واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: چراغ اسلواكي در اتاق تهران روشن شد
شبنم آذر - روز گذشته هيات تجاري كشور اروپايي «اسلواكي» با رياست رييس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن «براتيسلاوا» پايتخت اين كشور در اتاق بازرگاني و صنايع و معادن تهران حاضر شدند. اين كشور تازه استقلال يافته اروپايي با تجربه 15 ساله عبور از دوران گذار اقتصاد دولتي، پس از جدايي صلحآميز از چكها، در حال حاضر از فضاي آزاد اقتصادي برخوردار است.
از مشخصههاي اقتصادي كشور اسلواكي تبديل تورم 12درصدي به 4درصد طي 4 سال گذشته است. همچنين اين كشور در سال 2004 ميلادي به عضويت اتحاديه اروپا در آمده است.
حضور هيات تجاري اين كشور اروپايي در اتاق بازرگاني تهران در پي تصميم اتاق تهران براي گسترش روابط با كشورهاي اروپايي بود. بر همين اساس مدير امور بينالملل اتاق تهران در ابتداي اين نشست، اسلواكي را دروازهاي براي ورود ايران به بازار اروپا دانست.مهدي فاخري در اين نشست اظهار داشت: با توجه به تعداد همسايههاي كشور اسلواكي با 5 همسايه و ايران با 15 همسايه امكان دسترسي به بازارهاي ثالث دو كشور افزايش پيدا ميكند.
وي افزود: از آنجا كه اسلواكي يكي از 27 عضو اتحاديه اروپا است و ايران در منطقه استراتژيك آسياي ميانه و خاورميانه قرار دارد، تهران و براتيسلاوا ميتوانند دروازه ورود به بازارهايي با جمعيت 500ميليون نفر باشند.
فاخري گفت: هر دو كشور از شركاي تجاري مهم در عرصه منطقهاي و بينالمللي برخوردارند كه ميتوانند زمينههاي تجاري مناسبي براي يكديگر فراهم كنند. وي با اشاره به پتانسيلهاي سرمايهگذاري بين دو كشور گفت: هر دو كشور در زمينههاي كشاورزي، انرژي، صنايع خودرو و توريسم ميتوانند همكاري و سرمايهگذاري مشترك داشته باشند.
فاخر در پايان سخنان خود يكي از موانع اين رابطه را با توجه به عضويت اسلواكي در wto موانع غيرتعرفهاي دانست.در ادامه اين نشست رييس اتاق تهران از توافق اتاق تهران و ايران به منظور پيگيري همكاري ايران با اتاق پايتختهاي كشورهاي اروپايي از سوي اتاق تهران خبر داد.
يحيي آلاسحاق اظهار داشت: رابطه ايران و اسلواكي به مراتب كمتر از آن چيزي است كه بايد باشد ولي شرايط و اقتضائات ايجاب ميكند تا اين روابط بيش از پيش رشد كند. وي افزود: از آنجا كه اسلواكي در حال جهتگيري به سمت اقتصاد آزاد است، ايران ميتواند از تجربيات اين كشور با توجه به پتانسيلهاي بالقوه و بالفعل آن استفاده كند. رييس اتاق تهران گفت: با توجه به توافقي كه با رييس اتاق ايران داشتهايم، قرار است اتاق تهران با اتاقهاي بازرگاني پايتختهاي كشورهاي دنيا به ويژه اروپا تعامل و همكاري مشترك تجاري و اقتصادي داشته باشد. وي افزود: اتاق تهران با ايجاد بسترها و زيرساختهاي مناسب براي فعاليتهاي بازرگاني، يك اتاق عملياتي و اجرايي است و اميدواريم كه انعقاد توافقنامههاي ميان دو كشور به مرحله اجرا درآيد و عملياتي شود. آلاسحاق گفت: ما ميتوانيم در زمينههاي صنايع غذايي، صنايع فلزي، قطعات خودرو و جهانگردي همكاري مشترك و مناسبي داشته باشيم. وي با اشاره به اينكه صد درصد بانكهاي اسلواكي خصوصي هستند، گفت: ميتوانيم از تجربه اسلواكي در بخش ادغام بانكها و جراحي اقتصادي استفاده كنيم. در ادامه اين نشست «ايگور يوناس» رييس اتاق بازرگاني براتيسلاوا پايتخت اسلواكي پس از ارائه تاريخچهاي كوتاه از جدايي صلحآميز اسلواكها و چكها به تشريح تجربه 15 ساله كشورش براي حركت به سمت خصوصيسازي پرداخت. يوناس گفت: كشور ايران و اسلواكي از حيث جمعيت، جغرافيا و وسعت با يكديگر قابل قياس نيستند. اما امكان مبادلات تجربيات در روند خصوصيسازي براي دو كشور وجود دارد.وي افزود: طي 15 سال گذشته پس از استقلال، پيشرفتهاي قابل توجهي داشتيم.يوناس ادامه داد: اين كشور در سال 2004 ميلادي به عضويت اتحاديه اروپا در آمده است و از ژانويه 2009 ميلادي نيز واحد پول آن به يورو تغيير خواهد كرد و اين به معناي يكپارچهسازي ما با اتحاديه اروپا از نظر سياسي و اقتصادي است. رييس اتاق بازرگاني براتيسلاوا ادامه داد: در سال 2004 زماني كه اسلواكي به تازگي وارد اتحاديه اروپا شده بود، ضعفهاي اقتصادي بسياري داشت كه به سرعت طي 4 سال نقاط ضعف به نقاط قوت بدل شد و با پشت سر گذاشتن اصلاحات اقتصادي دشوار و رعايت انضباط نتيجه مطلوبي حاصل شد، به طوري كه ما بيشترين رشد توليد ناخالص را تجربه كرديم. وي در ادامه از توليد يك ميليون دستگاه خودرو در سال آينده ميلادي در كشورش خبر داد و گفت: بر اين اساس كشور اسلواكي به زودي به بزرگترين توليد كننده خودرو از نظر سرانه جمعيتي تبديل خواهد شد.
