واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به وضعيت پايگاههاي نظاميان آمريكايي در ژاپن
سياسي. ژاپن . آمريكا. پايگاه
توكيو - در منطقه شرق آسيا، ژاپن و كره جنوبي دو كشوري هستند كه در حدود نيم قرن گذشته همواره ميزبان پايگاه و نيروهاي نظامي آمريكا بوده اند.
حضور گسترده نيروهاي نظامي آمريكايي در ژاپن از يك پيمان امنيتي ميان توكيو - واشنگتن سرچشمه ميگيرد كه در سال ۱۹۵۱ميلادي ميان دو كشور به امضا رسيده است.
در راستاي اجراي اين پيمان امنيتي، وظيفه دفاع از خاك ژاپن در برابر حملات دشمنان خارجي بر عهده ارتش آمريكا گذاشته شده است.
در راستاي اين پيمان، شمار زيادي از پايگاه نظاميان آمريكايي در استان هايي همچون توكيو، كاناگاوا، آئوموري، هكايدو، ياماگوچي، ناكازاكي و اوكيناوا در ژاپن پراكنده شده اند.
هرچند به علت نقل و انتقالات مستمر، آمار دقيقي از شمار نيروهاي آمريكايي مستقر در ژاپن در دست نيست، اما برآوردها نشان ميدهند كه شمار آنها به بيش از ۵۰هزار نفر ميرسد.
استان جنوبي اوكيناوا ميزبان بيشترين پايگاههاي نيروهاي نظامي آمريكايي در ژاپن است به طوري كه گفته ميشود ۷۵درصد از تاسيسات ارتش آمريكا مستقر در ژاپن در اين استان قرار دارند.
آمارهاي استانداري اوكيناوا نشان ميدهد، بيش از ۲۳هزار هكتار از زمين هاي جزيره اصلي اوكيناوا در اجاره پايگاههاي نظاميان آمريكايي است.
اين موضوع بدين معني است كه حدود ۱۱درصد از زمينهاي خاك جزيره اصلي اوكيناوا مورد استفاده نيروهاي نظامي آمريكا قرار دارد.
تمركز بيش از حد نيروهاي آمريكايي در استان اوكيناوا سبب شده است كه مردم اين استان نسبت به اين موضوع گله مند شده و از دولت ژاپن بخواهند تا زمينه كاهش نيروهاي آمريكايي مستقر در اين استان را فراهم كنند.
دولت محلي اوكيناوا نيز به نمايندگي از شهروندان اوكيناوايي از دولت مركزي ژاپن خواسته است تا در اين زمينه چاره انديشي كند، اما به نظر مي رسد كه دولت مركزي در برابر اين درخواست شهروندان ژاپني كه مورد علاقه آمريكا نيست، فعالانه حركت نميكند.
استانداري اوكيناوا در چارچوب پيامي كه بر روي پايگاه اطلاع رساني خود منتشر كرده، اعلام كرده است كه اين استان با توجه به واقعيت جهان كنوني اين موضوع را ميداند كه حضور گسترده نيروهاي آمريكايي در اوكيناوا براي حفظ صلح و استواري ژاپن و شرق آسيا ضروري است.
استانداري اوكيناو ميافزايد: اما تمركز شديد پايگاههاي آمريكايي در اوكيناوا بر روي زندگي مردم و پيشرفت اين استان بازتاب منفي داشته و به همين دليل بيشتر شهروندان اوكيناوايي خواستار كاهش يافتن پايگاههاي آمريكايي در استان خود هستند.
تاتسوئو مكارو خبرنگار روزنامه اوكيناوا تايمز روز سه شنبه به خبرنگار ايرنا گفت: هم اكنون ميان دولت محلي و دولت مركزي ژاپن گفت وگوها براي كاهش پايگاههاي آمريكايي در اوكيناوا ادامه دارد.
به گفته اين خبرنگار محلي، اين پرسش در برابر بيشتر شهروندان اوكيناوايي وجود دارد كه چرا بايد ۷۵درصد از تاسيسات ارتش آمريكا در استان كوچك اوكيناوا متمركز شوند و اين بار سنگين در ديگر استانهاي ژاپن تقسيم نشود خبرنگار روزنامه اوكيناوا تايمز گفت: مردم استان اوكيناوا اين موضوع را غير منصفانه ميدانند.
