واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: سالانه50ميليون زن در دنيا سقط جنين ميكنند
تنظيم خانواده بخش اصلي بهداشت باروري و كليد بهداشت و سلامت مادران، كودكان، خانوادهها، اجتماعات و جوامع به طور كلي است.
نماينده صندوق جمعيت ملل متحد گفت: هر سال 190 ميليون زن باردار ميشوند. بيش از نيم ميليون زن به دليل مشكلات بارداري جان ميبازند، حدود 50 ميليون زن هر سال سقط جنين ميكنند كه به مرگ68 هزار نفر از آنان منتهي ميشود.
محمد عبدالاحد، امروز در مراسم روز جهاني جمعيت در تالار علامه اميني دانشگاه تهران افزود: برگزاري اين روز براي اين كشور كه دستاوردهاي قابل توجهي در زمينه جمعيت و بهداشت باروري داشته و جايزه با ارزش صندوق جمعيت ملل متحد را 2 بار در دهه گذشته به دست آورده، فرصتي مغتنم است كه از اين فرصت براي تقدير مجدد خود را از جناب آقاي دكتر مرندي وزير اسبق بهداشت و عضو محترم مجلس شوراي اسلامي و آقاي دكتر ملك افضلي معاون محترم سابق وزير بهداشت استفاده ميكنم.
او افزود: اكنون تمام جهان از دستاوردهاي اساسي ايران در زمينه بهداشت باروري به خصوص بهبود سلامت مادران و گسترش دسترسي به برنامههاي تنظيم خانواده مطلع است. همه به خوبي آگاهي داريم كه بهداشت باروري بسيار فراتر از عدم وجود بيماريهاي مرتبط با مراحل باروري است. ميتوان گفت اين موضوع به طور كلي تمامي وضعيت فيزيكي، رواني و سلامت اجتماعي زنان و مردان در طول زندگيشان را در بر ميگيرد.
عبدالاحد اضافه كرد: خدمات بهداشت باروري براي حمايت از سلامت مادران و نوزادان بسيار حياتي است و به ارتقاي سلامت تمام خانواده كمك ميكند، بنابراين جاي تعجب نيست كه اهداف توسعه هزاره نيز به مسئله دسترسي به خدمات بهداشت باروري تحت هدف بهبود سلامت مادران اولويت بخشيده است.
وي گفت: متأسفانه، ميليونها زن در سراسر جهان به خدمات بهداشت باروري دسترسي ندارند. هر سال 190 ميليون زن باردار ميشوند. بيش از نيم ميليون زن در سال به دليل مشكلات بارداري و زايمان جان ميبازند، شمار زناني كه از عواقب جدي ناشي از اين مشكلات رنج ميبرند حتي بيشتر است. از تقريباً يك چهارم زنان باردار، رقمي حدود 50 ميليون به سقط جنين دست ميزنند كه نهايتاً به مرگ 68 هزار نفر از آنان منتهي ميشود مرگ يا معلوليت مادران تمامي خانواده را تحت تأثير قرار داده و سلامت فرزندان بازمانده را تهديد ميكنند.
وي افزود: دسترسي به 3 بخش از خدمات بهداشت باروري ميتواند از تمامي اين خطرات و معلوليتها جلوگيري كند زايمان توسط افراد دوره ديده، مراقبتهاي فوري زايمان و تنظيم خانواده.
او ادامه داد: امسال براي روز جهاني جمعيت يك عنوان از خدمات فوق يعني «تنظيم خانواده، حقي است كه بايد به آن واقعيت ببخشيم» انتخاب شده است. در سال 1968 سال جهاني حقوق بشر، كشورهاي عضو سازمان ملل حق انسانها و زوجها در برنامهريزي براي خانوادههاي خود را به رسميت شناختند. اين حق در سال 1994 در كنفرانس بينالمللي جمعيت و توسعه در قاهره مجدداً تأكيد شد.
عبدالاحد افزود: چنانچه در برنامه عمل كنفرانس بينالمللي جمعيت و توسعه تصريح شده است «حق اساسي تمامي زوجها و افراد است تا تصميمگيري و مسئوليت تعداد، فاصله و زمانبندي فرزندان خود را به عهده دار بوده و به اطلاعات كافي، تحصيلات و ابزار لازم در اين زمينه دسترسي داشته باشند. هدف اصلي تنظيم خانواده اطمينان داشتن از انتخاب آگاهانه و امكان دسترسي به كليه روشهاي ايمن و مؤثر پيشگيري از بارداري است.
