واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: سفر و بيتوته زير چادر
تا قبر آ آ آ آ...>
مرد شوخطبع به شيوه سريال قديمي دائي جان ناپلئون، انگشتان خود را مانند مرحوم پرويز فنيزاده بالا ميآورد و جلوي من ميگيرد و عبارت را با همان لحن مشقاسم، تكلم ميكند و به شوخي ميگويد:
-
او كه به همراه پسر و نوهها و عروس خود به سفر آمده و در حاشيه جاده روستايي آمل، در خارج از چادر سفريشان نشسته است ميگويد:
-
نورالدين جميندار، بازنشسته شركت صنايع مس ايران براي خودش در خارج از چادر زيرانداز و بالش گذاشته است و در حالي كه يك بادبزن حصيري در دست دارد، ميگويد:
پديده عصر سياحت
گرچه در ميان افراد يك خانواده كه دستهجمعي به سفر ميروند، ممكن است كساني هم مثل آقاي داراي طبع طبيعتگرا باشند و خوابيدن در بستر چمن و طبيعت را به آرامش در چادرهاي سفري ترجيح دهند، اما اين چيزها مانع از اين نشده است كه استفاده از چادرهاي سفري، ظرف دهه اخير روز به روز با استقبال بيشتر دوستداران سفر و سير و سياحت روبرو نشود. ازينروست كه در سالهاي اخير شاهد رونق گرفتن بازار كالاي تازهاي به نام هستيم. و آنها كه ظرف 4-3 سال اخير به سمت مشهد، اصفهان، شيراز، تبريز و شهرهاي سياحتي رفته باشند، حتما مجموعههايي از چادرهاي سفري برپا شده را در پاركها و مناطق باصفاي طبيعت ديدهاند كه هر سال نسبت به سالهاي گذشته تعدادشان نير افزايش مييابد. پديدهاي كه به موازات افزايش خدمات هتلداري و سياحتي در شهرهاي كشورمان، به آرامي در ميان دوستداران سفر جاخوش كرده است و بيآنكه كسي بخواهد براي آنها تكليفي تعيين كند، جمعيت سفر دوستان، كمكم مسئولان سياحتي و خدماتي هر شهر و ولايت را ملزم و متقاعد ساختند كه از چادرهاي برافراشته آنها در پاركها و حاشيه پيادهروها، مواظبت كنند و به اينگونه بود كه عبارت طنزآميز يا قديمي، رفته رفته به يك واقعيت اجتماعي تبديل شد و خود را نشان داد. آيا زندگيهاي كوتاه و موقت مسافران در چادرهاي سفري، يك اجبار است؟ آيا آنها از هزينههاي سنگين هتلها و مسافرخانهها ميگريزند؟ در اين گزارش تلاش كردهايم به طور اجمال، شما را با روند ايجاد و رونق گرفتن چادرهاي سفري آشنا كنيم.
در آغاز سفر
هر جا كه رفت و آمد خودروهاي سفري بيشتر باشد، به نظر ميآيد كه خريد و فروش چادرهاي سفري نيز از رونق بيشتري برخوردار است، اما يك سري از مغازههايي كه در خروجي خودروها از كرج به سمت چالوس ظرف سالهاي گذشته فروش چادرهاي سفري را كسب و كار پررونقي يافته بودند، از تابستان سال گذشته به اين طرف كم كم اين شغل را رها ساختهاند و مغازههايشان را تبديل به سوپرماركت كردهاند.
گزارشي كه بهاره فرحبخش، خبرنگار روزنامه اطلاعات در شهرستان كرج براي گروه گزارش ارسال كرده است، حكايت از آن دارد كه تعداد باقي مانده واحدهاي فروشنده چادرهاي سفري در روزهاي عادي بين 3 تا 4 چادر بيشتر نميفروشند، اما در روزهاي پاياني هفته و تعطيلات فروش آنها چند برابر ميشود و گاه موفق به فروش 10 تا 15 چادر سفري در روز ميشوند.
