واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: بیان و نوع سخن گفتن به شدت می تواند معجزه کند. روانشناسان معتقدند که حتی با کلمات و طرز بیان، می توان دل سنگ را آب کرد. «آنتونی رابینز» نویسنده و سخنران آمریکایی، در باره معجزات کلام کتاب های جالبی را به رشته تحریر در آورده است.
او که در 29 فوریه 1960 در شمال هالیوود ،در کالیفرنیا و در خانواده ای فقیر به دنیا آمده، شهرت و محبوبیت زیادی در بین ایرانیان به دست آورده است. محبوبیت او در ایران بیشتر به دلیل کتاب های او درباره موفقیت،مانند «قدرت نامحدود» و «به سوی کامیابی» است. رابینز در سال 1987 کتاب قدرت نامحدود خود را منتشر کرد که در ایران با استقبال مورد توجهی مواجه شد.
او در کتاب «قدرت نامحدود» در مورد تاثیر کلمات بر روحیات انسان و این که چه طور کلمات می توانند انسان را به سوی آرامش راهنمایی کنند می نوسید:«آیا تاكنون عمیقا تحت تاثیر سخنان كسی قرار گرفته اید؟آیا هنوز كلمات جان، اف كندی ،وینسون چرچیل، یا مارتین لوتركینگ را به خاطر می آورید؟این اشخاص با كلام نافذ خود نه فقط من و شما، بلكه ملتی را تحت تاثیر قرار دادند و حتی بعد از مرگ شان هم هنوز سخنان شان دیگران را تكان می دهد.
آیا كلماتی كه به كار می برید، سازنده اند یا نابود كننده؟ برای اینكه تاثیر شگفت انگیز كلمات را در تغییر روحیه دریابید این بار كه خواستید به بیان احساسات خود بپردازند، آگاهانه در انتخاب كلمات، دقت كنید. برداشت و احساس ما نسبت به هر چیز بسته به معنایی است كه به آن چیز می دهیم .»
کلمات دگرگون کننده از نگاه رابینز
«سال ها پیش ، كشفی كردم كه برای همیشه بر زندگی من اثر گذاشت . در یك جلسه اداری، با دو نفر از همكاران نشسته بودیم كه خبر بدی به ما رسید. شدت احساسات هر یك از ما نسبت به آن خبر متفاوت بود. مهمتر آن كه هر یك از ما، احساسش را با كلمه متفاوتی بیان می كرد. من می گفتم ( خشمگینم) دومی می گفت( آزرده ام) و سومی اظهار می كرد ( ناراحتم).
یادم است كه كلمه ( ناراحت) برای بیان چنان وضعیتی ، در نظر من بسیار احمقانه جلوه می كرد . من ناراحت نبودم و جالب این كه نه چنین احساسی داشتم و نه برای بیان آن از چنان كلمه ای استفاده می كردم. با خود فكر كردم اگر نوع كلماتی را كه به كار می بریم تغییردهیم، آیا در الگوی عاطفی ما نیز تغییر ایجاد می شود؟
با خودم عهد كردم كه به مدت ده روز، هر گاه از جا درفتم، به جای كلمات (خشم و عصبانیت)از كلمات( آزردگی و ناراحتی) استفاده كنم. نتیجه برایم تعجب آور بود . فقط با تغییر كلمه ای كه عادتاٌ به كار می بردم شدت احساس منفی من كاهش یافت . گفتن این جمله كه ( این موضوع مرا می رنجاند )به كلی الگوی قبلی مرا در هم ریخت. یكی از كلماتی را كه به طور معمول برای بیان احساسات منفی خود به كار می برید انتخاب كنید، آنگاه كلمه دیگری را به جای آن بگذارید كه الگوی قبلی را در هم بریزد و یا دست كم شدت احساس را كم كند.
هنگامی كه برای بیان حالتی از كلمات تازه و غیر معمول استفاده می كنید بر چسب تازه ای به آن حالت می زنیدو نه فقط از نظر عقلانی، بلكه از نظر عاطفی و احساسی دگرگون می شوید. من كلماتی را كه بلافاصله موجب تغییر عواطف و یا كاهش و افزایش شدت احساسات می شوند، )كلمات دگرگون كننده) می نامم.
چه كلماتی تاثیر نیرومندتری بر شما دارند؟ كلمات نوازشگر؟ تحسین آمیز؟ اعجاب آور؟ اغراق آمیز؟
این بار كه در مركز توجه جمعی قرار گرفتید و میزان آدرنالین خون تان بالا رفت نام آن را هیجان بگذارید نه ترس.»
ضرب المثل ها قوی تر از واقعیت
رابینز در کتاب قدرت نامحدود در مورد قدرت شگفت انگیز تمثیل ها و ضرب المثل ها سخنان جالبی به میان می آورد:«استفاده از كلمات دگرگون كننده نه تنها به رفع الگوهای رنج كمك می كند، بلكه می تواند میزان لذت را نیز افزایش دهد نه فقط كلمات، تاثیری نیرومند بر عواطف ما دارند بلكه مجموعه های خاصی از لغات( كه آنها را به عنوان تمثیل بكار می بریم.) تاثیری خارق العاده و دگرگون كننده دارند.
مثلاٌ ممكن است بگویید( از دست فلانی عصبانی هستم.) یا بگویید ( فلانی از پشت به من خنجر زد.) كدامیك از این دو بیان قوی تر است؟ مسلم است كه احساس خنجری كه از پشت بزنند، اثری عمیق دارد. معمولاٌ تمثیل های ما بسیار قوی تر از واقعیت هستند.
موقعی كه پسر من ( جاشوا) شش ساله بود یكی از دوستانش مرد، و او با چشمان گریان به خانه آمد .
به او گفتم( عزیزم می دانم چه احساسی داری. اما علتش این است كه تو هنوز یك كرم ابریشم هستی.) با این گفته فكر او منحرف شد. بعد شرح دادم كه كرم ابریشم ابتدا بصورت كرم است و موقعی كه به دور خود پیله ای می تند، ظاهراٌ مرده به نظر می رسد.
اما در واقع چنین نیست. جاشوآگفت( بله او در حال تبدیل شدن به پروانه است)
گفتم ( درست است و این آغاز زندگی تازه اوست. تو نمی توانی دوست خود را ببینی زیرا او هم اكنون زیباتر و نیرومندتر از همیشه بر بالای سر ما پرواز می كند. گاهی اوقات كافی است كه به خدا اعتماد كنیم، زیرا اوست كه می داند چه موقع ما باید به پروانه مبدل شویم....)»
ما هم باید سعی کنیم که در موقعیت کنونی که روابط اجتماعی و نوع بیان به شدت در زندگی ما تاثیرگذار هستند با به کارگیری کلمات مناسب و بیانی مطلوب روابط مان با دیگران را بهبود بخشیده و رامشرا برای زندگی مان به ارمغان آوریم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 220]