واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: پيشنهاد كارشناسان براي رهايي از بحران خشكسالي: فاضلاب تصفيه شده منبع جديدي براي شرب است/ تاسيس شبكه هاي جمع آوري فاضلاب ضروريست
با توجه به وقوع خشكسالي در چند سال اخير و اوج اين خشكسالي ها در سال جاري، كارشناسان كشورمان معتقدند كه با يك برنامه ريزي اصولي نه تنها مي توان از آب فاضلاب براي مصارف كشاورزي بهره گرفت ، بلكه همچون ساير كشور ها با تصفيه و راه اندازي سيستم تصفيه و بازيافت مي توان از آب فاضلاب براي شرب نيز استفاده كرد.
*بازيافت آب فاضلاب قابل استفاده براي شرب
فريبرز عباسي كارشناس بخش كشاورزي در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران ،با اشاره به وقوع خشكسالي هاي اخير در كشور و لزوم استفاده از آب فاضلاب در بخش كشاورزي به ايجاد ساختار و تبيين و اعمال روشهاي بازدارنده و پيشگيرانه از آلودگي منابع آب و پشتيباني فني و كارشناسي و روشهاي صحيح دفع و تصفيه فاضلاب اشاره كرد.
وي استفاده از روشهاي نوين و پيشرفته براي تصفيه آب و فاضلاب و اجراي طرحها و پروژه ها متناسب با شرايط اقليمي را از ضروريات امر دانست وتصريح كرد: روشهاي مدرن آبياري سطحي و توسعه آبياري تحت فشار باتوجه به شرايط آب و هوايي كشور، روشهايي موثر در استفاده بهينه از منابع آبي هستند ، همچنين استفاده از آبهاي مكانيزه سبب صرفه جويي مصرف آب قابل شرب كشاورزي مي شود.
اين كارشناس كشاورزي خاطر نشان كرد : استفاده مجدد از فاضلاب تصفيه شده(به عنوان يك منبع آب) در تقابل با رشد جامعه نيست، بلكه همخوان با آن است و لازم است توجهي دوچندان بدان داشت و اصطلاحاً بايد «از هم اكنون، آينده را مهندسي كرد» چون در آينده خشكسالي ها بيشتر خواهد شد.
در ادامه حسين حسن پور كارشناس آب وزه كشي كشاورزي نيز با توجه به بحران آب در دنيا و كه يك مسئله فراگير و همه گير است، استفاده از آب فاضلاب با شرط تصفيه مناسب و كامل و بالا بردن كيفيت آن در بخش كشاورزي را امري اجتناب ناپذير دانست.
وي به شرايط نگهداري فاضلاب اشاره كرد و افزود: اگر شرايط نگهداري ضايعات، تصفيه و بالا بردن كيفيت آب، محل احداث تصفيه خانه، انتقال و جمع آوري فاضلاب، هماهنگي فاضلابها براي ورود به تصفيه خانه به درستي رعايت شود، قابل استفاده در بخش كشاورزي و شرب است.
حسن پور با اشاره به اينكه استفاده از آب تصفيه شده فاضلاب براي آبياري فضاي سبز شهرها مناسب است ،تاسيس شبكه هايي كه تمامي فاضلاب ها هر منطقه اي وارد يك مخزن شوند را براي آبياري پاركها، فضاي سبز، شستن خيابانها، حتي بخش كشاورزي به شرطي كه به محصولات باغي و زراعي آسيب نرساند را ضروري دانست.
اين كارشناس كشاورزي با اشاره به اينكه در مجاورت بعضي از شهرهاي بزرگ براي آبياري اراضي كشاورزي از آب فاضلاب هاي تصفيه شده و تصفيه نشده استفاده مي شود ،تصريح كرد: اين آبهاي تصفيه نشده مشكلاتي را براي بعضي از بخش هاي كشاورزي ايجاد مي كنند اما آبهاي تصفيه شده مشكلات كمتري را به وجود مي آورند.