يكي از فروشندگان چادرهاي سفري به همكار خبرنگارمان در كرج ميگويد: سالهاي گذشته خريداران چادرهاي سفري بيشتر افراد كمدرآمد بودند، ولي حالا همه قشرها از اين چادرها ميخرند.
او ميافزايد:
- مردم بيشتر از چادرهاي سفري استقبال ميكنند، زيرا جنس آنها نسبت به بقيه چادرها از استحكام بيشتري برخوردار است و آسانتر باز و بسته ميشود.
يكي ديگر از همين فروشندگان هم گازسوز شدن خودروها را در خريد و فروش چادرهاي معروف به اثرگذار ميداند و ميگويد: آنها كه خودروهايشان را دوگانهسوز كردهاند، چادرهاي عصايي را ترجيح ميدهند، زيرا اين چادرها حجم كمتري را در صندوق عقب خودروها كه به وسيله كپسول گاز محدودتر شده است، به خود اختصاص ميدهند.
بروشورهاي چادري
گرچه هنگام فروش چادرهاي سفري به مسافران، بروشورهاي چگونگي بازوبسته كردن و نحوه استفاده از آنها داده ميشود، ولي اغلب فروشندگان چادرهاي سفري در محل خروجي كرج و در ابتداي جاده چالوس، آموزشهاي عملي را به مسافران ارائه ميدهند. در اين ميان چادرهايي كه امكانات بيشتري مانندحمام و دستشويي دارند، مشتريان چنداني ندارند زيرا قيمت هر يك از آنها از 100 هزار تومان شروعميشود و به 150 هزار تومان ميرسد. ولي مسافراني كه از كرج به سمت چالوس در حركت هستند، عمدتا ترجيح ميدهند چادرهاي 4نفره (30 هزار توماني) و 6 نفره (35 هزار توماني) بخرند.
با چادردوزان تهران و مشهد
منصور رفيعي كه حدود 12 سال است مسئوليتي را در كارگاه و فروشگاه چادردوزي پدرش واقع در ضلع شرقي ميدان حر تهران، ابتداي خيابان امام خميني(ره) به عهده گرفته، معتقد است: چادردوزي در كشورمان از شيوه سنتي خارج شده و مسير آن از توليدات سابق چادرهاي اسكلتي بزرگ كاملا جدا شده است.
بنابر آمارهاي ثبت شده در دفتر فروش او، روزهاي قبل از تعطيلات نوروز 87، او توانست 15 چادر مسافرتي موسوم به عصايي (چيني) بفروشد و اميدوار است براي سفرهاي تابستاني نيز بتواند تا 20 چادر ديگر به فروش رساند.
او ميگويد: قبل از واردات چادرهاي چيني - فنري، توليدات كارگاههاي چادردوزي مشهد ارزان و پرفروشتر بود. زيرا قبلا پارچههاي فلهاي قاچاق آن از مرزهاي شرقي به صورت قاچاق انبوه وارد كشور ميشد و وجود كارگران و آهنآلات ارزان در آنجا، باعث كم هزينه شدن توليد چادرهاي مسافرتي در مشهد بود.
اما حاج علي تقيزاده، مدير اتحاديه چادردوزان مشهد ورود پارچههاي قاچاق براي صنف چادردوزان اين شهر را رد ميكند و به گزارشگر روزنامه اطلاعات ميگويد: در حال حاضر واردات پارچه چادرهاي مسافرتي كاملا از مسير طبيعي و قانونياش انجام ميشود و ديگر از استفاده پارچههاي قاچاق در توليدات همكارانمان خبري نيست.
وي ميگويد:
- مشهد به عنوان يكي از مراكز بزرگ توليد چادرهاي سفري، در حال حاضر داراي 250 واحد توليدي كوچك و بزرگ چادردوزي است كه برخي از آنها تا 40 چرخ چادردوزي دارند و همه آنها نيز در محدوده شهر مشهد فعالاند.
