واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: سيداحمدخاتمي در گفتوگو با ايسنا: نماز جمعه سرمايه ارزشمند ديني و ملي است بايد كار فرهنگي بيشتري براي نماز جمعه انجام شود
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
آيتالله سيداحمد خاتمي امام جمعهي موقت تهران در ارتباط با اهميت نماز جمعه ميگويد: نماز جمعه، نمازي عبادي - سياسي است. اركان نماز را در خود دارد و در كنار آن ، اين مساله مطرح است كه امام جمعه يا خود بايد امام معصوم باشد يا نايب امام معصوم و يا نمايندهي آنان باشد و اين ويژگي نماز جمعه را به نمازي عبادي - سياسي تبديل كرده است؛ به ديگر عبارت، منصب نماز جمعه منصب حكومتي است.
نگاه به نماز جمعه نبايد همانند نگاه به يك نماز عادي باشد
خاتمي كه به مناسبت فرا رسيدن سالگرد اقامه اولين نماز جمعه پس از پيروزي انقلاب اسلامي از سوي مرحوم آيتالله طالقاني با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (اسنا) گفتوگو ميكرد، افزود : از سوي ديگر نماز جمعه دو خطبه دارد كه به تعبير روايات جاي دو ركعت است؛ دو خطبهاي كه هم دعوت به تقوا در آن است و هم طرح مسائل سياسي داخلي و خارجي. به اين ترتيب نگاه به نماز جمعه نبايد همانند نگاه به يك نماز عادي باشد.
نماز جمعه سرمايهي ارزشمند ديني و ملي است
وي با بيان اين كه شايد روايتي كه از پيامبر اكرم (ص) رسيده است كه « كسي سه جمعه بدون عذر در نماز جمعه شركت نكند منافق است» نظر به كساني دارد كه در حقيقت در تعارض با نبي اكرم (ص) و حكومت نبوي هستند، اظهار كرد: در طول تاريخ اسلام اين چنين بوده است كه هرگاه مردم ميخواستند وفاداريشان را به حكومتي اثبات كنند در نماز جمعه آن حكومت شركت ميكردند و هر گاه ميخواستند اعتراضي را بيان كنند، در نماز جمعه شركت نميكردند؛ به اين ترتيب سخن اين است كه نماز جمعه، نماز حكومت اسلامي است و نگاه ما به اين نماز بايد نگاه به يك سرمايهي ارزشمند ديني و ملي باشد.
خاتمي افزود: در طول سالهاي گذشته يعني سه دهه كه از انقلاب ميگذرد نماز جمعه كارايي موثر و بسيار مهمي خود را نشان داده است. به طور مثال در دورهي هشت سالهي دفاع مقدس كانون اعزامات و جمعآوري كمكهاي مالي، نماز جمعه بود.
فصاحت و بلاغت ائمه جمعه بر شكوه نماز ميافزايد
سيداحمد خاتمي در تشريح نكته اول گفت : فصاحت و بلاغت ائمه جمعه و پرمحتوا بودن خطبههاي خطيب جمعه از عواملي است كه ميتواند بر شكوه نماز جمعه بيفزايد. در كنار همهي اينها اختصار خطبهها جاذبهي بيشتري براي نماز جمعه ايجاد ميكند.
بايد از همهي اقشار جامعه نمايندگاني در ستاد نماز جمعه حضور داشته باشد
امام جمعه موقت تهران ادامه داد : نكتهي دوم در مورد ستادهاي نماز جمعه است. بايد از همهي اقشار جامعه نمايندگاني در ستاد نماز جمعه حضور داشته باشد ؛ يعني در ستادهاي نماز جمعه بايد نمايندگاني از آموزش عالي، آموزش و پرورش، صدا و سيما، سازمان تبليغات و از همهي نهادهايي كه نهاد فرهنگي محسوب ميشوند حضور داشته باشند. اين امر سبب ميشود همهي اقشار نماز جمعه را نماز خود بدانند، به اين جهت كه ميبينند نمايندهاي از آنان هم در ستاد نماز جمعه حاضر است. فايدهي اين كار اين است كه سبب ميشود حضور بيشتري از مردم را در نمازهاي جمعه شاهد باشيم؛ چون آن كسي كه در آموزش و پرورش يا آموزش عالي است، به نكاتي توجه دارد كه چه بسا كسي كه در اين جايگاه نيست به آنها نميرسد و توجه نميكند .