وي گفت: علاوه بر اين، مفهوم تنظيم خانواده و فاصلهگذاري ميان فرزندان به دقت در قرآن كريم، در دستورات اسلام و در سنت حضرت محمد صليالله عليه و آله در يك هزار و 400 سال پيش تصريح شده است. برنامهريزي براي خانواده و امامي زمينههيا زندگي يك اصل اساسي در اسلام است و توجه خاصي به نيكوكاري، پاكدامني و خوشبختي و رفاه انساني معطوف شده است.
نماينده صندوق جمعيت ملل متحد در ايران گفت: پيامبر شيردهي كودكان توسط شير مادر باردار را منع ميفرمايند. صاحب نظران اهل شيعه و سنت نيز فتاوي خود را در حمايت از فاصلهگذاري بين فرزندان و دوران شيردهي براساس فرمودههاي صاحبنظران اهل شيعه و سنت نيز فتاوي خود را در حمايت از فاصلهگذاري بين فرزندان و دوران شيردهي براساس فرمودههاي قرآن كريم بنا نهادهاند. در سال 2003 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كتابي را درباره فرامين اسلام در زمينه تنظيم خانواده منتشر كرد كه مجموعهاي از فتاوي حضرت امام(ره) و حضرت آيتالله خامنهاي درباره اين موضوع است.
وي ادامه داد: تنظيم خانواده بخش اصلي بهداشت باروري و كليد بهداشت و سلامت مادران، كودكان، خانوادهها، اجتماعات و جوامع به طور كلي است. تنظيم خانواده منافع بسيار قابل ملاحظهاي را در بهداشت و توسعه انساني در پي دارد. اين برنامه جان زنان و كودكان را با پيشگيري از بارداريهاي ناخواسته و بدون برنامه و منتهي به سقط جنين نجات ميدهد.
او اضافه كرد: تحقيقات نشان ميدهند تنظيم خانواده ميتواند مرگ مادران را تا يك سوم كاهش داده و از مرگ نوزادان تا 20 درصد جلوگيري كند. افزايش فاصله بين بارداريها تا 36 ماه ميتواند از مرگ 18 ميليون كودك جلوگيري كند.
عبدالاحد گفت: استفاده از روشهاي پيشگيري و تنظيم خانواده از ابتلا به بيماريهاي آميزشي از جمله HIV جلوگيري ميكند. لوازم پيشگيري به زنان HIV مثبت كمك ميكند تا از حاملگيهاي ناخواسته دوري كرده و از انتقال اين ويروس كشنده از مادر به كودك پيشگيري شود.
وي افزود: تنظيم خانواده همچنين در رفاه و خوشبختي خانوادهها نقش مؤثري ايفا ميكند. فاصلهگذاري بين فرزندان، مادران را قادر ميسازد تا زمان و نيروي بيشتري را در مراقبت از خانواده صرف كنند و در فعاليتهاي اقتصادي و اجتماعي جوامع خود مشاركت كنند. خانوادههاي كوچكتر و سالمتر فرصت بيشتري در دوري جستن از فقر در اختيار خواهند داشت و قادر به اختصاص منابع مالي به منظور آموزش فرزندان خود خواهند بود.
او گفت: به رغم اهميت تنظيم خانواده، حدود 200 ميليون زن در سراسر جهان كه مايل به تعويق يا پيشگيري از حاملگي بعدي خود هستند از روشهاي مؤثر به اين منظور استفاده كنند. به منظور برآورده ساختن نياز آنان بودجهاي معادل 309 ميليارد دلار مورد نياز است و اختصاص اين بودجه ميتواند از 142 هزار مرگ ناشي از بارداري و از دست رفتن 104 ميليون نوزاد جلوگيري كند.
وي اضافه كرد: بيشتر كشورهاي فقير سياستهاي جمعيتي و تنظيم خانواده را در برنامههاي خود قرار دادهاند اما بيشتر اين كشورها با كمبود منابع مالي يا اراده سياسي در اين زمينه روبهرو هستند. حمايت سياستمداران درجه اول و اختصاص منابع مالي به منظور ارتقاي برنامههاي تنظيم خانواده در سطوح جهاني، منطقهاي و ملي مورد نياز فوري است.
او ادامه داد: صندوق جمعيت ملل متحد به بيش از 140 كشور در جهان كمك مالي و فني ميكند و از برنامههاي ارتقاي سلامت مادران و استفاده داوطلبانه از برنامه تنظيم خانواده در چارچوب برنامههاي بهداشت باروري حمايت ميكند. صندوق جمعيت ملل متحد كشورها را در اطمينان به اينكه هر بارداري خواسته، هر زايمان ايمن، همه جوانان عاري از ايدز و با هر زن و دختر با احترام و عزت رفتار شود حمايت ميكند.
