واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: اختلاف نظر كشورهاي عضو اتحاديه اروپا درباره پيشنهادهاي سازمان تجارت جهاني
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 87/5/5
كشورهاي عضو اتحاديه اروپا امروز اختلاف نظرهاي خود را در برابر پيشنهادهاي جديد سازمان تجارت جهاني بروز دادند به گونه اي كه برخي از كشورها و در راس انها فرانسه كاملا با اين پيشنهادها كه در راستاي دستيابي به سازش و تفاهم ارائه شده بود مخالفت كردند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از ژنو/ ان ماري ايدراك وزير مشاور در امور بازرگاني فرانسه كه كشورش رياست دوره اي اتحاديه اروپا رابر عهده دارد گفت در پايان جلسه اي كه بيش از سه ساعت به طول انجاميد وزراي تجارت اتحاديه اروپا/ كميسيون اروپايي را كه به نام اين اتحاديه مذاكره مي كند ترغيب كردند تا به تلاش هاي خود براي دستيابي به تفاهم با سازمان تجارت جهاني ادامه دهند.
پاسكال لامي مدير كل سازمان تجارت جهاني روز جمعه به هفت قدرت تجاري جهان شامل امريكا/ اتحاديه اروپا/ برزيل / هند/ چين/ استراليا و ژاپن اعداد و ارقامي را درباره دو بخش كليدي مذاكرات دور دوحه براي ازاد سازي تجارت يعني كشاورزي و محصولات صنعتي ارائه كرد تا بلكه بتواند مذاكرات مربوط به ازاد سازي تجارت را در چارچوب اين سازمان بين المللي به پيش ببرد.
منابع اگاه گفتند لامي پيشنهاد كرده است يارانه هايي كه امريكا در اختيار كشاورزان خود قرار مي دهد سالانه چهارده ميليارد و پانصد ميليون دلار كاهش يابد.
سوزان شواب نماينده تجاري امريكا اواخر هفته گذشته اعلام كرده بود واشنگتن اماده است ميزان يارانه هاي اختصاص يافته به كشاورزان را تا سقف پانزده ميليارد دلار كم كند.
در رابطه با محصولات ويژه اي كه احتمالا كشورهاي در حال توسعه خواستار حمايت از انها در برابر فرايند ازاد سازي تبادلات تجاري در جهان خواهند شد، مدير كل سازمان تجارت جهاني پيشنهاد كرد دوازده درصد از محصولاتي كه تعرفه هاي تجاري در تجارت انها اعمال مي شود مشمول اين استثنا قرار گيرند.
در مورد پنج درصد از اين محصولات هيچ گونه كاهش حقوق گمركي صورت نخواهد گرفت.
كشورهاي در حال توسعه با استفاده از ساز و كار ويژه حمايت از محصولات مي توانند در صورت افزايش بي رويه واردات يك محصول كشاورزي به اعمال تعرفه بر اين گونه محصولات روي اورند تا از محصولات توليدي خود حمايت كنند. اين سازوكار زماني فعال خواهد شد كه حجم واردات يك محصول به يكباره به يكصد و چهل درصد افزايش پيدا كند.
اين در حالي است كه اين امار و ارقام نتوانست رضايت اعضاي هفت قدرت تجاري جهان را جلب كند و برخي از كشورهاي اعلام كردند اين اعداد جازه دستيابي به توافق نامه اي متعادل و موزون را نخواهند داد.
كشورهاي اروپايي از قدرت هاي نوظهور اقتصادي جهان مانند برزيل و هند انتظار دارند بازارهاي خود را بيش از پيش بر روي محصولات صنعتي و محصولات خدماتي باز كنند و در قبال ان كشورهاي اروپايي نيز تلاش مي كنند بازارهاي كشاورزي خود را باز كنند.
ميشل بارنيه وزير كشاورزي فرانسه گفت هنوز مسائل بسياري در زمينه كشاورزي وجود دارد كه باعث نگراني ماست.
