واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تبيين مفاهيم «حميد» و «تسبيح» از ديدگاه قرآن در نماز جمعه اين هفته تهران
گروه سياسي: خطيب جمعه اين هفته تهران در خطبه اول نماز جمعه، به تبيين مفاهيم «حمد» و «تسبيح» خداوند از ديدگاه قرآن پرداخت.
به گزارش خبرنگار سياسي خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، آيتالله علياكبر هاشميرفسنجاني در خطبه اول نماز جمعه اين هفته تهران بحث محتوايي نماز را مورد توجه قرار داد و اظهار كرد: مسئله تسبيح، تحميد و تمجيد پروردگار، مورد علاقه و خواست خداوند است؛ ما ميتوانيم اين مطلب را به خوبي از آيات قرآني درك كنيم، روايات بسياري نيز در اين رابطه در دست است اما مهم اين است كه گويندگان تسبيح و تمجيد بدانند كه چه كلمات و مضاميني را در مقابل خدا مطرح ميكنند.
وي ادامه داد: در همه اديان گذشته هم، تسبيح بوده و در لحظهاي كه خداوند اقدام به خلق حضرت آدم ميكند و با ملائكه اين امر را در ميان ميگذارد ملائكه جملهاي را به زبان ميآورند كه نشان ميدهد تسبيح و تحميد، جزء اهداف آفرينش انسان و موجودات است.
خطيب جمعه اين هفته تهران گفت: آنان در اين هنگام از خدا ميپرسند چه نيازي به خلق موجودي است كه مخلوطي از خير و شر است و خداوند پاسخهاي مشهور را ميفرمايد؛ از مهمترين عبادات ما ركوع و سجده است، اسم الله را كه در نماز براي خداوند به كار ميبريم معنايي دارد كه خوب است نمازگزار هنگام قرائت نماز اين معاني و مفاهيم مدنظرش باشد.
رئيس مجلس خبرگان رهبري ادامه داد: مفهومي كه براي روايت «الله» آمده آن است كه اشاره به ذاتي دارد كه همه صفات كمال را در برميگيرد و هيچ صفت عيب و نقصي در آن ديده نميشود، در مجموع ذات صفات كمال در كلمه الله گنجانده شده است؛ ما در نماز با ذات مقدسي روبرو هستيم.
وي در ادامه با ذكر اين مطلب كه حمد با تسبيح متفاوت است، عنوان كرد: حمد در مقابل كمالات و فيوضات الهي است اما تسبيح براي پاكدانستن خداوند از همه عيوب و اشكالات منجمله ظلم و شرك است.
آيتالله هاشميرفسنجاني تصريح كرد: اگر با موجودات ديگري برخورد كنيم كه به ظاهر ستايشانگيز باشند بايد بدانيم آنها اين را از خدا دارند و هيچ وجودي اصالتاً از خود چيزي ندارد توحيد واقعي آن است كه كسي كه مورد ستايش ماست مخلوق خداوند است؛ ما با اين ستايش هم به خدا ميرسيم.
خطيب جمعه اين هفته تهران تأكيد كرد: در قرآن حدود يكصد آيه با لفظ تسبيح براي تنزيه خداوند آمده و حدود 70 آيه با لفظ حمد در ستايش خداوند ذكر شده، اين دو مطلب اگر اينقدر اهميت نداشت در همه بخشهاي قرآن تا اين حد پراكنده نميشد. قرآن به مسلمانان از اول آموخت كه با خداوند اينگونه مواجه شوند البته اين ستايش تنها مخصوص نماز نيست.
رئيس مجلس خبرگان رهبري به ركوعها و سجودات امام موسيبن جعفر(ع) اشاره داشت و گفت: ايشان آرزو داشتند شرايطي برايشان محقق شود كه بيشتر تسبيح و تحميد خدا را داشته باشد و اين آرزو در زندان هارونالرشيد برايش تحقق پيدا كرد.
خطيب جمعه اين هفته تهران گفت: در يكي از رواياتي كه جايگاه سجده را نشان ميدهد آمده است آن نقطهاي كه مؤمن حقيقتاً سجده را انجام ميدهد و سر را بر زمين ميگذارد نقطهاي است كه نور آن به آسمانها منتشر ميشود و ملائكه اين نور را مشاهده ميكنند.
وي تأكيد كرد: اين چند كلمه آسان اگر با توجه قرائت شود ما را به خداوند نزديك ميكند و مانع ميشود كه شيطانها ما را صيد كنند و از خدا دور سازند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه به آيه «وَإِن مِّن شَيْءٍ إِلاَّ يُسَبِّحُ بِحَمْدَهِ وَلَـكِن لاَّ تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ إِنَّهُ كَانَ حَلِيماً غَفُوراً» اشاره داشت و ادامه داد: همه ذرات جهان تسبيح را همراه حمد خدا دارند و مفسران برخي آن را قال و برخي مقال ميدانند و ميگويند همه با وجودشان در مورد عظمت خدا سخن ميگويند و او را تسبيح ميكنند و برخي ميگويند همه موجودات هم با زبان حرف ميزنند كه خدا زبان آنان را ميداند و هم با حكمتي كه در آنان نهفته شده حمد خدا را ميگويند.
وي به آيه «فَسَبِّحْ بِاسْمِ رَبِّكَ الْعَظِيم» اشاره داشت و گفت: وقتي اين آيه بر رسول خدا وارد شد خدا از پيامبر خواست اين ذكر را در ركوعتان بگوييد و ما هماكنون سبحان ربيالعظيم و بحمده را ميگوييم اينها با قرآن شكل گرفته و ما شكل نظام را نيز از آن گرفتهايم.
خطيب جمعه تهران در ادامه افزود: فَسَبِّحْ بِاسْمِ رَبِّكَ الْعَظِيمِ، سه بار در قرآن آمده و وقتي «سَبِّحِ اسْمَ رَبِّكَ الْأَعْلَى» نازل شد خدا گفت اين را در سجدهاتان بيان كنيد. منشأ همه چيزهايي كه در نماز قرائت ميشود به قرآن بازميگردد ريشه تفكرات پيامبر نيز به وحي برميگردد.
آيتالله هاشميرفسنجاني توضيح داد: اگر ميخواهيم ركوع و سجده ما مقبول باشد بايد بدان توجه داشته باشيم. حضرت علي(ع) ميفرمايند «اگر ميخواهيد سجده نفساني و ذاتي داشته باشيد بايد قلبتان را از امور فاني جدا كنيد و با كنه قلب خودتان را متوجه باقيات سازيد.»
خطيب جمعه اين هفته تهران در پايان توضيح داد: خداوند تأكيد كرده كه در روزها بارها ركوع را تكرار كنيم و يكي از مهمترين چيزهايي كه بايد بدان توجه داشته باشيم آن است كه به محتوا و مفهوم اين كلمات در نماز بيانديشيم و بدانيم كه نماز چه انتظاري از ما دارد.
جمعه 4 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 225]