واضح آرشیو وب فارسی:فارس: كارگري - چوب جادوي ساركوزي و قوانين كارگري
كارگري - چوب جادوي ساركوزي و قوانين كارگري
مريم جعفري:مردم فرانسه بهقدري از اقدامات كاخ اليزه ناخرسند هستند كه مطرح شدن داستان معشوقه ساركوزي و ماجراي سومين ازدواج او با «كارلا بروني» خواننده و مانكن سابق ايتاليايي نيز نتوانست حواس آنان را براي مدتي از اوضاع فرانسه دور كند.
ساركوزي كه به خوبي از نارضايتي فرانسويها مطلع است، گفته كه بهرغم تمامي موانع و مشكلات قول ميدهم به همه وعدههايم عمل كنم و اصلاحات در نظر گرفته شده همه جوانب را در بر ميگيرد. ولي با تمام وعدههاي ساركوزي، ضربالاجل اتحاديههاي تجاري و كارگران مبني بر رسيدن به توافقي به منظور حل مشكل قانون كار اين كشور بدون رسيدن به نتيجه منطقي پايان يافت. تحت اين مباحث قراردادهايكاري بايد به گونهاي تنظيم شود كه از ايجاد مشاغل جديد حمايت كند. اين تفكر شرايط را براي كارگران اين كشور سهلتر ميكند و با تلاش بيشتر، شرايط آموزشي بهبود يافته حقوق كارمندان نيز افزايش مييابد. در همين حال، «فرانسوا فيون» نخستوزير فرانسه، تنها دو مسئله جديد را در گفتوگوهاي بازار كارگري عنوان كرد؛ نخست عملكرد مالي و شفاف اتحاديهها و ديگري نگراني در مورد تغيير ساعات كاري در اين كشور كه طرح اوليه آن توسط دولت سوسياليست در سال 2000 تا 2002 ميلادي ارائه شده بود. فيون معتقد است كه ساعات كاري براي پرداخت دستمزد بيشتر مسئلهاي است كه بايد به تنهايي بررسي شود و تنها به شركتها باز ميگردد. او در اين گفتوگوها گفت: احزاب و اتحاديههاي كارگري تا پايان ماه مارس سال جاري فرصت دارند تا به توافقي جامع دست يابند. به نظر ميرسد، ماههاي آينده بحثهاي بيشتري در مورد قوانين بازنشستگي مطرح شود. اصلاحات بازنشستگي در ماه نوامبر سال گذشته ميلادي، موجي از تظاهرات و اعتصابها را بهدنبال داشت و كارگران راهآهن، گاز و ادارات برق فرانسه پس از 37 يا 40 سال كار به خيابانها ريختند تا بتوانند شرايط بهتري را براي زمان پيري خود بهوجود آورند. آنان اكنون خواهان اين هستند كه پس از 5/37 سال كار دائم، از تمامي قوانين و امتيازهاي بازنشستگي برخوردار شوند. از همين رو عدهاي معتقدند كه اگر ساركوزي و مردانش نتوانند در چند روز آينده به توافقي كامل دست يابند، پاريس در اواخر ماه ژانويه بار ديگر با موجي از اعتصابها روبهرو خواهد شد.
