واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: انتخاب سرنوشتساز سينگ
پيرمحمد ملازهى -راى اعتماد اخير مجلس ملى هند به دولت مانموهان سينگ، نخست وزير حزب كنگره باعث شده است كه احزاب مخالف اجرايى كردن توافق هستهاى آمريكا و هند يك ائتلاف جديد تشكيل دهند و اعلام نمايند كه به مخالفتهاى خود ادامه خواهند داد. دولت سينگ با اكثريت بسيار ضعيفى با اختلاف نوزده راى توانست بر قدرت باقى بماند. احزاب چپ مدعى شدند كه دولت بعضى از نمايندگان را با دادن وعدههايى و از طرق غيرمعقول با خود موافق كرده و يا آنها را تشويق كرده است رأى ممتنع بدهند. حتى در يك شبكه تلويزيونى چند نماينده با بستههاى اسكناس حاضر شده و مدعى شدند كه رشوه دريافت كردهاند كه از شكست دولت حزب كنگره جلوگيرى شود.
حتى اگر واقعا اين ادعاها درست باشد در همين حدى كه چنين نمايندهاى در تلويزيون ظاهر مىشود. و ادعاى خود را در معرض افكار عمومى مىگذارد و نگران عواقب بعدى آن نيست، نشانهاى از وجود دموكراسى در هند است و اين براى كشور بزرگى نظير هند دستاورد قابل توجهى است اما جدا از اينگونه مسائل طراحى شده كسب راى اعتماد دولت از مجلس هند دست آقاى سينگ به عنوان معمار اصلاحات اقتصادى هند را بازمىگذارد كه طرحهاى خاص داخلى و خارجى خود را پيش ببرد. ظاهرا مسير انتخاب شده در هند به رغم اختلافات جدى بر سر كسب قدرت بين دو حزب اصلى يعنى حزب كنگره و حزب بهارابتاجاناتا مورد توافق هر دو حزب است. اهميت اين موضوع لااقل در ارتباط با توافق هستهاى آمريكا و هند در آن است كه هر دو حزب در نظر دارند اين مسير را طى نمايند. برداشت هر دو حزب اقليت آن است كه هندوستان منافع روشنى دارد كه تنها در ارتباط با توافق هستهاى نگريسته نمىشوند.
واقعيت آن است كه هند توافق هستهاى با آمريكا را تنها به اين دليل كه مىتواند شرايط دريافت سوخت هستهاى از گروه 5-4 كشور فروشنده اورانيوم را تسهيل كند امضا نمىكند. موضوع از نظر نخبگان سياسى و اجتماعى هند بالاتر از اين حرفهاست. هند امروز يك قدرت شناخته شده منطقهاى در جنوب آسياست. اما نگاه هند به آينده و تبديل شدن به يك قطب قدرت جهانى است. معماران امروز هند نظير سينگ و واجپايى در داخل اختلاف نظر دارند ولى در اينكه هند جايگاه احترامآميزش را در سياست بينالملل به دست بياورد وحدت نظر دارند. رهبران دو حزب اصلى كنگره و بهارابتاجاناتا به درستى دريافتهاند كه خارج كردن هند از شرايط كنونى كه با فقر گسترده و عقبماندگى فرهنگي، اجتماعى و اقتصادى دست به گريبان است در خلأ قدرت امكانپذير نيست. توازن در سياست خارجى همچنان يك سنت قابل احترام است ولى اين سياست كه احزاب چپ و مخالف دولت روىآن تاكيد دارند و با امضاى قرارداد هستهاى با آمريكا آن را از دست رفته ارزيابى مىكنند از آن حد از قداست برخوردار نيست كه هند را در دور باطل عقبماندگى و فقر عمومى نگهدارد.
مانموهان سينگ اولين سياستمدار هند است كه ضرورتهاى دنياى جديد را به درستى درك كرده است و اگر منصفانه قضاوت شود حركتى كه وى در مراجعه به پارلمان براى كسب راى اعتماد كرد حتى اگر آنطور كه مخالفان ادعا كردهاند راىگيرى واقعا مخدوش باشد، الگويى براى كشورهاى در حال توسعه مىدهد كه در مواقع حساس و ضرورى به دردشان خواهد خورد. اين الگو انتخاب بين منافع شخصي، حزبى و منافع ملى است. سينگ در يك انتخاب تاريخى منافع ملى هند را بر منافع شخصي، حفظ قدرت، منافع حزبى و بقاى دولت حزب كنگره ترجيح داد. در اين انتخاب دشوار سينگ فشارهاى زيادى را تحمل كرد تا آنجا كه در دو هفته آخر حتى بر سر كار حاضر نشد و در خلوت به دنبال راه چاره بود. اكنون راحتتر مىتوان قضاوت كرد كه سينگ با چه انتخاب دشوارى روبهرو بوده است ولى معمار اقتصادى هند ثابت كرد كه معمار سياسى هم هست. انتخاب سينگ به گونهاى بود كه در هر دو حالت شكست و پيروزي، هند را سربلند مىكرد. مانهومان سينگ با اين انتخاب خود هند را در موقعيتى قرار داد كه مخالفانش نيز از او به نيكى ياد خواهند كرد.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]