مكارو افزود: تبهكاريهايي كه گهگاهي از سوي تفنگداران آمريكايي مستقر در اوكيناوا انجام ميشود نيز از دلايل ديگر ناخشنودي مردم اوكيناوا از تمركز بيش از حد نيروهاي آمريكايي در اين استان است.
تفاوت حقوق قانوني تفنگداران آمريكا و شهروندان ژاپني نيز يكي از موضوع هاي جنجال برانگيز در ژاپن است.
برپايه پيمان مرتبهاي كه ميان ژاپن و آمريكا به امضا رسيده است، اگر يك تفنگدار آمريكايي مستقر در ژاپن به اعمال مجرمانهاي مرتكب شود، قوانين قضايي ژاپن مشمول او نميشود و مجرم بايد در دادگاه ارتشي آمريكا محاكمه شود.
اين موضوع بدين معني است كه پليس ژاپن پس از دستگيري تفنگدار مجرم آمريكايي نميتواند او را در بازداشت نگه دارد و بايد مجرم را تحويل پليس ارتش آمريكا دهد.
اما فشارهاي وارد شده از سوي شهروندان ژاپني به دولت آمريكا موجب آن شده است كه واشنگتن در مورد جرايم سنگين بپذيرد كه پس از صدور كيفر خواست از سوي دادستاني ژاپن، با تفنگدار مجرم آمريكايي برپايه قوانين قضايي ژاپن رفتار شود.
اين ديدگاه در ژاپن وجود دارد كه پرداخت بخشي از بودجه نيروهاي نظامي آمريكايي مستقر در ژاپن از سوي توكيو يكي از عوامل علاقه مندي ارتش آمريكا به ادامه استقرار در ژاپن است.
دولت ژاپن هر ساله بخش بزرگي از بودجه ارتش آمريكا مستقر در اين كشور را پرداخت ميكند كه به آن بودجه كمكي و يا اومويي ياري ميگويند.
آمارها نشان ميدهد، يارانه ژاپن به ارتش آمريكا در سال گذشته ميلادي ( (۲۰۰۷بيش از ۲۱۷ميليارد ين بود كه بخش بزرگي از آن براي پرداخت دستمزد كاركنان ژاپني حاضر در پايگاههاي آمريكا هزينه ميشود.
برخي كارشناسان ميگويند كه براي ژاپن كه در كنار كشورهايي همچون روسيه، چين و كره شمالي قرار گرفته است، از ديدگاه امنيتي هم پيماني با آمريكا از اهميت فراواني برخوردار ميباشد و به همين دليل تامين بخشي از بودجه نيروهاي آمريكايي مستقر در ژاپن براي توكيو كاري اجتناب ناپذير است.
از سوي ديگر اين ديدگاه نيز در ژاپن بويژه در اوكيناوا وجود دارد كه اوكيناوا سرزمين صلح است و نياز به استقرار هيچ ارتشي در آن نيست.
ماساهيده اوتا استاندار پيشين اوكيناوا كه از رهبران مخالف حضور پايگاه هاي آمريكايي در اوكيناوا بوده، پيشتر در گفت وگو با خبرنگار ايرنا گفت:
سنت كهن مردم اوكيناوا بر پايه صلح و نداشتن سلاح است و حضور نيروهاي ارتش آمريكا در اوكيناوا با اين سنت مهم مردم اين منطقه در تضاد است.
يادآوري ميشود كه نام پيشين استان اوكيناوا ريوكيو بود كه معني آن نداشتن و بينيازي به سلاح است.
به گفته اوتا كه هم اكنون نماينده مردم اوكيناوا در مجلس مشاوران ژاپن است: حفظ امنيت نبايد بر پايه داشتن ارتش قوي استوار باشد بلكه بايد بر پايه روابط دوستانه با كشورها استوار شود.
اين سنت دوستانه و صلح آميز مردم اوكيناوا سبب شده است تا در بناهاي يادبود جنگ در اين استان، بدون توجه به دوست و دشمن و يا مليت، نام تمامي سربازاني كه در جنگ جهاني دوم در خاك اين استان جان باخته اند، بر روي سنگ يادبود حك شده باشد.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]