تقيزاده از فنرهاي تاشوي جدارههاي داخلي چادرها به عنوان فنرهاي ساخت جمهوري اكراين ياد ميكند، و در عين حال معتقد است كه اين مفتولها در كشور خودمان نورد ميشوند و قابليتهاي خوبي در تاشدن و بسته شدن چادرها دارند.
او كه داراي يك واحد توليدي 9 چرخه در بلوار مصلاي مشهد است و در هفته 150 تا 200 چادر توليد ميكند، ميگويد: مردادماه سال گذشته كه بنزين سهميهبندي شد و سفرها خيلي كاهش يافت، روي فروش و در نهايت توليدات ما اثرات نامطلوبي گذاشت، به نحوي كه برخي از همكاران ما نتوانستند به تعهدات ماليشان عمل كنند و چكهيا بسياري از آنها برگشت خورد، ولي اختصاص 100 ليتر بنزين سهميه سفر نوروزي تا حدودي به كارمان رونق داد.
مدير اتحاديه چادردوزان مشهد با اشاره به اين كه ظرف سالهاي اخير، چادردوزي به شيوههاي سنتي منتفي شده است،از نوآوريها و تغييرات عمدهاي كه در شكل و انتخاب رنگ چادرها داده ميشود به عنوان نقاط جذاب چادردوزي و از كيفيت پارچههاي دوجداره، ضدآب (واترپروف) و دوخت آنها با نخ ساخت داخل، كه كيفيت آن بهتر از نخهاي خارجي است، به عنوان زمينههاي دوخت آسان اين نوع چادرها ياد ميكند و ميگويد:
- روز به روز بر تعداد توليدكنندگان چادرهاي سفري اضافه ميشود و ما نيز ظرف ماههاي اخير توانستهايم با توليدكنندگان غيرمجاز و غيرعضو اتحاديه، اين گونه چادرها برخورد جدي كنيم.
تقيزاده ميگويد: ما نميخواهيم محبوبيت و موقعيت چادرهايي كه به معروف شدهاند، خدشهدار شود و اميدواريم كه روزي برسد كه هر مسافر، يك چادر مشهدي در خانهاش داشته باشد.
مسافران چه ميگويند؟
ميدان و محوطه باصفا و سرسبز آستانه و بقعه متبركه بيبي حوريه (س) در منطقه غازيان بندر انزلي، از جمله مكانهايي است كه ظرف سالهاي اخير به يكي از پاتوقهاي اصلي برپاكنندگان چادرهاي سفري تبديل شده است.
احمد يعقوبيه مقدم، خبرنگارمان در بندرانزلي نيز به سراغ چند تن از برپاكنندگان اين چادرها رفته است. دست بر قضا، يكي از مسافران كه در كنار چادرش مشغول به سيخ كشيدن كباب است، مهندس امامي، شهردار ملاير است كه با خودروي سربي رنگش به بندرانزلي آمده است:
مهندس امامي به خبرنگار ما ميگويد: گرچه چادرهايمان ضدآب است، اما اگر باران بگيرد، راهي مهمانسرا خواهيم شد، ولي حالا چون هوا خيلي دلپذير است، اين محوطه را به هتل و مهمانسرا ترجيح دادهايم.
شهردار ملاير از اينكه با خانواده 4 نفرهاش با چادرهاي سفري به اين منطقه آمده است، اظهار خوشحالي ميكند و اين چادرها را يكي از بهترين وسايل رفاهي براي سفرهاي تابستاني ميداند.
اما اكبر خمر، كه با اعضاي خانواده پرجمعيت خود در زير درختان نارون بلوار قدس بندرانزلي اطراق كرده است، دليل استفاده از چادرهاي سفري را بهاي سنگين اقامت در هتلها، مهمانپذيرها و خانههاي ويلايي و محلي ذكر ميكند. او قصد دارد با خودروي خود و همسفرانش با همين چادر، به ديگر شهرهاي استان گيلان سفر كند.
جعفر آخوندي، كه به همراه خانواده 3 نفرهاش در منطقه ساحل قوي انزلي خيمه برپا كرده است، ميگويد: بسياري از شهرها را با همين چادر سفر كردهايم و تاكنون هم مشكلي با آن نداشتهايم.
