واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: اشاره:
... اسلام دينى است با اصول و آرمانهاى جهانى، و از همان ابتداى ظهور خويش به دنبال ايجاد حيات طيبه در سطح عالم و براى كليه اَبناى بشرى بوده، بديهى است بنا به معتقدات اسلامى و شيعى، جهانىشدن اسلامى و حيات طيبه جهانى در آخرالزمان و در عصر و دولت مهدى موعود تحقق قطعى خواهد يافت. چنين جهانىشدنى با هيچ پروژه و يا طرح جهانىسازى فعلى نه از حيث نظرى و نه عملى و نه از حيث شموليت و فراگيرى و مقياسهاى موجود قابل مقايسه و اندازهگيرى نيست، و فقط شناخت مقدماتى آن از راه احاديث وارده ممكن است. به همين جهت قصد بر اين شد كه در ادامه سخن، پارهاى از ويژگىهاى دولت كريمه حضرت مهدى و حكومت جهانى سرشار از حيات طيبه وى - آنهم نه از باب حصر بلكه از باب احصاء و اشاره - مرور و بازيابى گردد كه 9 عنوان از آن در شماره ي قبل گذشت و اكنون 4 مورد ديگر نيز در اين نوشتار عرضه مي گردد:
10 - حكومت شبه فدرالى و احترام به ساير ملل
از برخى روايات اين گونه استفاده مىشود كه حكومت جهانى مهدوى و جهانىسازى وى در عين حال كه عالمگير بوده و بر سراسر جهان، اسلام و قوانين اسلامى حاكم است؛ ليكن ساير ملل نيز در قالب نوعى حكومت مشابه فدراليسم، ضمن تبعيت از حكومت جهانى، داراى آزادىهايى در پيروى از رسوم و فرهنگهاى ملى غيرمتعارض با اسلام هستند و حضرت اين حق و احترام را براى آنها ملحوظ مىفرمايند:
امام باقرعليه السلام مىفرمايند: وقتى قائم قيام كند قطايع و حكومتهاى طايفهاى از بين خواهند رفت.(1) در عين حال امام صادقعليه السلام اذعان مىفرمايند: وقتى قائم ما قيام كند به هر منطقهاى نمايندهاى مىفرستد و به او مىگويد: حكومت در اختيار توست، هر چه مصلحت مىبينى عمل كن.(2)
11 - نوسازى و احياء دينى بر مبناى مقتضيات جديد
يكى از ويژگىهاى فرابرد جهانىشدن؛ لحاظ مقتضيات زمانى و مكانى و حركت بر مبناى تحولات تازه و پاسخگويى به امور جديد است. قبلاً بيان گرديد اسلام با اتكاء به ماهيت خود بر مبناى سنت مترقى اجتهاد، اين انعطاف پذيرى را به عنوان جزء هميشگى خود به همراه دارد. نظام جهانىسازى مهدوى نيز از اين خصيصه ضرورى غافل نبوده و كاملاً بدان مجهز است. در عصر مهدوى، جهان با احياء اسلامى نوين و نوسازى دينى مواجه خواهد گرديد. به فرموده امام صادقعليه السلام: چون قائم قيام كند امر تازه و احكامى تازه مىآورد، چنانكه رسول خداصلى الله عليه وآله وسلم در اول اسلام همينگونه عمل نمود و خلائق را به امر جديد دعوت نمود(3)... آن حضرت كارهاى مشابه رسول خدا انجام مىدهد. وى همانگونه كه رسول خداصلى الله عليه وآله وسلم امور جاهليت را بر هم زد، امور قبل از خود را بر هم مىزند و قائم، دين اسلام را تازه مىكند.(4)
همين تعبير نيز در بيان امام باقرعليه السلام آمده است، آنجا كه مىفرمايد: قائم كتابى جديد، امرى جديد و حكمى جديد مىآورد و بر عرب سخت مىگيرد.(5) در روايت ارزشمند ديگرى از همين امام همام، ايشان ضمن تشبيه سيره حكومت مهدوى با سيره پيامبرصلى الله عليه وآله وسلم در ابطال احكام جاهليت، مىفرمايند: ... همچنين است قائم وقتى قيام كند؛ باطل مىگرداند احكامى را كه در ايام مصالحه با كفار در دست خلايق بوده و با عدالت در ميان خلايق رفتار مىكند.(6)
بدين منوال جهانىسازى مهدوى، معطوف به احياء و تجديد اسلام ناب و نوسازى جديد آن بر حسب مقتضيات جديد بوده و بديهى است چنين امرى منجر به شفافيت اسلام و افزايش پيروان آن دين حنيف خواهد گرديد و ديگر نيازى به بحث و فحصهاى طاقت فرساى علمى و حوزوى براى فهم و دريافت آراء واقعى شارع مقدس نيست و اكثر شيوههاى درسى و اجتهادى و استنباطى، كهنه و غير قابل استفاده خواهد گرديد. عالم عاليقدر آيهاللَّه فقيد قزوينى در اثر خويش اين مطلب را در تحليلى جامع اينگونه بيان فرمودهاند: خدا مىداند كه اين تحول مطلوب و مترقى چگونه خواهد بود، اما به نظر مىرسد بسيارى از كتابهاى فقه و حديث، نوسازى گردد و نقش بسيارى از موضوعات كتابهاى اصولى به پايان برسد، چرا كه امام مهدى قواعد عمومى براى دريافت مسائل شرعى و مقررات دينى را بيان مىكند و در پرتو همانها فقهاء را از بسيارى بحثهاى اصولى و قواعد آن بى نياز مىگردند.
