واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر/آزادگان؛ نماد توانمندي صنعت نفت ايران
اهواز - خبرگزاري مهر: ميدان فوق عظيم نفت آزادگان به عنوان يكي از سياسي ترين ميادين نفتي جهان پس از حذف پيمانكاران ژاپني با دست متخصصان ايراني در ظرف كمتر از شش ماه در مسير توليد قرار گرفت تا اثبات كند كه ايران با بومي سازي دانش در زمينه هاي مختلف همچنان پيشتاز منطقه و جهان است.
به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، روز گذشته خبرنگاران و عكاسان رسانه هاي كشور به دعوت شركت ملي نفت ايران و به ميزباني شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب از نزديك با ابعاد كار در اين ميدان نفتي آشنا شدند.
اين ميدان در دشت آزادگان و در منطقه اي كه در زمان جنگ تحميلي يكي از كانون هاي جنگ و محل نمايش رشادت هاي مردان برگزيده خد ا بود، واقع شده و جالب اينجاست اين منطقه كه در نزديكي هور العظيم است، سالها بعد و در سال 1386 باز هم شاهد هنرنمايي غيورمردان ايراني، اين بار در جبهه اقتصادي و صنعتي بود، شايد اين منطقه كه در هنگام بازديد خبرنگاران آفتاب سوزانش هر آدمي را بي تاب مي كند براي هميشه محل دليري مردان ايراني باشد.
وجود ميدان نفتي آزدگان با ذخيره 33 ميليارد بشكه نفت با حفر دومين چاه در سال 1378 عملا به اثبات رسيد. اين ميدان با مساحت تقريبي 900 كيلومتر مربع داراي دو بخش شمالي و جنوبي است. سروك، كژدمي، گدوان، و فهليان لايه هاي توليدي اين مخزن هستند كه نفت توليدي از لايه فهليان نفت سبك و نفت توليدي ديگر لايه ها نفت سنگين و فوق سنگين است.
يك سال بعد از كشف ميدان آزادگان به دنبال مذاكراتي كه بين كشورهاي ژاپن و ايران براي توسعه اين ميدان صورت گرفت ، كنسرسيومي ژاپني به رهبري شركت اينپكس مطالعات لرزه نگاري در اين ميدان را آغاز كرد.
سپس، قرارداد دو ميليارد دلاري توسعه ميدان نفتي آزادگان بهمن ماه سال ١٣٨٢ بين ايران و ژاپن امضا شد و پيش بيني ميشد با اجراي اين پروژه و تا سال 2013 روزانه ٢٦٠هزار بشكه به توليد نفت ايران افزوده شود.
طبق قرارداد توسعه ميدان نفتي آزادگان توليد در مرحله نخست، روزانه 150 هزار بشكه و در مرحله دوم تا 260 هزار بشكه در روز برنامه ريزي شده بود. براساس قرارداد اوليه، ٧٥ درصد اين پروژه به شركت ژاپني اينپكس و ٢٥ درصد به شركت نيكو وابسته به شركت ملي نفت ايران واگذار شده بود .
شركت ژاپني اينپكس كه بخش قابل توجهي از سهام آن در اختيار دولت ژاپن است، مدتي پس از امضاي قرارداد، با مطرح كردن مسائلي از انجام فعاليت در آزادگان خودداري كرد. سرانجام مسئولان وزارت نفت در مهر 1385، سهم شركت اينپكس را از75 درصد رقم توافق شده در سال 1382 به 10 درصد كاهش داد.
طرح توليد زودهنگام
در طرح توليد زودهنگام ميدان آزادگان كه از سوي شركت ملي نفت ايران به شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب واگذار شد، استحصال نفت از شش حلقه چاه اكتشافي موجود برنامه ريزي شد.
بهرهبرداري از شش حلقه چاه موجود، در اولويت برنامه هاي شركت مناطق نفتخيز جنوب قرار گرفت. در اين عمليات، تعمير و تكميل اين شش حلقه چاه ، احداث حدود 90 كيلومتر خط لوله جرياني ، احداث دو دستگاه تفكيك كننده نفت و گاز و احداث 100 كيلومتر خط لوله تا واحد بهرهبرداري شماره3 اهواز انجام شده است .
همچنين كارهاي جانبي مانند احداث جادههاي دسترسي و محل عبور خطوط لوله مانند ساير عمليات توليدي كردن چاههاي نفت نيز انجام و ظرفيت توليد تا 20 هزار بشكه در روز نفت از اين چاهها با موفقيت در سال 1386 محقق شد.
طرح توسعه اوليه
با توجه به توان مطلوب شركت ملي مناطق نفتخيزجنوب در اجراي طرح توليد زود هنگام از اين ميدان، طرح توليد روزانه 170 هزار بشكه نفت از آزادگان از سوي هيئت مديره شركت ملي نفت ايران به مناطق نفت خيز جنوب واگذار شده و هم اكنون فاز اول آن براي توليد روزانه 50 هزار بشكه در دست اقدام است.
مرحله نخست توليد، روزانه 15 تا 20 هزار بشكه در ماه بود كه در سال 1386 تحقق يافت. براي رسيدن به 30 هزار بشكه ديگر و سقف 50 هزار بشكه مطالعات لازم انجام شده و طراحي آن صورت گرفته است.
اما پس از پايان بازيد خبرنگاران از مراحل توسعه ميدان نفتي آزادگان، مديرفني شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب به خبرنگاران گفت: پس از كارشكني شركت اينپكس ژاپن، شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب با ارائه طرحي، توليد از ميدان نفتي آزادگان را به عهده گرفت، ما در ابتدا به دنبال توليدي كردن شش حلقه چاه اكتشافي موجود در ميدان كه دو حلقه از آنها توسط ژاپني ها غيرقابل تعمير تشخيص داده شده بودند، براي توليد زودهنگام از اين ميدان قدم گذاشتيم كه در اين كار موفق شديم.
