واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: فيلمهاي ديني جهان از منظر كارشناسان / 6خانواده، ترس و ايمان در فيلم «نشانهها»
گروه هنر: فيلم «نشانهها» ساخته «ام. نايت شيامالن» اثريست كه بهترين نحو ترس و ايمان را با هم همراه ميكند.
چهارمين فيلم «ام. نايب شيامالن» اثري با نام «نشانهها» است كه ميتوان آن را كاملترين فيلم اين سينماگر تا آن زمان دانست. اثري كه دغدغه فيلمساز را در رابطه با خداوند و جهان هستي به تصوير ميكشيد.
با رسيدن اولين سالگرد يازده سپتامبر، اين فيلم يعني «نشانهها» توجه بسياري را به خود جلب كرد. فيلمي كه از دل برميآمد و طنز مخصوص خودش را داشت، فيلمي علمي، تخيلي كه به بسياري كمك ميكرد تا بتوانند با شرايط كنوني ترور با تمسك به نشانهها، با زندگي آيندهشان كنار بيايند و تماشاگران نيز اهميت خانواده، بازگشت نزديكان، و اهميت ايمان را درك ميكنند؛ ايمان به خداوند كه با نشانههايي وجودش و قدرتش را در اين زندگي پر هرج و مرج ثابت ميكند. «ديويد آنسن» روزنامهنگار روزنامه نيوزويك اين اثر را اينگونه تعريف كرد «خانواده، ترس و ايمان».
اين داستان بسيار قابل درك است و بدون هيچگونه هنرنمايي اضافه، با كاتهاي سريع كه لازمه فيلمهاي پرهيجان علمي، تخيلي است. مانند فيلمهاي هيچكاك و «اي. تي» اسپلبرگ يا ماموريت ناممكن 2. در اين فيلم تمام بازيها و ماجرا در يك خانه روستايي كوچگ براي گراهام هس (مل گيبسون) و بچههايش اتفاق ميافتد.
يك كشيش (گيبسون) وابسته به كليساي اسقف پروتستان، همسرش را در حادثه رانندگي غيرمنتظرهاي از دست ميدهد و با از دست دادن او ايمانش را هم فراموش ميكند، اما زماني كه ماجراي فيلم روشن ميشود (نشانههاي عجيب در مزرعه ذرت او و حمله بيگانگان) گراهام برخلاف خواسته خودش به طرف ايمانش بازميگردد.
در اين فيلم اين نكته مورد تاكيد قرار ميگيرد كه زندگي بيش از يك تصادف است و يك كانون و مركز روحاني دارد كه نميتوان آن را انكار كرد هر چند هم كه وقايع و حوادث گوناگون در آن پيش آيد.
اين فيلم ميگويد در زندگي و محيط پيرامون هيچ چيز بدون دليل آفريده نشده و هيچ چيز بدون حكمت خداوندي نخواهد بود. خداوند براي هر يك از ما نشانههايي در زندگي قرار داده كه به وسيله آنها در برابر مصائب و مشكلات شكست نخوريم.
هنگاميكه فيلم نشانهها را تماشا ميكنيم، خودمان و ديگران را بر لبه باريكي ميبينيم. ما زمزمهاي را از ماوراي خود ميشنويم «فكر نميكردم ساقههاي ذرت وحشتناك باشند» اما ما چيزي بيش از يك ترس حس كرديم. ما متوجه گراهام و بچههايش شديم حتي به آنچه كه آنها را ترسانده بود همراه ميشويم هم دردي كه واقعي است.
ما از تغييراتي كه كارگردان به صورتي غيرقابل باور ايجاد كرده است گيج و شگفت زدهايم از دنياي هماهنگيها و تصادفات همسان، شيامالن با فيلم بسيار موفق خود «حس ششم» توانست به ما آنقدر نزديك شود تا راه كشف شيطان و عكسالعمل در مقابل آن را نشان دهد. اين اثر نيز در امتداد حس ششم سعي داشت بگويد كه لطف پروردگار هميشه همراهمان است.
البته با تماشاي اين فيلم شايد چنين سوالهايي در ذهن خلق شود. آيا معصوميت و صداقت بچههايمان ميتواند ما را رهبري كند؟ آيا زندگي تنها زنجيرهاي از تصادفات و بدون معناست يا اينكه معناي روحاني دارد، يا اينكه يك واقعيتي عميقتر وجود دارد كه ما را اميدوار و شگفت زده ميكند، حتي اگر ضديت يا تنقاضي داشته باشد، براي افراد خوب اتفاقات بد رخ ميدهد، اين را چگونه ميتوان پاسخ داد؟
نكته بارز در مورد اين فيلم تركيب جالب مالن و گيبسون است دو سينماگري كه اعتقادات ديني، اساس كار آنها در سينما است نمونه بارز اين ادعا، فيلم «مصائب مسيح» ساخته گيبسون است. هنگاميكه چنين تركيبي بين فيلمساز و بازيگر حاكم ميشود مسلم بدانيد كه نتيجه دلخواه مطلوب و تاثيرگذار خواهد بود، همانگونه كه نشانهها توانست اين مهم را انجام دهد.
درباره كارگردان
«ام. نايت شيامالن» از فيلمسازان بزرگ و جوان سينماي معاصر است. مجله نيوزويك به او لقب اسپيلبرگ بعدي و پرشورترين راوي جديد قصههاي هاليود داده است. او در مدرس هند در سال 1970 به دنيا آمد. شيامالن در خانواده ثروتمندي در حومه فيلادلفيا بزرگ شد و به مدارس كاتوليك و پروتستان رفت. والدين او كه دكتر بودند در سن هشت سالگي به او يك دروبين سوپر 8 دادند وي از همان زمان شروع به فيلمسازي كرد و از كودكي علاقهاش را به اين كار نشان داد. مالن تا هفده سالگي حدود چهلوپنج فيلم خانگي ساخت، اما موفقيت وي با فيلم «حس ششم» شكل گرفت و در ادامه نيز آثارش هميشه جزو توليدات برتر سينماي جهان بود.
مشخصات فيلم
آمريكا 2002
106 دقيقه، فيلم بلند، رنگي
بايگران: مل گيبسون، ژواكوئين فونيكس، چري جونز، روري كالكين، ابيگيل برسلين، پاتريشيا كالمبر، ام، نايت شيامالن
كارگردان: ام. نايت شيامالن
جمعه 4 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 181]