كتابهاى مربوط به شرح حال راويان احاديث كه به كتابهاى رجالى معروفند و نيز شرح حال و بيوگرافى آنان و تقسيمبندى روايات به صحيح و ضعيف و اصطلاحاتى از اين قبيل، همه و همه نقششان به پايان مىرسد؛ چرا كه اين بحثها بيشتر به حدس و ظنّ تكيه دارد و در عصر غيبت به خاطر نرسيدن دست مردم به امام معصومعليه السلام مورد استفاده قرار مىگيرد. اما در عصر ظهور، مردم به مقرّرات و احكام قطعى دست مىيابند و از اينها بىنياز مىگردند.
و نيز در عصر ظهور، بيشتر كتابهاى تفسيرى از اعتبار ساقط مىشود. چرا كه مردم با رشد فكرى و ژرفنگرى برخواسته از فرهنگ عصر ظهور، به تفسيرهاى برگرفته از نظرات افراطى افراد، بها نمىدهند. از اين رو تنها تفاسير برخاسته از روايات رسيده از پيامبر و اهلبيتعليهم السلام باقى مىماند.
همينگونه قرائتهاى مختلف از قرآن شريف كه دليلى براى آنها نازل نشده است برداشته مىشود. چرا كه مردم قرآن و قرائت صحيح آن را - به گونهاى كه بر قلب مصفّاى محمدصلى الله عليه وآله وسلم فرود آمده است - از امام مهدى مىآموزند و تفسير و پيام و مفهوم آن را، آنگونه كه خدا اراده فرموده مىشناسند و بر معارف بلند و راز و رمز شگفتىهاى آن، كه همچنان ناشناخته و پوشيده است، آگاهى مىيابند.. .(7)
12 - تحول شگرف در حوزهها و فضاهاى ارتباطى و رسانهايى
در دولت جهانى مهدوى، فضاهاى ارتباطى و رسانهاى دچار تحولات شگرف و بنيادينى خواهد شد كه سادهترين برداشت از روايات وارده، استفاده از رسانههايى مانند اينترنت و تلويزيون و گسترش ارتباط مردم با يكديگر از اين طرق را به ذهن متبادر مىكند. ولى به نظر مىرسد كه اين روايات حاكى از پيشرفتهاى وسيعى در اين زمينه باشد و بتوان اين دوره را از حيث وضعيت رسانهها و ارتباطات به دورهاى بسيار فراتر از دوره ظهور اَبررسانهها تشبيه كرد. ابتدا رواياتى در اين زمينه يادآورى مىگردد.
امام صادقعليه السلام مىفرمايد: ان المؤمن فى زمان القائم و هو فى المشرق لَيَرى أخاه الذى فى المغرب و كذا الذى فى المغرب يرى أخاه الذى بالمشرق؛(8) مؤمن در عصر قائم در حالى كه در مشرق است، برادر خويش را كه در مغرب است مىبيند و همچنين آنكه در مغرب است برادر مؤمن خويش را در مشرق مىبيند.
و يا در فرازى قابل تأملتر فرمودهاند: انّ قائمنا اذا قام مدّالله لشيعتنا فى اسماعهم و ابصارهم، حتى لا يكون بينهم و بين القائم بريد يكلّمهم فسيعون و ينظرون اليه و هو فى مكانه؛(9) هنگامى كه قائم ما قيام كند، خداوند در دستگاه شنوايى و بينايى شيعيان ما، گستردگى و كشش ويژهاى مىبخشد تا ميان آنها و مهدى ما نامهرسان يا واسطهاى نباشد.