دكتر حسن شكرالله زاده ادامه داد: با توليد زودهنگام، ما چند هدف را دنبال مي كرديم، اول اينكه اطلاعات ديناميكي اين مخزن را به دست مي آورديم زيرا ميدان آزادگان يك ميدان هيدروكربوري است و دستيابي به اطلاعات آن مستلزم آغاز توليد نفت از آن است و جمع آوري اطلاعات آن به صورت پلكاني يعني مرحله به مرحله صورت مي گيرد.
وي خاطرنشان كرد: هدف دوم طرح توليد زودهنگام نيز فروش نفت توليدي و تامين اعتبار لازم براي اجراي مراحل بعدي توسعه ميدان بود، با اين كار ما ديگر نيازي به استقراض خارجي و حضور شركت هاي خارجي نداشتيم كه خوشبختانه اين امر نيز محقق شد به طوريكه از زمانيكه نفت اين ميدان در طرح توليد زودهنگام استخراج شده ما بيش از دو ميليون بشكه نفت معادل دو هزار ميليارد ريال استخراج كرده ايم در حاليكه كل هزينه ما در طرح توليد زودهنگام 400 ميليارد ريال و براي اجراي طرح توسعه نيز 860 ميليارد ريال اعتبار مورد نياز است كه با اين حساب ما با اجراي طرح توليد زودهنگام علاوه بر تامين اعتبار مورد نياز طرح و بدون استقراض خارجي حدود 800 ميليارد ريال در آمد نيز عايد كشور كرديم.
شكرالله زاده تاكيد كرد: چنين طرحي با اهداف پيش گفته، قبل از اين نيز در مناطق نفت خيز جنوب اجرا شده و تازگي نداشت و ما ميادين متعددي را بدون حضور شركتهاي خارجي و استقراض از آنان توسعه داده و به توليد رسانده ايم، اگر همان موقع به شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب اطمينان مي شد و اين عمليات حدود دو سال به علت كارشكني شركت ژاپني متوقف نمي شد، ثروتي عظيم عايد كشور مي كرد.
وي تصريح كرد: قبل از انقلاب ما در مناطق نفت خيز جنوب 24 مخزن در مدار توليد داشتيم ولي هم اينك 44 مخزن توليدي در اختيار داريم كه دستيابي به چنين موفقيتي در شرايطي كه ما هشت سال جنگ تحميلي و انواع تحريم هاي را پشت سر گذاشته ايم نشان از توانمندي بالاي متخصصان اين شركت است و ما با اين روش كه در ميدان آزادگان به كار گرفته شد و بدون استقراض خارجي حدود 20 مخزن جديد را به توليد رسانده ايم.
شكرالله زاده تاكيد كرد: در هنگام ارائه طرح توليد زودهنگام از ميدان آزادگان خيلي ها در كشور اجراي آن توسط يك شركت داخلي را محال دانستند زيرا به توليد رساندن يك ميدان فوق عظيم در مدت شش ماه با وجود عمليات بسيار زيادي كه بايد براي اين كار انجام مي شد، خيلي مشكل به نظر مي رسيد ولي با تمام توان اين كار را برعهده گرفتيم و با اجراي آن برگ زريني در تاريخ صنعت نفت كشور آفريديم.
وي عنوان كرد: در ابتدا وقتي برنامه توليد از ميدان آزادگان را به شركت ملي نفت ايران ارائه كرديم قرار بود در مدت 24 ماه به توليد برسيم ولي براي اينكه توان بالاي خود را نشان دهيم با يك كار فوق العاده فشرده در مدت شش ماه توانستيم اين ميدان منحصر به فرد را به توليد برسانيم كه اين كار تحسين كارشناسان داخلي و خارجي را برانگيخت.
شكرالله زاده در مورد سئوالي كه اكنون چند بشكه نفت در توليد زودهنگام از ميدان نفتي استخراج مي شود، گفت: در ابتداي اين كار اعلام كرديم كه با تعمير شش حلقه چاه به دنبال دستيابي به توليد 14 تا20 هزار بشكه نفت در روز هستيم كه هم اينك 18 هزار بشكه نفت در روز توليد مي كنيم كه اين ميزان در مقاطعي تا مرز 19 هزار بشكه نفت در روز هم رسيد.البته تاسيسات و تجهيزات در نظر گرفته شده براي 20 هزار بشكه نفت است ولي بازهم تاكيد مي كنم كه هدف اصلي ما رقم توليد نبود بلكه خود توليد بود تا بتوانيم اطلاعات مورد نظر در مورد رفتار مخزن را جمع آوري كنيم.
وي اضافه كرد: با توجه به اينكه ظرفيت انتقال نفت براي تاسيسات آزادگان هم اينك 20 هزار بشكه نفت است دو حلقه چاه نفت ميدان جفير كه حدود چهار سال از حفر آنها گذشته و طبق برنامه دو سال ديگر به توليد مي رسد را در دست تعمير داريم كه به زودي با تكميل آنها، دو هزار بشكه نفت استحصال خواهيم كرد تا از طريق تاسيسات ميدان آزادگان فرآورش شود، در همين ارتباط يكي از اين دو چاه تعمير شده است وبه زودي به توليد مي رسد.
مدير فني شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب اظهار داشت: فاز اول طرح توسعه ميدان نفتي آزادگان با توليد 30 هزار بشكه نفت ديگر يعني رساندن كل ظرفيت توليد ميدان به 50 هزار بشكه در روز در دست اجراست كه پيش بيني مي شود دي ماه سال جاري به توليد برسد.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]