سعيد رهنما، كه از اصفهان به منطقه معروف به انزلي سفر كرده است و قصد دارد از اين منطقه راهي رامسر شود، ميگويد كه قصد دارد با استفاده از چادري كه در آن اطراق كردهاند، به ديگر شهرهاي استان گيلان برود. او و خانوادهاش معتقدند كه هزينه اقامت در هتلها زياد است و زندگي در اين گونه چادرها طعم واقعي سفر را دارد.
صاحبان خودروهاي ديگري كه با اعضاي خانوادههايشان در نقاط مختلف انزلي در چادرهاي سفري به سر ميبرند، از حضور در زير سقف هاي كوتاه و پارچه - پلاستيكي چادرهايشان اظهار خشنودي ميكنند و به خبرنگار اطلاعات ميگويند كه از اين پس سعي ميكنند سفرهايشان را با چادرها انجام دهند و از مراجعه به مهمانسراها و هتلها خودداري كنند.
با اين حساب به نظر ميآيد كه رويكرد مردم به چادرهاي سفري، درآمد هتلها و مهمانسراهاي مناطق شمالي كشور تاثيرات نامطلوبي بگذارد. اگر چه حاج حسين كاوياني معاون گردشگري و سرمايهگذاري سازمان گردشگري استان گلستان در گفتوگوي كوتاهي با سرويس گزارش روزنامه ميگويد: رونق روزافزون سفر با چادرهاي سفري، هيچ گونه لطمهاي به درآمد و وضعيت مالي هتلها در خطه شمال كشور نزده است و در ايام لبريز از سفرهاي نوروزي و تابستاني، هتلها با ظرفيت كامل فعال بودهاند و آمارهاي موجود در اين سازمان نيز مويد اين است كه لطمهاي به هتلداران زده نميشود.
محمدهاشم رحيمي، كه به همراه خانوادهاش از تربتجام به گيلان سفر كرده است، به نادر اسدي خبرنگارمان در رشت ميگويد: 4 سال پيش با 28 هزار تومان يك تخته چادر سفري خريدم و از آن سال تا به حال تمامي سفرهايم را با استفاده از آن انجام ميدهم.
او در همين حال امنيت در چادرهاي سفري را در رشت، مطلوب توصيف ميكند و ميافزايد: قيمت اجناس و مواد غذايي در اينجا سرسام آور است و هرچه از ندادن پول بابت محل اقامت صرفهجويي ميكنيم، خرج مواد غذاييمان ميشود.
حبيب گورگيج، كارمند بازنشسته صداوسيماي زاهدان كه با خانوادهاش به رشت سفر كرده است، به همكار خبرنگارمان ميگويد:
- چادر را به قيمت 55 هزار تومان خريدهايم كه البته روزهاي اول بازوبسته كردن آن بسيار سخت بود، ولي به ناچار با آموزشهايي كه هنگام خريد ياد گرفته بوديم، كمكم نحوه استفاده از اين چادرها را به خوبي ياد گرفتيم و الان 3 خانواده هستيم كه جمعا 10 نفريم و در چادر زندگي ميكنيم.
***
همه شواهد، گفت و گوها و مراجعات خبرنگاران ما به محل برپايي چادرهاي سفري، حكايت از آن دارد كه استفاده از اين چادرها كمكم به يك عادت سفري تبديل ميشود و ديگر اطراق كردن و بپا شدن چادري در حاشيه پاركهاي ورودي و خروجي شهرهاي كشورمان، تعجب كسي را برنميانگيزد. حالا هر مسافري كه قصد رفتن به زيارت امام رضا(ع) را دارد، اگرچه از محل اقامتي براي خود مطمئن هم باشد، يك تخته چادر سفري در صندوق عقب خودرواش ميگذارد، به اين اميد كه شايد درميان راه، بخواهند شبي را در محلي مانند پارك سيسنگان در جنگل باصفاي نور، به سر برند.
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2680]