشان دادند كه با اين كار ساعت مغز بر عكس ميشود و به اين نكته نيز پي برند كه برنامه و آهنگ تغذيه، ديگر ساعتهاي ارگانها را تنظيم ميكند.
اين دانشمندان قبلا نيز در تحقيقات خود نشان داده بودند كه چگونه سوخت و ساز يا فرآيندهاي شيميايي سلول، با هماهنگ كردن همه ساعتهاي سلولي روي عملكردهاي بدن نقش اساسي ايفا ميكند.
اولي شيبلر، رهبر اين گروه پژوهشي به سايت اينترنتي دولت سوييس گفت ما ده سال قبل كشف كرديم كه در واقع هر يك از سلولهاي بدن ما يك ساعت دارد.
ساعتهاي كبد، ساعتهاي پوست و تعداد بيشماري ساعت ديگر هستند كه بايد با يكديگر تنظيم شوند و ما دريافتيم كه اين چرخههاي غذايي است كه اين تنظيم را انجام ميدهد.
شيبلر در توضيح گفت ساعتهاي سلولي مثلا با ايجاد مقداري گلوكز در روز و از بين بردن آن در شب، فرآيندهاي بدن را هماهنگ ميكنند.
وي گفت بخش اعظم فيزيولوژي ما عملا بر اساس ساعت زيستي فعاليت ميكند و بالا و پايين ميرود.
تحقيق اين گروه در سال ۲۰۰۰كه از طريق دستكاري در چرخههاي تغذيه در موشهاي معمولي و موشهاي صحرايي انجام گرفت، نشان داد كه SIRT1به عنوان حسگر عمل ميكند.
شيبلر گفت تصميم گرفتيم كه ببينيم آيا متابوليسم روي ساعتهاي بدن اثر مي گذارد يا نه و با تغيير در ريتمهاي تغذيه دريافتيم كه اين ريتم ها بيشترين اثر را روي تنظيم همه ساعتها ي بدن دارند اما هنوز نميدانستيم عاملي كه اين ساعتها را از طريق شيميايي با يكديگر مرتبط ميكند، چيست و در تحقيق جديد دقيقا به همين موضوع پرداخته شد.
او گفت اگر بخواهيد در هر بافت هماهنگي داشته باشيد، بايد هر روز همه اين ساعتهاي سلولي را با يكديگر ميزان كنيد و اين كاري است كه بخش اعظم آن از طريق سوخت و ساز يا متابوليسم انجام ميگيرد.
اين گروه محقق تصميم دارد در آينده راجع به نحوه فعاليت آنزيمهاي متابوليك تحقيقات خود را پي بگيرد.
به گفته دانشمندان اين تحقيق ميتواند راه را براي ايجاد داروهايي براي جلوگيري از ايجاد و يا فعال كردن SIRT1هموار كند بطوري كه با استفاده از آنها بتوان ساعتهاي بدن را با تغييرات زماني مانند پروازهاي بلندمدت با هواپيما سازگار كرد.
شيبلر گفت شايد اين امكان به وجود آيد كه بعد از به هم خوردن ساعت بدن در نتيجه پرواز طولاني با خوردن يك قرص، ساعتهاي كبد را تنظيم كرد.
اين محقق گفت اكنون ما ميتوانيم با تزريق سيرتينول (عامل بازدارنده SIRT (1به موشها مشاهده كنيم كه آيا زمانبندي فرايندهاي دروني بدن آنها تغيير ميكند يا نه. قبلا هيچكس چنين تجربهاي را نكرده است اما اكنون اين تجربه ممكن شده است.
يکشنبه 6 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 114]