واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: خليـــج فــــــارس يعني وطـــــــن
خليج فارس يا خليج پارس، آبراهي است كه در امتداد درياي عمان و در ميان ايران و شبه جزيره عربستان قرار دارد. مساحت آن 233 هزار كيلومتر مربع است و پس از خليج مكزيك و خليج هودسن سومين خليج بزرگ جهان به شمار ميآيد. خليج فارس از شرق از طريق تنگه هرمز و درياي عمان به اقيانوس هند و درياي عرب راه دارد واز غرب به دلتاي رودخانه اروندرود- كه حاصل پيوند دو رودخانه دجله و فرات و پيوستن رود كارون به آن است- ختم ميشود . كشورهاي ايران، عمان، عراق، عربستان سعودي، كويت، امارات متحده عربي، قطر و بحرين در كناره خليج فارس هستند.به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در خليج فارس و سواحل آن، اين آبراهه در سطح بينالمللي و منطقهاي، مهم و راهبردي به شمار ميآيد.
جزاير ايراني خليج فارس
جزيره هندورابي
جزيره هندورابي با 8/ 22كيلومتر مربع مساحت، در فاصله 325 كيلومتري بندر عباس و 133 كيلومتري بندرلنگه و در حد فاصل بين دو جزيره كيش و لاوان قرار گرفته است. اين جزيره سرزميني هموار و تقريباً بدون عارضه طبيعي است. بلندترين نقطه آن 29 متر و بزرگترين قطر آن 5/7 كيلومتر است. اين جزيره از يك رشته ارتفاعات كوتاه پوشيده است و كرانههاي آن با شيب ملايمي به دريا منتهي ميشوند. فعاليت اقتصادي اكثر اهالي اين جزيره، صيادي و غواصي است. اين جزيره از نظر سياحت و ايرانگردي از زير مجموعههاي كيش است كه با توجه به امكانات و استعداد طبيعي جزيره از نظر آب، خاك، هوا و شرايط خاص تجاري جزيره كيش و همچنين برخورداري از زيباييهاي طبيعي، قادر است بخشي از نيازهاي سياحتي و گردشگري ايرانگردان را تأمين كند.
جزيره لاوان
اين جزيره از شمال شرقي به بندر مقام، از شرق به جزيره شتور و از جنوب به حوزه هاي نفتي رسالت، رشادت و سلمان محدود ميشود. وسعت اين جزيره 76 كيلومتر مربع است و پس از قشم و كيش بزرگ ترين جزيره ايران درآب هاي خليج فارس است. جزيره لاوان دور ترين جزيره نسبت به مركز استان هرمزگان است. آب و هواي آن گرم و مرطوب و دماي آن در تابستان به حدود 50 درجه سانتيگراد ميرسد و رطوبت هواي آن نيز بسيار زياد است. اهالي جزيره در فصل معيني از سال به صيد مرواريد ميپردازند .
جزيره شتور
جزيره شتور در فاصله حدود 5/1 كيلومتري جنوب شرقي جزيره لاوان قرار دارد. طول اين جزيره 7 / 1 كيلومتر و عرض آن 800 متر است. جزيره شتور غير مسكوني است و هيچگونه فعاليتي در آن ديده نميشود. اين جزيره از با ارزش ترين و مهمترين پناهگاه هاي حيات وحش (پرندگان، لاكپشت هاي دريايي، ماهي ها و دلفين ها) در خليج فارس است و جزء مناطق حفاظت شده كشور ميباشد.
جزيره ابوموسي
جنوبيترين جزيره ايراني آبهاي خليج فارس، جزيره ابوموسي است. اين جزيره در 222 كيلومتري بندرعباس و در 75 كيلومتري بندر لنگه واقع شده است. جزيره ابوموسي يكي از14 جزيره استان هرمزگان است كه بيشترين فاصله از سواحل ايراني خليج فارس را دارد و طول و عرض آن حدود 5/4 كيلومتر است. شهر ابوموسي مركز جزيره ابوموسي ميباشد. ارتفاع آن از سطح دريا 46 متر و مساحت آن2/2 كيلومتر مربع است. جزيره ابوموسي نزديك ترين پهنه خشكي از خاك ايران به خط استوا است كه آب و هواي مرطوب و گرمتري دارد.
