واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پالايشگاه طلايي در شهر نصف جهان
اقتصاد. وزارت نفت . پالايشگاه اصفهان
پالايشگاه اصفهان با حدود سي سال قدمت ، فعال و استوار در راه تحولي بزرگ پيش ميرود و عنوان پالايشگاه طلايي را نصيب خود كرده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، پالايشگاه اصفهان در سال ۱۳۵۸فعاليت خود را آغاز كرد و هنوز زماني طولاني از بهره برداريش نگذشته بود كه بيش از ۱۲بار آتش داغ بمبارانهاي دشمن بعثي را بر پيكره تاسيساتش در دوران جنگ تحميلي تجربه كرد . كاركنان غيرتمند اين تاسيسات با تلاش شبانه روزي خود در دوران جنگ اجازه ندادند كه فتنه افكني دشمن عرضه سوخت به مناطق جنگي را متوقف كند. در حاليكه ۱۴نفر از زحمتكشان اين پالايشگاه در اين راه شهيد و تعداد زيادي معلول و جانباز شدند، راه اندازي يك واحد كه توسط خارجيها سه ماه زمان لازم داشت را ۲۵روزه سرپا و فعال كردند.
پالايشگاه اصفهان در منطقهاي با مساحت كل ۳۴۰هكتار شامل ۳۳۰هكتار محوطه هاي صنعتي ، ۱۰هكتار فضاي سبزداخلي ، ۶۶هكتار فضاي سبز خارج ازمحوطه و ۲۰هكتار جنگل كاري در اطراف است و در ارتفاع ۱۶۸۵متري از سطح دريا در شمال غربي اصفهان واقع ميباشد.
۲۵درصد سطح پالايشگاه فضاي سبز است كه چهار درصد بيشتر از استاندارد بين المللي ميباشد.
پالايشگاه اصفهان در راستاي اداره پالايشگا هها به صورت شركت كه در دولت هفتم اتفاق افتاد به شركت پالايش نفت اصفهان تغيير نام يافت. در دولت نهم و در راستاي اجراي اصل ۴۴قانون اساسي در وزارت نفت اين شركت اولين شركت از مجموعه شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي است كه سهام آن وارد بورس شده است.
اين شركت ۲۲درصد از فرآوردههاي نفتي مورد نياز كشور را شامل گازمايع ، بنزين، نفت سفيد، نفت گاز ، نفت كوره ،سوختهاي هوايي، انواع حلال ، روغن خام ، گوگرد ، نيتروژن و هيدروژن را توليد ميكند. فرآوردههاي توليدي اين شركت نياز استانهاي اصفهان، چهارمحال وبختياري و يزد و بخشهايي از مركز، غرب و جنوب غربي كشور را تامين ميكند.
ظرفيت پالايش نفت خام شركت پالايش نفت اصفهان ۳۷۵هزار بشكه در روز است و روزانه ۶۳هزار و ۵۰۰مترمكعب انواع فرآوردههاي نامبرده را توليد ميكند.
شركت پالايش نفت اصفهان نفت خام مورد نياز خود را از حوزه نفتي مارون در فاصله ۷۰كيلو متري شهر اهواز و از طريق هفت ايستگاه تقويت فشار و خط لوله اي به طول ۴۳۰كيلومتر تامين ميكند. آب خام مورد نياز اين شركت نيز از رودخانه زاينده رود برداشت و از طريق خط لولهاي به طول ۲۷كيلومتر به پالايشگاه منتقل ميشود.
حجم ذخاير نگاهدارنده نفت خام ( خوراك پالايشگاه اصفهان ) در حال حاضر دو ميليون و ۷۰۰هزار بشكه است كه با بهره برداري از سه مخزن ۵۰۰هزار بشكه اين اين رقم به چهار ميليون و ۲۰۰هزار بشكه افزايش خواهد يافت ، اما براساس استاندارد حداكثر سه ميليون و ۷۰۰هزار بشكه نفت خام در اين مخازن نگاهداري ميشود. اين شركت در مجموع داراي ۱۳۰مخزن نگاهدارنده نفت خام و فراورده توليدي است.
