واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تاريخچه تحريم هاي المپيك
تهران-خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا): برگزاري بازي هاي المپيك مدرن در تمام بيست و هشت دوره گذشته، شاهد برپايي اعتراضات مختلف از سوي ورزشكاران و افراد عادي با انگيزه هاي ورزشي و غيرورزشي بوده است درحاليكه اصلي ترين آرمان جنبش المپيك صلح است.
درتاريخ المپيك تحريم هاي مختلفي نيز اتفاق افتاده كه اثبات رويكرد كاملا سياسي دولت ها و ملل نسبت به يك رويداد كاملا ورزشي و صلح طلبانه است.
به گزارش ايرنا به نقل از مجله ايپس، اولين تحريم بزرگ المپيك در مورد بازي هاي سال 1956 در ملبورن اتفاق افتاد كه ناشي از شرايط متشنج سياسي به خاطر تهاجم نيروهاي نظامي شوروي سابق به مجارستان و مخالفت چين با حضور مستقل تايوان در المپيك بود.
تحريم بازي هاي سال 1976 مونترآل از اين هم جدي تر بود. همان سال بازي هاي المپيك زمستاني در اينسبراخ برگزار شد درحاليكه شهر دنور ميزبان اصلي بازي ها بود كه به خاطر مخالفت مردم با ميزباني در يك رفراندوم، محل برگزاري تغيير يافت. در زمستان 1980، شوروي به افغانستان حمله كرد و هنوز المپيك زمستاني در ليك پلاسيد در جريان بود كه زمزمه تحريم المپيك تابستاني مسكو آغاز شد. كميته بين المللي المپيك پول كمي داشت و گيج شده بود كه هوشياري برخي از اعضا مانع از تحريم كامل بازي ها شد.
دول غربي تصميم به تحريم گرفتند اما جهان ورزش خوب مي دانست كه چه واكنشي نشان دهد: دخالت سياسي در ورزش مورد پذيرش واقع نشد و بسياري از كميته هاي ملي المپيك زير بار اعتراضات سياسي نرفتند. در نتيجه اين اتفاقات، بازي هاي المپيك چنان در كانون توجه جهانيان قرار گرفت كه تا آن زمان بي سابقه بود. افكار عمومي به سود ورزش راي داد و تحريم موجب شد هواي تازه اي بر چهره المپيك بوزد. در غياب آمريكا و ديگر كشورهاي بزرگ غربي، ساير كشورها شانس حضور و كسب مدال در المپيك را بدست آوردند كه خود به توسعه و ترويج ورزش و محبوبيت اين بازي ها در سراسر جهان افزود.
علاوه بر اين، "خوان آنتونيو سامارانش" در خلال همين المپيك به رياست IOC (كميته بين المللي المپيك) انتخاب شد. وي با همه به مذاكره نشست و سفرهاي متعددش به اقصي نقاط جهان موجب افزايش توجه رسانه هاي جمعي به فراز و فرودها و حواشي اين رويداد گرديد. اين راز موفقيت المپيك بود كه اصلا مطلوب سياستمداران نبود و پيش بيني چنين اتفاقي را نمي كردند. تحريم هايي مثل المپيك مسكو مزاياي ديگري هم داشت؛ مثلا در غياب زنان ورزشكار اروپايي "نوال المتوكل» توانست به عنوان اولين ورزشكار آفريقايي و نخستين زن مسلمان، درماده 400 متر با مانع به مدال طلا دست يابد؛ اتفاق تاريخي كه نه تنها زندگي خودش بلكه مسير زندگي هزاران زن در كشورش را تغيير داد.
دو تحريم بزرگ تاريخ المپيك به جاي اينكه نفس المپيك را بگيرند، روح تازه اي در آن دميدند. آمار و ارقام حاكي از سودآوري فوق العاده اين بازي هاست. اما روي تاريك سكه هم خود را نشان داد. موفقيت فوق العاده بازي ها و اهميتي كه كسب مدال در المپيك براي يك ورزشكار داشت، توسعه فناوري داروهاي نيروزا را شتابي روزافزون بخشيد. دوپينگ خود را بيش از پيش نشان داد و مرزهاي كنترل را از هم گسيخت.
تاريخچه تحريم ها:
* المپيك 1956 ملبورن
- براي اعتراض به اشغال مجارستان توسط شوروي، كشورهاي اسپانيا، هلند و سوييس از شركت در اين بازي ها انصراف دادند.
- مصر، عراض و لبنان در اعتراض به بحران كانال سوئز المپيك را تحريم كردند.
- مردم چين نسبت به حضور مستقل تايوان در المپيك با نام "فورموزا" اعتراض داشتند.
- جمعا 67 كشور در ملبورن حضور يافتند.
* المپيك 1976 مونترآل
- بيش از 20 كشور آفريقايي المپيك مونترآل را به خاطر حضور نيوزلند تحريم كردند. كميته بني المللي المپيك به خاطر نيوزلند تحت فشار قرار داشت چون تركيبي از يك تيم كاملا سياه پوست را براي رقابت به آفريقاي جنوبي فرستاده بود. آفريقاي جنوبي از 1964 تا 1988 حق حضور در المپيك را به خاطر تبعيض نژادي نداشت اما در 1976 كميته بين المللي المپيك به دفاع از خود پرداخته و اعلام كرد راگبي جزئ ورزش هاي المپيكي نبوده است.
- تايوان به دليل امتناع كانادا از به رسميت شناختن استقلال اين كشور، المپيك را تحريم كرد.
- تنها 92 كشور در مونترال حضور يافتند.
* المپيك 1980 مسكو
- اين دوره شاهد بزرگترين تحريم تاريخ المپيك بود. بيش از 60 كشور از جمله كانادا به رهبري آمريكا از حضور در المپيك امتناع كردند كه علت اصلي حمله شوروي به افغانستان بود. در نتيجه تنها 81 كشور ورزشكاران خود را به المپيك اعزام كردند.
* المپيك 1984 لس آنجلس
- اتحاد جماهير شوروي سابق و 14 كشور بلوك شرق اروپا در پاسخ به تحريم بازي هاي سال 1980 و به تلافي، المپيك لس آنجلس را تحريم كردند درحاليكه نگراني از عدم تضمين امنيت و سلامت ورزشكاران خود را بهانه كرده بوند.
- ايران و ليبي به خاطر تنش با آمريكا در اين دوره حضور نيافتند و ايران تنها كشوري بود كه هر دو المپيك 1980 و 84 را تحريم كرد.
-140 كشور در اين دوره حضور يافتند.
* المپيك 1988 سئول
- مخالفت كره جنوبي با ميزباني مشترك كره شمالي در برگزاري اين بازي ها موجب شد همسايه شمالي انصراف دهد. كوبا و اتيوپي نيز المپيك سئول را تحريم كردند.
- 159 كشور ورزشكاران خود را به المپيك اعزام كردند.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]