وي فاضلاب ها را منابع پتانسيلي دانست كه كشاورزان از ان استفاده مي كنند و افزود: فاضلابها منابعي هستند كه كشاورزان به دليل كمبود آب ،مجبور به استفاده از آنها هستند، بنابر اين بايد شرايط استفاده بهينه از اين فاضلاب ها براي كشاورزان فراهم و با مديريت صحيح درباره محصولات خاص مانند درختچه هايي كه براي علوفه دام مورد استفاده دارند به مصرف برساند.
* يكسان نبودن توزيع آب در كشور
حسين بابازاده كارشناس كشاورزي نيز با بيان اينكه توزيع آب در كشور ما يكسان نيست ،تصريح كرد: در نقاط شمالي آب فراوان و در نقاط مركزي آب كم است، بنابراين امكان توسعه آبياري مكانيزه در كشور وجود ندارد.
وي با بيان اينكه چنانچه راندمان آبياري بخش كشاورزي به 70 درصد برسد نيازي به آبياري با آب فاضلاب وجود نخواهد داشت ،تصريح كرد: بدليل وجود سيستم آبياري سنتي در كشور و محدوديت هاي اقتصادي اجتماعي و فني امكان استفاده و توسعه روش هاي مكانيزه آبياري وجود ندارد.
بابازاده استفاده از آب فاضلاب براي آبياري اراضي كشاورزي را به كل كشور تعميم نداده و گفت: استفاده از آب فاضلاب براي مصرف در بخش كشاورزي مربوط به برخي استانها مانند خوزستان، كرمان و جنوب تهران است بنابراين استفاده از آب فاضلاب به شرط اينكه كيفيت آن به استاندارد مصارف گياهي برسد قابل استفاده است و هم اكنون راندمان آب قابل شرب در كشاورزي 35-30 درصد است كه اگر به 70 درصد برسد نيازي به مصرف آب فاضلاب با توجه به مضراتي كه براي انسان و دام دارد، نخواهيم داشت.
وي با بيان اينكه صيانت از خروج آب از كشور به نحو مطلوب ،افزايش بهره وري و كارايي مصرف آب و استفاده از سيستم هاي مكانيزه آبياري از روشهاي استفاده بهينه از منابع آبي هستند، تصريح كرد: يكي از روش هاي افزايش كارايي آب استفاده از سيستم هاي مكانيزه آبياري است بنابراين استفاده مجدد از فاضلاب هاي كشاورزي، صنعتي، شهري در حفظ منابع آبي و همچنين فرهنگ سازي در زمينه مصرف آب و حمايت مسئولان از كشاورزان و استفاده از روش هاي ترويج كشاورزي در استفاده از روش هاي آبياري مي تواند در مصرف بهينه آب آبياري كشاورزي تاثير بسزايي داشته باشد.
* فاضلاب ها منابع آبي در آينده
آمنه معزي كارشناس موسسه تحقيقات آب در وزارت نيرو نيز با بيان اينكه در بسياري از كشورهاي پيشرفته جهان از فاضلابها به عنوان يكي از منابع آبي استفاده مي كنند، افزود: منابع آبي شامل پنج گروه اصلي شامل آبهاي سطحي، زير زميني، آب باران، آب شيرين كن ها و آب فاضلاب هستند كه با توجه به كمبود آب در تمام دنيا توجه به آب فاضلاب به عنوان يكي از منابع آبي در آينده حائز اهميت است.
وي گفت: فاضلاب ها شامل فاضلاب صنعتي و شهري بسته به نوع صنعت و با توجه به پيش تصفيه يا تصفيه اي كه به فاضلاب صورت مي گيرد حائز اهميت است.
معزي با اشاره به اينكه بر اساس تحقيقات انجام شده هم اكنون استفاده از آب فاضلاب در بخش كشاورزي راهكاري مناسب به نظر مي رسد، خاطر نشان كرد: استفاده از فاضلاب بعضي از صنايع در بخش كشاورزي به دليل استفاده از فلزات سنگين بايد با احتياط بيشتري صورت بگيرد./ل
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]