وي از ديگر شاخصههاي رشد اقتصادي كشورش را كاهش نرخ بيكاري از 20درصد به 4درصد اعلام كرد و آن را حاصل جذب سرمايهگذاري خارجي دانست.يوناس ادامه داد: پايتخت اسلواكي و پايتخت كشور اتريش و مجارستان يك مثلث طلايي را تشكيل دادهاند كه با يكديگر مبادلات تجاري دارند. اين مقام مسوول در اسلواكي گفت: شركتهاي ايراني كه فكر ميكنند ميخواهند عضو بازارهاي اروپا بشوند، ميتوانند اسلواكي را به عنوان يك دروازه مهم براي ورود به اروپا در نظر گرفته و از حمايتهاي جدي اين كشور برخوردار شوند.
وي پروسه خصوصيسازي در كشورش را دشوار ولي مفيد دانست و اعلام آمادگي كرد كه در اين زمينه مشاورههاي مورد نياز را در اختيار سازمان خصوصيسازي كشورمان قرار دهد.«ولاديف لاو اوروس»، مسوول اقتصادي سفارت اسلواكي در تهران نيز در اين نشست گفت: اسلواكي در سالجاري به عضويت پيمان شانگهاي درآمده است. وي توضيح داد: در حال حاضر در كشور اسلواكي ماليات سهام، ارث و انتقال املاك صفر است و در يك فضاي شفاف اقتصادي ماليات بر درآمد اشخاص 19درصد معين شده است. وي خصوصيسازي را همراه با اصلاحات اجتماعي، بهداشتي، آموزشي و اداري موثر دانست و گفت: در نتيجه چنين اصلاحاتي در كنار اصلاحات اقتصادي تمامي بانكهاي كشور اسلواكي خصوصي است. اين مقام مسوول با ابراز تاسف از پايين بودن حجم تجارت ايران و كشورش، اين رقم را طي 3 سال گذشته، 25ميليون دلار عنوان كرد و گفت: صادرات ما به ايران شامل قطعات هواپيما و تجهيزات صنعتي است و ايران در مقابل مواد معدني و غذايي به اسلواكي صادر كرده است. وي در ادامه از تاسيس شعبه ده شركت ايراني در كشورش طي سالجاري خبر داد و ابراز اميدواري كرد، روابط تجاري دو كشور افزايش يابد. جورج مايتن، مدير اتاق بازرگاني براتيسلاوا نيز با تمركز بر اقتصاد پايتخت كشورش توليد ناخالص داخلي براتيسلاوا را 27درصد از كل توليد ناخالص كشورش دانست و گفت: در نتيجه اصلاحات اقتصادي نرخ تبديل دلار آمريكا به «كرون اسلواك» در سال 2002، 45 بوده كه امروز به 19 كاهش يافته است. وي ميزان جذب سرمايهگذاري مستقيم در براتيسلاوا را 18ميليارد دلار دانست و گفت: مهمترين زمينه ارتباط ميان دو كشور ميتواند در زمينه صدور مواد معدني ايران به كشور اسلواكي باشد، چراكه اين كشور هيچگونه مواد اوليهاي ندارد. در پايان اين نشست يحيي آلاسحاق، رييس اتاق بازرگاني ايران با بيان اينكه تاكنون تفاهمنامههاي بسياري بين ايران و كشورهاي اروپايي نوشته شده است، ولي متاسفانه بسياري از آنها عملياتي نشده، ابراز اميدواري كرد روابط تجاري با اسلواكي بتواند جنبه عملياتي پيدا كند.
چهارشنبه 2 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]