پالايشگاه اصفهان مجهز به سيستمهاي تصفيه آبهاي آلوده به مواد نفتي و املاح معدني است. اب الوده به مواد نفتي به روش بيولوژيك و با استفاده از باكتريهاي نفت خور تصفيه و قابل خوردن ميشود. همچنين آب داراي املاح معدني با استفاده از روش اسمز معكوس تصفيه و قابل استفاده ميشود.
شركت پالايش نفت اصفهان در راستاي برنامههاي دولت براي افزايش توليد بنزين و فرآوردههاي نفتي سبك و همچنين بهبود عملكرد و بازدهي خود ، اجراي طرح جامع توسعه فرآيند و بهينهسازي پالايشگاه اصفهان را در دست اجرا دارد.
اين طرح در چهار محور اساسي مطالعات مهندسي پايه طرح توسعه فرآيند و بهينهسازي پالايشگاه اصفهان، بهينهسازي واحدهاي موجود پالايشي و ايجاد واحدهاي جديد در پالايشگاه موجود به روشي كه ظرفيت پالايشگاه معادل ۳۶۰ هزار بشكه در روز تنظيم شود ، احداث واحدهاي جديد پالايشي و اب و برق و بخار مورد نياز در محدوده پالايشگاه جديد ( پالايشگاه جنوبي) و تغيير سيستم كنترلي پالايشگاه موجود از حالت نيوماتيك و قديمي به سيستم پيشرفته و الكترونيكي و احداث ساختمانهاي كنترل مركزي براي پالايشگاههاي شمالي وجنوبي تعريف شده است.
بودجه مورد نياز اين طرح ۱۷هزار و ۴۱۸ميليارد ريال، حدود ۱/۵ميليارد يورو و ۵/۲ميليون دلار آمريكا و زمان بهره برداري از اين طرح اواخر سال ۱۳۹۱به طور تدريجي پيش بيني شده است.
منوچهر آقانژاد مديرعامل شركت پالايش نفت اصفهان از اهداف اجراي اين طرح را توجه خاص به مشتري گرايي، بهينهسازي مصرف انرژي و توجه به محيط زيست ، كاهش هزينههاي جاري عمليات، ارتقاي كيفيت محصولات اصلي مطابق با استاندارد فرآوردههاي نفتي اروپا با استفاده از واحدهاي فرآيندي جديد ، كاهش توليد محصولات سنگين و افزايش توليد محصولات سبك و با ارزش به طور عمده بنزين با احداث واحدهاي فرايندي جديد تصفيه ته مانده برجهاي تقطير و شكست مولكولي و اصلاح و رفع تنگناهاي عملياتي در واحدهاي موجود عنوان كرد.
به گفته اين مقام مسئول ، با اجراي طرح جامع توسعه شركت پالايش نفت اصفهان توليد گاز مايع با ۲/۴برابر به ۳۰هزار بشكه در روز و همچنين توليد بنزين با ۲/۲۸برابر به ۱۲۳هزار و ۳۰۰بشكه در روز ميرسد. سوخت هواپيماي جنگنده نيز از ۵۱۵بشكه درروز كنوني به ۱۲۵۸بشكه در روز، روغن خام سبك و سنگين از ۱۳هزار بشكه درروز كنوني به ۱۵۳۸۰بشكه درروز افزايش خواهد يافت.
مدير عامل شركت پالايش نفت اصفهان تصريح كرد ،با اجراي طرح جامع توسعه پالايشگاه اصفهان توليد گازوئيل با كاهش گوگرد از ۱۱۸هزار و ۱۰۰بشكه درروز كنوني به ۱۰۹هزار و ۳۰۹بشكه درروز افزايش خواهد يافت.
توليد نفت كوره و نفت سفيد نيز كاهش خواهد يافت . توليد نفت سفيد روزانه ۱۰هزار بشكه كاهش مييابد . زيرا نفت سفيد مصرف ندارد و ظرفيت كاهش يافته به توليد بنزين اختصاص مييابد. گوگرد در نفت سفيد توليدي در اين طرح كاهش مييابد و امكان صادرات آن نيز فراهم خواهد شد. ته مانده برج تقطير در خلاء نيز از ۳۰هزار بشكه كنوني به ۱۸هزار بشكه در روز كاهش مي يابد ، در حاليكه توليد سوخت جت از ۸۱۰۰بشكه كنوني در روز به ۱۳هزار و ۴۵۰بشكه در روز افزايش خواهد يافت.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]