از سوي ديگر ايدارك افزود بسياري از كشورهاي عضو اتحاديه اروپا بويژه با اشاره به ويژگي نامتعادل اين تفاهم نامه/ در اين زمينه ابزار ترديد و يا حتي اظهار مخالفت كرده اند / اين در حالي است كه براساس ماموريتي كه اين اتحاديه به كميسيون اروپايي براي ادامه مذاكرات داده است اين كميسيون بايد به تفاهم نامه اي متعادل و موزون دست يابد.
بنابه اعلام يك منبع اروپايي / فرانسه مجارستان و ليتواني و پس از ان ايتاليا و ايرلند به اين پيشنهاد جديد سازمان تجارت جهاني مخالفت كردند.
فرانسه در برابر ديگر اعضاي اتحاديه اروپا با اعلام اينكه اين متن تاثيري منفي در زمينه كشاورزي خواهد داشت و پيشنهادهاي ارائه شده در زمينه محصولات صنعتي امكان دسترسي واقعي به بازار كشورهاي نوظهور اقتصادي را فراهم نخواهد كرد افزود اين كشور در شرايطي نيست كه بتواند متن را در حالت كنوني بپذيرد.
ايتاليا نيز از سوي ديگر بويژه از فقدان تضمين هاي لازم در زمينه محصولات كشاورزي اظهار تاسف شديد كرد.
سيلويو برلوسكني نخست وزير ايتاليا با منعكس كردن نگراني هاي وزراي اتحاديه اروپا در ژنو / در گفتگو با نيكلا ساركوزي رئيس جمهور فرانسه نگراني شديد خود را از اينكه در اين طرح پيشنهادي به منافع ايتاليا انچنان اهميتي داده نشده است به شدت اظهار نگراني كرد.
ساركوزي روز پنج شنبه و پيش از ارائه پيشنهادهاي جديد سازمان تجارت جهاني اعلام كرده بود فرانسه كه نخستين هدف يارانه هاي كشاورزي در اتحاديه اروپا به شمار مي رود در شرايط كنوني نمي تواند توافق نامه سازمان تجارت جهاني را امضا كند.
از سوي ديگر برخي ديگر از كشورهاي عضو اتحاديه اروپا مانند انگليس / هلند/ المان و اتريش امروز شنبه از پيشنهادهاي جديد پاسكال لامي حمايت كردند.
با اين حال پيتر ماندلسون كميسر تجاري اتحاديه اروپا روز جمعه اعلام كرد همچنان اميدواري زيادي به حصول توافق در سازمان تجارت جهاني درباره مذاكرات ازاد سازي تجاري در جهان موسوم به دور دوحه وجود دارد.
ماندلسون خاطر نشان كرد به عقيده من شرايط مناسب است و ما مي توانيم به انقعاد توافق درباره مذاكرات سازمان تجارت جهاني اميدوار باشيم.
وي افزود نتيجه اي كه حاصل مي شود توافق نامه اي است كه كامل و عالي نيست اما براي اينده اقتصاد و توسعه جهاني مفيد است.
به علت اختلاف نظر هاي زياد بين كشورهاي در حال توسعه و كشورهاي صنعتي روند مذاكرات يادشده در ژوييه سال دو هزار و شش به بن بست رسيد. اما ضرب الاجل اين مذاكرات تا كنون چندين بار تمديد شده است. مشكل اصلي كه در مسير اين مذاكرات وجود دارد، تعيين ميزان كاهش يارانه هاي كشاورزي كشورهاي ثروتمند جهان است . كشورهاي عضو سازمان تجارت جهاني انتظار داشتند در سال دو هزار و پنج و دو هزار و شش به توافقي در اين خصوص برسند اما تاكيد گروههاي اصلي شركت كننده در اين مذاكرات بر منافع خود مانع از تحقق اين هدف شد.
154/106/0003/1013/10101
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]