واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: مهاجرت و بيكاري؛ موانع عمده توسعه نيافتگي لرستان
سرويس شهرستانها: مهاجرت و بيكاري در لرستان موجب توسعهنيافتگي در اين استان شده است.
به گزارش مهر، براساس آمار سازمان مديريت و برنامهريزي استان لرستان به عنوان اولين سرشماري عمومي نفوس و مسكن كشور در سال 1335 مشخص شد كه لرستان 519 هزارو692 نفر جمعيت دارد كه از اين ميزان جمعيت 89/78 درصد در نقاط روستايي و مناطق عشايري متمركز بودند و فقط 11/21 درصد در شهرها زندگي ميكردند.
به عبارت ديگر، جمعيت غالب استان در آن سالها را روستانشينان و عشاير تشكيل ميدادند كه شغل اصلي اين جمعيت كشاورزي معيشتي و دامداري بود.
پس از گذشت 10 سال يعني در سال 1345، جمعيت استان به 691 هزارو796 نفر رسيد كه از اين مجموع 02/76 درصد روستاييان و عشاير و 98/23 درصد ديگر را شهرنشينان تشكيل ميدادند و اكثر شاغلين فعالان بخش كشاورزي بودند.
از سويي مطالعات موردي انجام گرفته در كشور ما كه پيرامون مهاجرت و علل و ابعاد آن صورت گرفته، حكايت از آن دارد كه نزديك به 85 درصد مهاجرين داخلي به دنبال يافتن كار بوده يا اينكه كار با درآمد و مزاياي بيشتر را طلب ميكردند.
در سال 1375 جمعيت به يك ميليون و 584 هزارو434 نفر و ضريب شهرنشيني نيز به 65/53 درصد افزايش مييابد از اين رو براي اولين بار جمعيت شهري استان از نفوس روستايي سبقت ميگيرد.
تركيب اشتغال بخشي نيز دلالت برآن دارد كه سهم شاغلين بخش كشاورزي به 3/30 درصد تنزل كرده و در مقابل نسبت اشتغال بخشهاي صنعت و معدن و خدمات به ترتيب به 8/37 درصد، 89/42 درصد افزايش مييابد.
در سال 1385 جمعيت استان لرستان يك ميليون و 716 هزارو527 نفر اعلام شده است كه 43/59 درصد آنها در شهرها زندگي كرده و بقيه را روستاييان تشكيل ميدهند.
به نظر ميرسد كه تبديل تعدادي از نقاط روستايي به شهر و مركز شهري و سرريز شدن نيروي شاغل در بخش كشاورزي از جمله دلايل اصلي افزايش جمعيت شهرنشيني باشد و پيشبيني شده كه در سال 1400 خورشيدي جمعيت استان به 3/2 ميليون نفر بالغ ميشود كه نزديك به 70 درصد آنها ساكن شهرها شده و فقط 30 درصد ديگر در روستاها و نقاط روستايي باقي ميمانند.
در لرستان نيز سالانه حداقل 8 تا 9 هزار نفر از نيروهاي بخش كشاورزي ديگر جايي براي كاركردن خود برروي اراضي كشاورزي نمييابند و ناگزيرند به دنبال يافتن كار و درآمد ديگري باشند.
بنابر مفاد نظريه پايه توسعه در سال 1400 خورشيدي، سهم اشتغال بخشهاي كشاورزي، صنعت و خدمات استان لرستان به ترتيب حدود 20، 30 و 50 درصد تخمين زده شده است.
با افزايش جمعيت، تراكم نيروي كار برواحدهاي كشاورزي افزايش يافته و پيامد آن كاهش بهرهوري در واحد سطح است لذا سرريز بودن نيروي كار در اين بخش بديهي است.
از سوي ديگر ماشيني شدن صنايع و مازاد نيروي كار را به صورت مضاعف نمايان ميسازد و اگر نتوان براي اين نيروي مازاد در محل كار ايجاد كرد، روند مهاجرت سير صعودي پيدا ميكند. معاون برنامهريزي استانداري لرستان در گفتگو با مهر يكي از دلايل مهم بيكاري در لرستان را رشد بالاي مهاجرت از روستاها به شهرها عنوان كرد و افزود: وضع مهاجرت روستاييان به شهرهاي لرستان روند افزايشي دارد به نوعي كه كساني كه وارد شهرها ميشوند، خواستار شغلي جديد براي خود هستند.
سيدرضا دهناد، گفت: روند مهاجرت در لرستان موجب شده كه علاوه بركاهش جمعيت فعال در بخش كشاورزي و دامداري، جمعيت غيرمتخصص جوياي كار در بخشهاي ديگر شهرها با افزايش مواجه شود.
وي با بيان اينكه مشكل بيكاري در استانهاي حاشيه زاگرس پديدهاي همهگير است، افزود: يكي ديگر از مشكلاتي كه در زمينه ايجاد اشتغال با آن مواجهيم، سيل عظيم فارغالتحصيلان دانشگاهها است كه با نيازهاي موجود در بازار لرستان همخواني ندارند.
وي با بيان اينكه استعدادها و نيازهاي لرستان در بخشهاي مرتبط با آب است، گفت: اين درحالي است كه عمده فارغالتحصيلان استان لرستان در رشتههاي علوم انساني هستند.
او آينده را از آن مناطقي دانست كه داراي آب فراوان هستند و گفت: جوانان بايد مطابق با نيازهاي منطقه خود در دانشگاهها پذيرش شوند.
دهناد با اشاره به اينكه در حال حاضر آمار واقعي از بيكاران لرستان دردست نيست، ادامه داد: افراد بسياري در استان وجود دارند كه اشتغال دارند اما شاغل به معناي قانوني نيستند و اين افراد نيز در آمارگيريها جزو بيكاران حساب ميشوند.
به گفته وي برخي از شاغلين بخش كشاورزي، دامداري و ساير بخشها با توجه به اينكه شاغل به معناي قانوني نيستند در آمارهاي سالانه جزو بيكاران محسوب ميشوند.
معاون برنامهريزي استانداري لرستان با اشاره به اينكه در قالب كار گروه اشتغال در سال گذشته بيش از 17هزار شغل ايجاد شده است، تصريح كرد: در حال حاضر بيش از يك هزار ميليارد تومان طرح در بانكها داريم كه منتظر اعطاي تسهيلات بانكي است.
وي با اشاره به اينكه در سال گذشته بيش از دو هزار ميلياردتومان وام خوداشتغالي به متقاضيان داده شده است، افزود: روند ايجاد شغل در استان رضايتبخش است.
اين مسئول همچنين با اشاره به انتقادات وارد شده در خصوص سرمايهگذاري نكردن در استان، ضمن ابراز رضايت از روند حضور سرمايهگذاري در لرستان، خاطرنشان كرد: هماكنون پروژههاي بزرگي چون سد و نيروگاه رودبار، آزادراه خرمآباد --- پل زال، كارخانههاي فولاد داير شده، كارخانههاي آب معدني، منطقه ويژه اقتصادي در استان لرستان آغاز شده است.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]