واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: معاون مبارزه با جرايم جنايي پليس آگاهي ناجا در گفتگو با «جامجم» : چگونه جنايات قاتل سريالي زنان شكل گرفت؟
جام جم آنلاين: سرهنگ مصطفي رجبي، معاون مبارزه با جرايم جنايي پليس آگاهي ناجا در گفتگوي اختصاصي با «جامجم» با تشريح زمينههاي شكلگيري جنايات قاتل سريالي زنان در كرج، به موشكافي علل و عوامل بروز اين حادثه و روند شناسايي و دستگيري قاتل پرداخت.
سرهنگ رجبي در ابتدا با تاكيد بر اقدامات عملياتي فرماندهي انتظامي استان تهران و هدايت تخصصي و فني عمليات از سوي پليس آگاهي ناجا، بررسي فرآيند شكلگيري جنايات را به 3 دسته تقسيم كرد.
وي در اين خصوص گفت: پيش از هر چيز شخصيت اين مجرم قابل بررسي است. با تحقيقات فراوان و گسترده در اين خصوص آشكار شد كه قاتل در محيط خانوادگي از هم گسيخته و آلوده از نظر اخلاقي و مسالهدار به جهت استعمال مواد مخدر رشد كرده است.
با گذشت زمان به دليل نبود كوچكترين ارتباط عاطفي و نظارتي از سوي والدين، جوان به محيط خارج از خانواده راه يافته و بظاهر به شغل مسافركشي رو آورده، اما تا مدتها به دليل داشتن بسترهاي مختلف، مرتكب جرايمي از جمله كيفقاپي، سرقت، تجاوز به عنف، ارتباط نامشروع و... شده و مجموع اين عوامل، شخصيت مجرمانه اين فرد را كامل كرده؛ ضمن اين كه با داشتن 6 فقره سابقه كيفري و حضور مكرر در زندان، قاتل بتدريج جذب جامعه مجرمين شده است.
سرهنگ رجبي درخصوص شخصيت قربانيان به عنوان دومين زمينه بروز اين جنايات گفت: اين افراد نيز عمدتا با رعايت نكردن هنجارهاي اجتماعي و بخصوص داشتن ارتباطات نامتعارف با افراد مختلف و در مجموع رفتار و منش آنها در محيط اجتماعي، باعث انتخاب شدن به عنوان طعمه از سوي متهم شدهاند.
در زمينه بستر بروز جرم بايد به انگيزه قاتل اشاره كرد. وي به واسطه اين كه توسط تعدادي از زنان معلومالحال به گفته خود «نقرهداغ» شده بود، كينه شديدي از اين زنان به دل گرفته و تصميم به انتقام از اين قبيل زنان ميگيرد و با طرح نقشه قبلي، اين افراد را در قالب مسافركش سوار خودرو ميكند، با آنان طرح دوستي ميريزد، به محل مورد نظر ميكشاند و پس از انجام عمل مجرمانه به قتل ميرساند. ضمن اين كه بايد به اين موضوع اساسي نيز توجه داشت كه قربانيان، خود را در معرض آسيب قرار ميدادند و عمدتا با اطمينان سطحي خود زمينه بروز حوادث را فراهم ميكردند. مجموعه اين سه عامل در بررسي تخصصي توسط كارآگاهان پليس و پيگيريها نقش بسزايي داشت.
پيچيده بودن جنايت
سرهنگ رجبي در بخش ديگري از سخنانش درخصوص آغاز تحقيقات براي دستگيري اين متهم با توجه به پيچيده بودن نوع جنايات و طولاني بودن زمان دستگيري عامل قتلهاي سريالي گفت: با توجه به شخصيت مجرم كه بسيار حرفهاي و بيمحابا اقدامات خود را به پيش ميبرد و با توجه به سابقهدار بودن او و آشنايي با اصول مخفيكاري براي بهجا نگذاشتن ردي از خود شناسايي قاتل مستلزم اقدامات گستردهاي بود. كارآگاهان با بررسي حجم متراكم اطلاعات متنوع، عمليات شناسايي و دستگيري را آغاز كردند.
معاون مبارزه با جرايم جنايي پليس آگاهي درباره دشواريهاي پيش روي كارآگاهان پليس در دستگيري قاتل گفت: علاوه بر شخصيت خاص مجرم، به دليل تيپ شخصيتي قربانيان و ارتباطات وسيع آنان، كار با پيچيدگي مواجه شد ضمن اينكه تنوع جغرافياي محل وقوع جنايت، از دشواريهاي شناسايي متهم بود؛ اما نيروهاي پليس آگاهي با بهرهگيري از امكانات علمي، فني، آزمايشگاهي و البته شم پليسي، حلقه اطلاعات را محدود به يك فرد كردند و با تلاش و سختكوشي فوقالعاده با يك سلسله اقدامات پليسي كه با هماهنگي ردههاي مختلف پليس و همكاري قضات ميسر شد، رد متهم را در يكي از شهرهاي شمالي كشور به دست آوردند و در نهايت قاتل با عمليات غافلگيرانه دستگير شد.
در اين پروسه فرضيههاي بسيار زيادي بررسي شد تا اينكه سرانجام از بين مظنونان يك نفر در دايره اصلي كارآگاهان قرار گرفت.
سرهنگ رجبي در پايان اين گفتگو با تاكيد دوباره بر جنبههاي روانشناسانه اين پرونده، نقش پررنگ ارتباطات سالم اجتماعي بخصوص در بين خانوادهها را در جلوگيري از انحراف افراد موثر دانست و عنوان كرد كه در بررسي دقيق و كارشناسي توسط افراد صاحبنظر در تحليل شخصيت و رفتار و انگيزه قاتل به جنبه بسيار مهم و در خور توجه ارتباط عاطفي در خانواده و غناي فرهنگي در آن بر ميخوريم. نوجواني كه در خانوادهاي با حداقل سطح فرهنگي و عاري از ارتباطات عاطفي رشد كرده، با بريدن از قيد خانواده، بدون كوچكترين پشتوانه فكري و عاطفي قدم به جامعه گذاشت و با شروع ارتكاب به بزههاي كوچك، سرانجام به جنايتكاري بزرگ تبديل شد. آسيبشناسي رفتارهاي اين افراد لزوم تعميق ارتباطات عاطفي و اطلاع اعضاي خانواده از روابط يكديگر و دقت در مراودات را به بهترين شكل آشكار ميكند.
پنجشنبه 3 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]