دولت ساخت مصلاهاي نماز جمعه را به عنوان يك پروژهي ملي نگاه كند
خاتمي همچنين با اشاره به اهميت مكان نماز جمعه و بيان اين كه بين مكاني كه مردم در گرما از گرما و در سرما از سرما در آن اذيت ميشوند و مكان ديگري كه داراي امكانات مناسبي است، خيلي تفاوت وجود دارد، گفت: گرمايش مناسب در زمستان، سرمايش مناسب در تابستان و معطر بودن فضاي نماز جمعه ميتواند رغبت بيشتري را براي نمازگزاران ايجاد كند. من دو سال پيش در نماز جمعه مطرح كردم كه دولت محترم مصلاهاي نماز جمعه را به عنوان يك پروژهي ملي ببيند، مثل ورزشگاهها، همان طور كه براي ورزشگاهها رديف بودجه جداگانهاي در نظر گرفته ميشود، براي مصلاها هم رديف بودجهي جداگانهاي در نظر گرفته شود ؛ زيرا با توجه به هزينههاي سنگين ساخت و ساز و مشكلات اقتصادي كه در جامعه است نميتوانيم بگوييم كه مردم اين مكانها را بسازند؛ البته اهل خير هميشه اهل خير بودهاند، هستند و خواهند بود، و اگر خودشان اين توانايي را داشته باشند، اين كار را انجام ميدهند، اما نظام ما نظام ديني و اسلامي است و اين مساله را بايد جزء هزينههاي نظام به حساب آورد؛ البته آنگونه كه جسته و گريخته از مسوولان شنيدهام، گويي دولت محترم مبلغ خوبي را براي ساختن مساجد و مصلاها قرار داده. اميد است كه سال به سال اين رديف بيشتر شود تا به جايي برسيم كه شهري بدون مصلاي مناسب، نداشته باشيم .
با توجه به جايگاه نماز جمعه، انتظار كار فرهنگي بيشتري براي آن ميرود
وي همچنين به نقش رسانهها در هرچه باشكوه برگزار شدن نمازهاي جمعه اشاره كرد و گفت : رسانهها و صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، به ويژه سيماي جمهوري اسلامي ميتوانند نقش بسيار برجستهاي در باشكوه برپا شدن نماز جمعه داشته باشند. مثلا در شبهاي جمعه برنامههاي فرهنگي مناسب در اين ارتباط داشته باشند، به نحوي كه مردم را از شب جمعه براي شركت باشكوه در نماز ظهر جمعه آماده كنند؛ البته اين امر به شبهاي جمعه اختصاص ندارد و راديو و تلويزيون ميتوانند روزهاي جمعه برنامههايي در اين زمينه داشته باشند؛ گرچه من خبر دارم كه برنامههاي خوبي در حال حاضر پخش ميشود ، اما با توجه به جايگاه نماز جمعه، انتظار كار فرهنگي بيشتري براي اين نماز وجود دارد.
ساعت پخش خطبهها از سيما حتيالامكان يك زمان ثابت باشد
سيداحمد خاتمي در ادامه به اهميت نماز جمعه تهران اشاره كرد و افزود : در طول اين 30 سال نماز جمعهي تهران به عنوان امالقراي نظام جمهوري اسلامي از ويژگي خاصي برخوردار بوده و هست. افتخار نماز جمعهي تهران اين است كه امام جمعهاش ولي فقيه، مقام معظم رهبري آيتالله خامنهاي است و خطبههاي ائمه جمعه آن در عرصههاي داخلي و خارجي، بهويژه در ايام دفاع مقدس بسيار تاثيرگذار بوده است، كه اين امر ميطلبد صدا و سيما براي اين خطبهها حساب جداگانه باز كند و ساعت پخش خطبهها حتيالامكان يك زمان ثابت باشد .