وي گفت: در جمهوري اسلامي ايران، صندوق جمعيت ملل متحد در 30 سال گذشته مشاركت مستحكمي با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در زمينه برنامههاي بهداشت باروري از جمله تنظيم خانواده برقرار كرده است. اين مشاركت به نتايج قابل ملاحظهاي منتهي شده كه به وضوح در شاخصهاي بهداشت باروري مشاهده ميشود.
او افزود: به نسبت سال 1990 مرگ و مير مادران و نوزادان به نصف كاهش يافته است. مراقبتهاي پيش از بارداري و زايمان ايمن در مراكز زايمان و بيمارستانها تقريباً در سراسر كشور در دسترس قرار دارند. نرخ استفاده از لوازم پيشگيري براي تمام روشها تا 79 درصد افزايش داشته است.
وي گفت: امروز ايران بايد برنامههاي موفق خود را به تمام جهان بازگو كند. اين كشور نمونه بسيار موفق اجراي برنامه تنظيم خانواده در چارچوب اسلام است. دستاوردهاي ايران بدون هم پيماني دولتمردان و سياستگذاران درجه اول، رهبران مذهبي و تفسير واقع بينانه آنان از تعليمات اسلامي و تلفيق برنامههاي تنظيم خانواده در برنامه ملي مراقبتهاي اوليه و برداشتن موانع موجود اقتصادي اجتماعي در پيشگيري امكانپذير نبود.
عبدالاحد افزود: با اين وجود چالشهايي از قبيل بهبود كيفيت سلامت مادران و مراقبتهاي تنظيم خانواده و كاهش مرگ و مير در دوران بارداري در پيش روي باقي ماندهاند. همچنين نيازهاي برآورده نشده تنظيم خانواده نيز بايد مورد توجه قرار گيرند. اين نكته نياز به تامين دسترسي مداوم به لوازم پيشگيري قابل اطمينان و ديگر اقلام بهداشت باروري است.
وي اضافه كرد: صندوق جمعيت ملل متحد با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي براي رويائي با اين چالشها با به روزكردن دستورالعملهاي باليني، بهبود مهارتهاي ماماها و متخصصان زنان و زايمان، ارتقاء عملكرد بيمارستانهاي دوستدار مادر و تدوين و تلفيق برنامههاي پايش و ارزيابي خدمات بهداشت باوري همكاري ميكند. همچنين تلاشهايي به منظور اطمينان از دسترسي به لوازم پيشگيري بهداشت باروري و حساسسازي مردان به موضوعات بهداشت باروري و جنسيتي در جريان است.
عبدالاحد گفت: از ديدگاه جمعيت شناسانه موفقيت برنامه تنظيم خانواده در ايران راهي را براي پيشرفت سريع اقتصادي اجتماعي گشوده است و كشور در صورت اتخاذ سياستهاي صحيح دستاوردهاي موفقي در پيش رو خواهد داشت. برنامههاي تنظيم خانواده دوران انتقال جمعيتي را در ايران سرعت بخشيده و ساختار سني را در كشور تحت تأثير قرار داده است.
او گفت: بيشتر افرادي كه در دهه 1980 به دنيا آمدهاند هم اكنون در سن سازندگي و باروري خود هستند. آنها گروه بزرگي از سنين فعال جامعه 60 ـ 15 سال هستند كه بيش از نيمي از جمعيت ايران را تشكيل ميدهند. چنانچه منابع سرمايهاي بيشتري به اين گروه به منظور ايجاد اشتغال، آموزش مهارتها، بهبود وضعيت سلامت (از جمله بهداشت باروري و تنظيم خانواده) و ديگر خدمات اجتماعي اختصاص يابد درآمد سرانه افزايش خواهد يافت.
وي افزود: خانوادههاي كوچكتر قادر به ذخيره، سرمايهگذاري و افزايش بازدهي ملي خواهند بود كه اين مسئله به پيشرفت اجتماعي ـ اقتصادي منتهي ميشود. ساختار جمعيتي در ايران امروز مشابه كشورهاي جنوب شرقي است كه در سالهاي 1990 - 1965 به عنوان ببرهاي آسياي شناخته ميشدند. اين كشورها با استفاده از اين امتياز جمعيتي به رشد اقتصادي قابل توجهي دست يافتند. طول دوران اين موقعيت جمعيتي در ايران يك يا دو دهه خواهد بود و بايد قبل از آنكه دير شود از آن استفاده كرد.
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 274]