واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ديدگاههاي كارشناسي درباره اجراي طرح هدفمندكردن يارانهها
اگر هدفگذاري صحيح باشد پرداخت يارانه نقدي از نظر اقتصادي كارايي بيشتري دارد.
دكتر مرتضي عزتي - عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس - در گفتوگو با ايسنا اظهار كرد: به دليل اينكه دولت ميخواهد بررسيهاي زيادي انجام دهد اجراي طرح در كوتاه مدت ممكن نيست.
اين اقتصاددان افزود: شايد بهتر بود با استفاده از اطلاعات كميته امداد و سازمان بهزيستي كار را آغاز كرده و در مراحل بعد از اطلاعات سازمان تامين اجتماعي استفاده كرد تا كار را تسريع بخشيده و هزينه را نيز كاهش ميداد.
وي گفت: به طور اساسي پرداخت كليه يارانهها به صورت نقدي اولويت دارد اما دولتها به دليل هدفهاي اجتماعي برخي يارانهها را به صورت نقدي نميپردازد. به طور مثال يارانه خدمات عمومي و خدمات اجتماعي به صورت نقدي پرداخت نميشود.
عزتي درباره پرداخت يارانه خانوارها تا شش نفر افزود: به طور اساسي يارانه به همه افراد تعلق داد و هر فردي بايد بتواند به ميزان سهم خود از امكانات موجود استفاده كند، اگر در شرايطي بوديم كه يك فرد به شدت به جامعه ضرر ميزد ميتوانستيم با سياستهاي خاص از تولد آن فرد جلوگيري كنيم! بنابراين نبايد هيچ محدوديتي براي تعداد اعضاي خانوار و يا درآمدهاي حاصل از تلاش فردي قرار داد.
ضرورت اجراي درست طرح هدفمند كردن يارانهها
اجراي نادرست طرح هدفمند كردن نظام توزيع يارانه به اقتصاد كشور ضربه وارد ميكند.
دكتر غلامرضا سلامي - رئيس شوراي عالي انجمن حسابداران خبره ايران - درباره طرح تحول ساختاري اظهار كرد: جزئيات طرح هدفمند كردن نظام توزيع يارانه هنوز اعلام نشده است اما اگر منظور پرداخت يارانه به صورت نقدي است مشكل ميزان اين يارانه و منبع پرداخت آن به وجود ميآيد.
به گفته وي 12 تا 13 هزار ميليارد تومان از بودجه دولت مربوط به يارانه است و باقي آن تا 90 هزار ميليارد تومان يارانه پنهان است كه به بخش انرژي مربوط ميشود.
وي افزود: اگر منظور پرداخت 90 ميليارد تومان به صورت نقدي است، نه تنها طرح موفق نميشود بلكه ممكن است به اقتصاد ضربه عظيمي وارد شود.
كل مصرف كشور در يك سال حدود 140 - 150 هزار ميليارد تومان است.
وي گفت: افزايش 90 هزار ميليارد تومان به اين مبلغ يعني 50- 60 درصد جهش قيمتها به نظر من اقتصاد ما قادر به عمل به اين جهش نيست.
اين اقتصاددان تصريح كرد: عدهاي بر اين باورند كه اين طرح باعث از بين رفتن تورم موجود ميشود اما به اعتقاد من با اجراي اين طرح تورم شديد ميشود زيرا با افزايش درآمد نقدي اقشار آسيبپذير مصرف آنها بالا ميرود كه منابع آن از محل پسانداز اقشار پر درآمد تامين ميشود.
اجراي درست تحول اقتصادي
نماينده مردم تالش، رضوانشهر و ماسال و عضو فراكسيون اصولگرايان مجلس شوراي اسلامي گفت: اجراي درست طرح تحول اقتصادي دولت موجب انتقال نقدينگي به محرومترين بخش جامعه و كاهش فاصله طبقاتي ميشود.
بهمن محمدياري در گفتگو با فارس با اشاره به اجراي طرح تحول اقتصادي دولت افزود: طرح تحول اقتصادي دولت يك جراحي عميق و اساسي در اقتصاد و معيشت مردم كشور است كه علاوه بر دستاوردهاي مثبت ميتواند موجب ضعفها و مشكلاتي نيز بشود.
وي توزيع عادلانه يارانهها در بين اقشار مختلف مردم جامعه را از مهمترين اهداف طرح اقتصادي عنوان كرد و اظهار داشت: با توزيع اين يارانهها در دهكهاي مختلف جامعه ميتوانيم موجبات كاهش فاصله طبقاتي موجود در جامعه و توانمند كردن دهكهاي پايين اجتماع را فراهم كنيم.