با تمامي اين مسائل، اكنون اين پرسش ذهن عدهي زيادي از كارشناسان را بهخود مشغول كرده است كه آيا فرانسه با توجه به اين بحرانها در سال جاري ميلادي ميتواند به ميانگين رشد 2درصد اقتصادي دست يابد؟ با نگاهي منصفانه به دولت «ژاك شيراك» رئيسجمهوري سابق فرانسه، ميتوان گفت كه بهرغم تمامي اعتراضات خياباني و اعتصابها، دولت شيراك شرايط متعادلي را سپري كرد، اما ساكن جديد كاخ اليزه اوضاع دشواري را پيشرو دارد و اين در حالي است كه كسي از مردان دولتش جرأت ندارد بر استراتژيهاي رئيسجمهوري مانند كاهش ساعات كاري خللي ايجاد كند. در حال حاضر ساركوزي در نظر دارد براي ناديده گرفتن اين قانون و تشويق اتحاديههاي كارگري، امتيازهايي را مانند كاهش ماليات به آنان اعطا كند. طبق گزارشهاي منتشر شده، او از روساي شركتها و اتحاديهها خواهد خواست تا با برگزاري جلسات و مذاكرات با كارگران و تنظيم ساعات كاري جديد با آنان قراردادهاي جديدي را امضاء كنند. عدهاي ديگر معتقدند كه ساركوزي طرح سومي را ارائه ميدهد كه طبق اين طرح كارگران در ازاي بيش از 35 ساعت كار در هفته از تعطيلات بيشتري برخوردار ميشوند. براي مثال برخي از شركتها براي كارگران خود 22 روز كار در ماه در نظر گرفتهاند. كارشناسان كارگري معتقدند تمامي اين طرحها ميتوانند كارگران را براي مدتي راضي نگه دارند و قانون 35 ساعت كار در هفته نيز براي اندك زماني خاموش خواهد شد ولي پس از مدتي دولت ساركوزي با اوضاع پيچيدهتري روبهرو ميشود.
مسئله ديگري كه نگراني فرانسويها را به دنبال دارد، روش دولت ساركوزي در مورد استراتژيهاي مالي دولتي است. او اخيرا وعده كاخ اليزه براي ايجاد و توازن در بودجه فرانسه را از سال 2010 به 2012 ميلادي موكول كرده است. در سال 2008ميلادي كسري بودجه فرانسه 3/2 درصد از توليد ناخالص ملي اين كشور را در برميگيرد كه اين رقم نسبت به ديگر كشورهاي حوزه اتحاديه اروپا بسيار زياد است، هر چند كه فرانسه در مقايسه با انگليس از شرايط بهتري برخوردار است.
بنابر گزارشهاي منتشر شده، سهماهه چهارم سال گذشته ميلادي، ميزان بدهي دولتي 9/65 درصد توليد ناخالص ملي را شامل ميشد. به همين علت كاخ اليزه مصمم شد تا كنترل مالي بيشتري را بين هزينهها و بودجه حاكم كند.
ساركوزي همچنان اميدوار است كه نتايج اوليه اصلاحات مانند معجزهاي شرايط را به نفع او برگردانند. اين در حالي است كه تمامي كارشناسان سال 2008 ميلادي را سال بد اقتصادي براي اتحاديه اروپا ناميدهاند. ساركوزي همچنان اميدوار است كه شوك مالي نزديك به 11 ميليارد يوروي در پاييز سال 2008 ميلادي، موتور اقتصادي او را روشن كند و محبوبيت از دسترفتهاش را به او بازگرداند، موضوعي كه فرانسه در تاريخ خود تاكنون با آن روبهرو نشده است. البته ناگفته نماند كه بهاي نفت و مواد غذايي در فرانسه كه بهشدت افزايش يافته بود، در ماه سپتامبر كاهش يافت و خشم مردم فرانسه نيز تا حدي فروكش كرد. در نظرسنجيهاي انجام شده، آنان «قدرت خريد» را بزرگترين نگراني خود در سال جديد ميدانند. با تمامي اين تفاسير و شرايط نابسامان اقتصادي، رئيسجمهوري فرانسه همچنان از رشد اقتصادي دم ميزند و به فكر ساختن فرانسهاي بهتر است. او مرتبا تكرار ميكند، خواهان رشد ناخالص ملي 3 درصدي است و ميگويد كه ما نميتوانيم منتظر معجزه بمانيم و من ميروم و آن را پيدا ميكنم. اين در حالي است كه تحليلگران اقتصادي با او موافق نيستند و معتقدند كه بهرغم پيشبينيهاي دولتي مبني بر رشد اقتصادي 2 يا 5/2 درصدي، فرانسه در سال جاري رشد 7/1 درصدي را تجربه ميكند، مگر اينكه آقاي ساركوزي در جستوجوهاي خود بتوانند «چوبجادويي» خود را پيدا كند.
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]