حداقل 20 ساعت براي خطبهها كار و مطالعه ميكنم
امام جمعه موقت تهران ادمه داد : به همين بهانه محضر شريف ملت ايران عرض ميكنم كه اينجانب به عنوان يكي از خطباي موقت نماز جمعهي تهران حداقل 20 ساعت براي خطبهها، هم براي خطبهي اول و هم خطبهي دوم كار و مطالعه ميكنم و براي خطبهي دوم با كارشناسان برتر هر حوزهاي كه ميخواهم موضوعي را مطرح كنم مشورت ميكنم، تا آنچه در تريبون گفته ميشود نظرات رسمي نظام اسلامي باشد. خدا را شاكرم سي و هفتمين خطبه ايراد شد و در طول اين مدت شاهد تشويق نمازگزاران و مردم بوديم و ما مديون تشويقها و تذكرات مردم عزيز هستيم. تشويقها ، تذكرات و نقدهاي آنها ميتواند در بهتر شدن اين امر بسيار تاثيرگذار و براي ما در ادامهي اين مسير مدد خوبي باشد.
آنچه در نماز جمعه گفته ميشود تذكر است نه امر و دستور
وي در پاسخ به اين پرسش كه «مسوولان به ويژه مسوولان دولتي چه ميزان بايد به صحبتهايي كه از سوي ائمه جمعه از تريبون نماز جمعه بيان ميشود، توجه كنند» گفت: سخن اين است كه آن چه در نماز جمعه گفته ميشود، تذكر است، امر و دستور نيست كه هر چيزي كه خطباي جمعه ميگويند آن مسوول ملزم به شنيدن و رعايت آن باشد. در واقع تذكر، موعظه و نصيحت است. مسوولان ما نيز، مسوولان متديني هستند و خداوند نيز به ما اين عنايت را داشته كه مسوولان عالي كشور و زيرمجموعهشان اينچنين هستند . دادن تذكر از سوي خطيب جمعه به عنوان تكليف واجب است و آنهايي كه مورد تذكر قرار ميگيرند حق بررسي، پاسخ و توضيح دارند. اگر ديدند كه سخن، سخن بجايي است قطعا دين و تقواي آنها ميكشاند به اين سمت كه اگر عيبي هست، عيب را برطرف كنند و اگر خوبي و يا حسني است آن را تقويت كنند.
امامان جمعه منصوب از ناحيهي ولي فقيه با واسطه و بيواسطه هستند
آيتالله خاتمي در پاسخ به اين پرسش كه «ائمه جمعه بايد داراي چه ويژگيهايي باشند با توجه به اينكه تاثيرگذاري زيادي در سطح جامعه دارند» به روند انتخاب ائمه جمعه اشاره كرد و گفت: در مورد ائمه جمعه كل كشور، شوراي سياستگذاري ائمهي جمعه تصميم ميگيرد و در مورد استانها، شخص مقام معظم رهبري تصميمگيرنده هستند و امامان جمعه را نصب ميكنند، گرچه امامان جمعهاي كه شوراي سياستگذاري ائمهي جمعه منصوب ميكند، در حقيقت با واسطه منصوب مقام معظم رهبري هستند و حكمي كه حجتالاسلام والمسلمين آقاي تقوي، رييس شوراي سياستگذاري ائمهي جمعه صادر ميكند در متن حكم ميگويد به نمايندگي از مقام معظم رهبري اين حكم صادر شده است، به دليل آنكه امامان جمعه بايد منصوب از ناحيهي ولي فقيه باشند، چه با واسطه چه بيواسطه.
فضل حوزوي ، سوابق خوب ، فصاحت و بلاغت در سخن و داشتن بينش سياسي معيار در انتخاب ائمه جمعه
وي گفت: با توجه به اين امر براي انتخاب ائمهي جمعه از يك سو فضل حوزوي ، سوابق و پيشينهي خوب لحاظ ميشود ، و از سوي ديگر فصاحت و بلاغت در سخن و داشتن بينش سياسي كه بتوانند تحليلهاي سياسي درستي را عرضه كنند، لحاظ ميشود و اينها مجموعه معيارهايي است كه در هنگام نصب امامان جمعه در نظر گرفته ميشود.
انتهاي پيام
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]