فهم روايت اول با وجود پيشرفتهاى امروزى عرصه فناورى ارتباطات همانند تلويزيون و اينترنت، دشوار و پيچيده نيست. اما با توجه به روايت دوم، به نظر مىرسد كه پيشرفتهاى عصر ظهور در عرصه گسترش فضاهاى ارتباطى تنها منحصر در تكنولوژى و ابزارهاى ارتباطى نباشد، بلكه اين خود مؤمنين هستند كه بواسطه سطوح عالى ايمانى خود، برخوردار از كمالات اعطايى الهى شده و گوش و چشمهاى آنان داراى قدرتِ فرابينى، فراشنوايى و فرامكانى گرديده و همانطور كه مىتوانند در هر لحظه با يكديگر ملاقات سمعى و بصرى داشته باشند؛ مىتوانند با حضرت مهدى نيز از چنين ارتباطى برخوردار باشند و از فيض مطلق وجود او در وراى مكانها و زمانها استفاده نموده و نزد ايشان براى متابعت و پيروى دائم الحضور باشند. بديهى است در عصر حضور كه هر چيز به كمال نهايى خود مىرسد، تجهيز انسانهاى مؤمن - به عنوان اشرف مخلوقات - به چنين مواهب الهى دور از ذهن نيست و به همين خاطر مىتوان تصور كرد كه با اين پيشرفتها در خلقت انسانهاى برگزيده، كشف ساير كرات در فضاهاى لايتناهى و افشاى ميلياردها اسرار نهفته در كائنات براى بشر عصر ظهور نيز نه تنها ممكن، بلكه به منتهاى حد خود خواهد رسيد و اسرار بىشمار كائنات بر ايشان كشف خواهد گرديد.
13 - رعايت آرمانى حقوق محيط زيست و جانداران
جهانىسازى مهدوى همانند جهانىسازى غربى تأثيرات و تبعات تخريبى نسبت به محيط زيست و ساكنان موجود در آن ندارد، آنگونه كه امروزه جهان با مشكلات زيست محيطى عظيمى مانند سوراخ شدن لايه ازن، گرم شدم زمين بر اثر گازهاى گلخانهاى، نابودى جنگلها، روند رو به انقراض پارهاى از موجودات، آلودگيهاى صنعتى و شيميايى محيط زيست و... مواجه است. پيامبر اكرم در فرازى زيبا، خشنودى كليه موجودات انسانى و غير انسانى را از حكومت جهانى حضرت مهدى با عبارت يرضى عنه ساكن الارض و السماء(10) بيان فرمودهاند و در بيانى ديگر، حكومت مزبور را مايه رفاه و فرح و شادمانى كليه موجودات به شمار آورده و مىفرمايند: فيفرح به اهل السماء و اهل الارض و الطير و الوحوش و الحتيان فى البحر؛(11) ساكنان آسمان و مردم زمين، پرندگان، درندگان و ماهيان دريا، همه در سايه لطف و حكومت او شادمان و فرحناك هستند.
بديهى است كه اين شادمانى صرفنظر از رعايت آرمانى حقوق كليه جانداران و حفظ حقوق محيط زيست آنها در دولت جهانشمول مهدى موعود قابل تحقق و ميسر نيست. همچنين در روايتى از امام حسنعليه السلام نقل شده كه حتى در دولت حضرت مهدى، درندگان آزادانه و بدون مزاحمت زندگى مىكنند.(12) اين امر بيانگر اوج صلح و آرامشى است كه دولت جهانشمول مهدوى براى بشريت به ارمغان خواهد آورد. دولتى كه عالم را به سمتى سوق خواهد داد كه تمام آيات الهى به منتهاى ظهور خود برسند. حق و باطل از هم جدا شوند و بنا به پارهاى استنباطها، ديگر معصيت خداى سبحان انجام نشود و بارى تعالى با كمترين دخالت هواى نفس و بدون وسوسه شيطان به طور خالص عبادت گردد، تا جائيكه مردگان نيز با اشك شوق خواهان رجعت به دنيا و احياى خويش از خداوند مىگردند تا افتخار و آرزوى زندگى در اين دوره براى آنها نيز محقق گشته و يارىگر موعود الهى باشند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 291]