واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: افزايش درآمدهاي مالياتي؛ عامل رشد توليد
شكي نيست كه هر كس اظهار نامه مالياتي ارائه دهد از نظر رواني، خود را برابر آن متعهد ميبيند و اين امر در كارآمدي نظام مالياتي و عدالت اجتماعي موثر خواهد بود.
عيسي شهسواري خجسته - رئيس سابق سازمان امور مالياتي - در گفتوگو با ايسنا فقدان اطلاعات مناسب و در نتيجه نبود امكان شناسايي بسياري از موديان و شناسايي درآمدهاي واقعي براساس استانداردها و روشهاي مناسب، عدم كفايت متقابل بين دستگاه مالياتي كشور و موديان مالياتي و محدوديت در پايههاي مالياتي و پايين بودن سطح درآمدهاي مالياتي را از مهمترين نقاط ضعف نظام مالياتي در ايران دانست.
وي افزود: متاسفانه در طي اين سالها هنوز يك قانون ماليات بردرآمد متناسب با وضع كشور نگاشته نشده و تنها مواردي به قانونهاي گذشته اضافه يا كسر شده است.
به اعتقاد وي روش تشخيص ماليات مشاغل به شيوه عليالراس بنا بر تجارب و نتايج بدست آمده به هيچوجه متضمن رعايت حقوق موديان و دولت نيست و اصلاح آن ضروري است.
رئيس سابق سازمان امور مالياتي با بيان اينكه رويكرد اصلي دستگاه مالياتي كشور با توجه به مقتضيات و واقعيتهاي اقتصادي مربوط به فعاليت موديان بايد از طريق گسترش خود اظهاري باشد، تصريح كرد: اجراي اين روش مستلزم مشاركت موديان مالياتي از طريق اطلاعات مربوط به فعاليتهاي شغلي آنان است.
وي به توسعه نيافتگي فرهنگ مالياتي اشاره كرد و گفت: توسعه نيافتگي فرهنگ مالياتي رابطه انكارناپذيري با تمكين موديان مالياتي دارد و توسعه فرهنگ مالياتي نيازمند يك اقدام زيربنايي و بلند مدت است كه از مهمترين اين اقدامها ميتوان به اجراي برنامههاي تحصيلي و از طريق رسانههاي عمومي با هدف جايگزيني ارزشها و باورهاي فرهنگ مناسب است كه قطعا باعث نهادينه كردن فرهنگ مالياتي ميشود.
رئيس سابق سازمان امور مالياتي در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به اتكاي شديد درآمدهاي دولت به بخش نفت دورنماي آغاز يك سياست راهبردي ماليات را براي اقتصاد كشور چگونه ارزيابي ميكنيد؟ تصريح كرد: اتخاذ چنين سياستي اجتنابناپذير به نظر ميرسد زيرا از يك سو در هر دورهاي هزينههاي اداره كشور بايد توسط مردم همان دوره تامين شود و از سرمايهها و ثروتهاي تجديدناپذير (مانند نفت) كه به نسلهاي آينده نيز تعلق دارد بايد در سرمايهگذاريهاي مولد بكار رود و از سوي ديگر از مهمترين اهداف اقتصادي دولت، تخصيص بهينه منابع، توزيع عادلانه درآمد، رشد اقتصادي و ثبات اقتصادي است كه ماليات ميتواند به عنوان يك ابزار سياستي در جهت نيل به اين اهداف به دولت كمك كند.
به اعتقاد وي براي افزايش درآمدهاي مالياتي لازم است ضمن گسترش پايههاي مالياتي، فشاري بر توليد وارد نشود. بسياري از صاحبنظران اقتصادي معتقدند كه سيستم ماليات بر ارزش افزوده ميتواند ضمن رفع برخي از نارساييهاي نظام مالياتي كشور، درآمدهاي مالياتي را افزايش و پايههاي مالياتي را گسترش دهد.
به گفته وي دولت بايد از يك سو، زمينهاي را فراهم سازد و با استفاده از ابزارهاي گوناگون با اطلاعرساني صحيح و به موقع، موديان مالياتي را از حقوقشان مطلع گرداند و از سوي ديگر مردم با اطمينان وارد عرضه فعاليتهاي اقتصادي شوند و اطمينان پيدا كنند كه با تنظيم درست صورتهاي ملي صحيح و شفاف با آنان برطبق قانون منصفانه و عادلانه رفتار خواهد شد.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]