محمدياري درباره چگونگي تعامل مجلس با دولت براي اجراي طرح تحول اقتصادي تصريح كرد: شيوه اجرايي اين طرح در دولت بررسي ميشود و با توجه به اهميت طرح مذكور، مجلس كميسيون ويژهاي را براي بررسي طرح تشكيل داده تا ضمن بررسي دقيق مفاد طرح و نتايج احتمالي آن در جهت ثمربخشي بيشتر، با دولت همكاري و تعامل كند.
نماينده مردم تالش، رضوانشهر و ماسال با اشاره به نقاط مثبت طرح تحول اقتصادي افزود: انتقال نقدينگي به محرومترين بخش جامعه و كاهش فاصله طبقاتي، منطقي شدن قيمت كالاها، كاهش مصرف و جلوگيري از اتلاف كالاي اساسي و انرژي از نقاط مثبت طرح تحول اقتصادي است كه قطعاً در آينده در استفاده بهينه از منابع مؤثر است.
وي اظهار اميدواري كرد كه در صورت اجراي درست اين طرح و برآورد نقاط ضعف و قوت آن، ثمربخشي موثري در جامعه داشته باشد. محمدياري تصريح كرد: اجراي دقيق اين طرح ميتواند موجب افزايش و بهبود كيفيت توليدات صنعتي، كشاورزي، گردشگري و غيره شود.
يارانهها و عدالت اجتماعي
از دولتي كه عدالت اجتماعي و رسيدگي به قشرهاي محروم جامعه شعار اصلي آن است، اجراي سياستهاي تورمزا و گسترش دهنده فقر بعيد است.
دكتر محمدرضا واعظ مهدوي -- معاون سابق سازمان مديريت و برنامهريزي -- درباره هدفمند كردن نظام توزيع يارانه اظهار كرد: به طور كلي يارانهها پرداختهاي انتقالي دولتها هستند.
وي درباره مشكلات ناشي از پرداخت يارانهها به صورت نقدي گفت: در صورت نقدي پرداخت شدن بسياري از يارانهها به هدف خودشان نميرسند و ممكن است خانوادهها يارانه را در راستاي هدف مورد نظر دولت هزينه نكنند.
در واقع نقدي شدن يارانهها، يارانه را از اصابت به هدف دور ميكند و با بحث هدفمند شدن يارانهها مغايرت دارد.
عضو هيات علمي دانشگاه شاهد افزود: اثر ديگر پرداخت يارانه نقدي، افزايش قيمت كالاهاست به طوري كه با افزايش قيمت هر كالا، قيمت كالاهاي ديگر نيز بالا ميرود. در شرايطي كه ميزان نقدينگي در كشور بالاست به دليل فضاي رواني موجود تورم انتزاعي ايجاد ميشود. موارد ذكر شده باعث به وجود آمدن تورم نيز ميشوند.
معاون اسبق وزارت رفاه و تامين اجتماعي تصريح كرد: تورم بر مردم فشار وارد كرده و علاوه بر كاهش قدرت خريد گروههاي حقوق بگير، فقيرتر شدن فقيران را نيز پي خواهد داشت. در نتيجه ضريب جيني افزايش يافته و ميزان عدالت توزيع درآمد را مخدوش ميكند. لذا نقدي شدن يا حذف انواع يارانهها به گسترش فقر و تعميق مشكلات اجتماعي منجر ميشود. به علاوه وقتي در جامعهاي تورم و فقر به وجود ميآيد، افراد براي زندگي شرافتمندانه از طريق كسب و كار عادي نميتوانند فعاليت كنند در نتيجه معضلات رشد ميكند.
مهدوي ادامه داد: آسيبهاي اجتماعي رابطهاي تنگاتنگ با تورم، افزايش سطح عمومي قيمتها و كاهش قدرت خريد خانوارها دارد. دولتها براي حفظ ثبات، عدالت و سلامت اجتماعي بايد با تورم مبارزه و از هر اقدامي كه منجر به تورم شود اكيدا احتراز كنند.
اين استاد دانشگاه درباره روش سرشماري قشرهاي مختلف جامعه اظهار كرد: به طور طبيعي ممكن است افراد در پركردن پرسشنامه شرايط اقتصادي خود را براي دريافت يارانه بيشتر نامطلوب جلوه دهند كه اين امر باعث بوجود آمدن فضاي سياهنمايي در جامعه ميشود و نيازمندان واقعي قابل تشخيص نخواهند بود.
قبل از اتخاذ چنين تصميماتي بايد بانك اطلاعات جامع ايرانيان را بوجود آورده و وضعيت درآمدي كليه افراد را شناسايي ميكرديم.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]