جزيره تنب بزرگ
اين جزيره در فاصله 14 مايل دريايي از جنوب غربي جزيره قشم، در فاصله 97 مايل دريايي از بندرعباس و در فاصله 27 مايل دريايي از شمال شرقي ابوموسي واقع شده است. مرتفع ترين نقطه اين جزيره 53 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. در قسمتهاي جنوب غربي اين جزيره و در نزديكي سواحل آن، خانه هاي مسكوني از راه چندين خيابان و جاده به هم پيوستهاند. اين جزيره داراي موج شكن و لنگرگاه است. مردم بومي اين جزيره از صيد ماهي و مرواريد امرار معاش ميكنند. در اين جزيره معدن خاك سرخ نيز وجود دارد.
جزيره تنب كوچك
اين جزيره مثلث شكل در شش مايلي غرب جزيره تنب بزرگ قرار دارد. فاصله آن تا مركز استان، از طريق دريا، حدود 105مايل دريايي ميباشد. بزرگترين قطر جزيره 9/1 دهم كيلومتر و مساحت آن حدود دو كيلومتر مربع است. اين جزيره غيرمسكوني است و مرتفع ترين نقطه آن از سطح دريا 21 متر ارتفاع دارد.
جزيره سيري
اين جزيره در قلب آبهاي خليج فارس قرار دارد. فاصله آن تا مركز شهرستان ابوموسي كه در قسمت شرقي جزيره سيري واقع شده حدود 27 كيلومتر است وسعت جزيره سيري 3/17 كيلومتر مربع ميباشد. اين جزيره فاقد پستي و بلندي بوده و نسبتاً مسطح است. مرتفع ترين نقطه آن 24 متر از سطح دريا ارتفاع دارد. در قسمت هاي شمالي و نزديك سواحل جزيره، مناطق مسكوني همراه با ساير تأسيسات جاي گرفتهاند. اهالي بومي جزيره از طريق ماهيگيري، صيد ميگو و كشاورزي محدود، زندگي و امرار معاش ميكنند. در اين جزيره معدن خاك سرخ نيز موجود است.
جزيره فرور بزرگ
يكي ديگر از جزاير قلمروي استان هرمزگان، جزيره فرور بزرگ است كه در فاصله 36 مايلي شهر ابوموسي و در فاصله حدود 141 مايلي از بندرعباس قرار دارد. بزرگ ترين ابعاد طولي و عرضي جزيره 5/7 و 5/4 كيلومتر ميباشد. فاصله آن تا نزديك ترين نقطه سواحل ايران در حدود 20كيلومتر و مساحت آن 2/26 كيلومتر مربع و ارتفاع بلندترين نقطه آن از سطح دريا 145 متر است. سطح جزيره از تپه ماهورهاي كوچك تشكيل شده است. جزيره فرور بزرگ يكي از كانونهاي زيست حيات وحش است و تعداد بيشماري از پرندگان از قبيل: عقاب ماهيگير، طوطي، قمري خانگي، چكاوك كاكلي، پرستو، بلبل خرما، چاخ لق، هدهد، دم جنبانك زرد، دم سرخ معمولي، چكچك سرسياه، زنبور خور معمولي، ياكريم و ... همچنين پستانداراني از قبيل جير و جانوراني همچون يك نوع خارپشت، مارمولك، مار جعفري و عقرب در آن زندگي ميكنند.
جزيره فرور كوچك
اين جزيره در قسمت شمال غربي جزيره ابوموسي واقع شده است و حدود 36 مايل دريايي تا شهر ابوموسي و149 مايل دريايي تا بندرعباس فاصله دارد. مساحت اين جزيره 5/1كيلومتر مربع و بلندي مرتفع ترين نقطه آن از سطح دريا 36 متر است. بزرگ ترين ابعاد طولي و عـرضـي جـزيره، 4/1 و 1/1 كيلومتر ميباشد. جزيرهفرور كوچك و سواحل آن، به علت موقعيت اقليمي و استقراردر مسيرمهاجرت پرندگان دريايي، زيستگاه گونههاي متنوع پرندگان مهاجر و بومي است. اين جزيره غيرمسكوني ميباشد.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 256]