واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: تبليغات ديني در فضاي مجازي؛ آسيبها و ظرفيتها/ 8صيانت از هويت ديني و فردي در فضاي مجازي با تبليغات امكانپذير خواهدشد
گروه وبلاگ و IT: عصر حاضر، عصر آكنده از پيامهاي تبليغي بوده و انتقال اطلاعات و برقراري ارتباط جز به مدد تبليغ و رسانه ميسر نيست، از اين رو تبليغ رگ حياتي دنياي نوين محسوب شده و در اين بين صيانت از هويت ديني و فردي در فضاي مجازي با تبليغات امكانپذير خواهدشد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، فناورى اطلاعات و روشهاى اطلاعرسانى اينك به درجهاى از رشد و پيشرفت در عرصههاى سختافزارى و نرمافزارى رسيده و تبليغات تأثير بسزايى در اشاعه مباني ديني و اخلاق اسلامي در اينترنت پيدا كردهاست.
تبليغات با هر مفهومى به علت ناشناختگى و پيچيدگىهاى انسان كه همواره مخاطب اين فرايند است و نيز به دليل گستردگى ابعاد سياسى، اجتماعى، اقتصادى، فرهنگى، تكنولوژيكى آن موضوعى پيچيده بهشمار مىرود.
تبليغ در انديشه اسلامي به معناي رساندن حقايق الهي به جانهاي بشر و لازمه اين تبليغ رساندن حقايق الهي به گوش و چشم بشر با پشتوانهاي از استدلال و منطق محكم بوده تا ابتدا عقول آن را دريافت كرده و اذعان به درست بودن آن كرده، سپس به قلب رسيده و بهصورت باور و اعتقـاد درآيد.
دين دستورالعمل زندگي محسوب ميشود، پس براي اشاعه مباني ديني و اخلاق اسلامي در فضاي سايبر بايد در هر زمان با توجه به گرايشات و مقتضيات، مبلغان و مسئولان فرهنگي، ديني و مذهبي فعاليتهاي مناسب و هماهنگي داشته باشند.
در عصري كه آكنده از پيامهاي تبليغي است، تبليغات ديني در كشورهايي كه بر دينداري تأكيد ميورزند به وفور ديده شده، بديهي است كه در دنياي امروز كه فرهنگها، تمدنها، اديان و تمام اركان هويتساز ملل هدف آماج جهاني شدن قرار گرفتهاست؛ بنابراين براي حفظ اين عناصر و در پي آن صيانت از هويت ملي، بايد از طريق تبليغ كوشيد تا در امان بماند.
در اين ميان تبليغ در حوزه دين كه يك ركن اساسي در فرآيند هويتسازي يك ملت و جامعه است بايد مورد پژوهش قرار گيرد و راهكارهاي مناسب براي كارآيي بيشتر آن در فضاي تعاملي دوسويه اينترنت جستجو شود.
سه ركن اساسي مقوله تبليغ عبارت از پيامدهنده، پيامگيرنده و خود پيام كه يكي از اركان تبليغ مخاطب بوده كه گيرنده پيام، شنونده، بيننده يا خواننده است، بنابراين براي رسيدن به تأثير مطلوب در عرصه اطلاعرساني و تبليغ ديني در فضاي مجازي لازم است كه مخاطبان اين پيام به درستي شناخته شوند.
در ارزيابي عملكرد سازمانها و نهادها ميتوان گفت از جمله نهادهاي بسياري در راستاي تبليغات ديني فعاليت ميكنند ولي هنوز بين اهداف اين تبليغات و نتايج آن در جامعه فاصله زيادي وجود دارد و چنانچه تبليغات ديني به شيوهاي صحيح و اصولي انجام شود، نتايج تربيت ديني در سطح جامعه به خوبي بروز و ظهور پيدا خواهد كرد.
در اين ميان بايد مبلـغان اينترنتي با موشكافي راه را براي افكار متحجر مسدود ساخته كه اين افكار به بهانه مبارزه با بدعتگذاري، راه را بر هر نوع نوآوري و نوانديشي در عرصه دين ميبندند و تيغ تحجر بر گلوي تفكر ديني ميفشارد.
با اين وصف مبلغان ديني در اينترنت وقتي ميتوانند پيام ديني مؤثر توليد كنند كه ويژگيهاي فرهنگ و خردهفرهنگهاي مخاطب خويش را شناخته، اين تنها بيان دو عامل از عوامل خرده فرهنگساز است.
به هر روي تحجرگرايي و بدعتگذاري در دين بس خطرناك است چرا كه اولي دين را كه به مثابه رودي پرشتاب يا دريايي پهناور است به باتلاقي تبديل ميكند و دومي اين رود خروشان را به شورهزار منتهي ميسازد.
موفقيت تبليغات ديني در فضاي مجازي عبارت از محتواي پيام، حامل پيام، وسايل ابلاغ پيام، متد تبليغ كه عامل اول، اسلام است و در دسترس، عامل دوم و سوم و چهارم، مورد تكليف و وظيفه همگان بوده كه بايد حامل پيام بسازيم و در استفاده و بهرهبرداري از وسايل ابتكار و شهامت به خرج دهيم و متد صحيح به كار ببريم.
مأموريت محوري رسانهاي همچون اينترنت عبارت از مديريت و هدايت فكر، فرهنگسازي، جهتدهي به فكر و فرهنگ عمومي، آسيبزدايي از فكر و فرهنگ و اخلاق شايع در جامعه، تشويق به پيشرفت، يعني روحيه دادن و زدودن احساس عقب ماندگي است.
يكي از آسيبهاي اصلي تبليغ ديني چه در وبلاگها و چه خارج از آن ، طولاني و خسته كننده شدن مباحث تخصصي براي كاربران است، بنابراين بايد به اين مطلب هم توجه كرد كه جذب مخاطب به قيمت عوام زدگي و برخوردهاي احساسي و سطحينگري در بيان نظرات ديني نباشد.
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]